wyjęciu były już na wpół zestalone i nie nadawały się do maszynki, wstawiłam więc do zamrażarki i super zamarzły, bez żadnych igiełek lodu. Są intensywnie czekoladowe, gęste, budyniowe, o idealnej kremowej konsystencji. Idealną kremowość lodom zapewnia dodatek pieczonego batata. Przepis na te lody podejrzałam tutaj . W oryginale składnikiem lodów jest gorzka czekolada. Użyłam jednak kakao i teraz(...)już same zdrowe składniki. Takie lody to również idealna przekąska w diecie - szybka przemiana. Składniki (na 4 porcje): 200 g upieczonego batata 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki gorzkiego kakao 2-3 łyżki ksylitolu (mączki) esencja waniliowa 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: zblendować (upieczonego wcześniej ) batata. Dolać mleko kokosowe, dosypać kakao, ksylitol i zblendować całość przy pomocy ręcznego blendera przelać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów(...)słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze
Ola la LCHFjajek 🙂 Pyszne i zdrowe ciasteczka marchewkowo-bananowe – bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i jajek – dozwolone na protokole autoimmunologicznym – przepis: marchewka – 4 średnie banany – 3 mąka kokosowa – ¼ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana albo mąka ararutowa – ¼ szklanki olej kokosowy – ½ szklanki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki opcjonalnie(...)wymieszaj mikserem (nie blenderem) z rozgniecionymi bananami i roztopionym olejem kokosowym. Dodawaj pozostałe składniki miksując – ciasto jest gotowe! Możesz teraz zacząć rozgrzewać piec na 180°C . Ciasteczka są łatwe do formowania – ulep w rękach małe kulki i rozpłaszcz je na tacce do pieczenia. Piecz około 20 minut . Z podanych powyżej ilości wychodzi nam najczęściej 30-35 ciasteczek
PaleoSMAKrzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol(...)mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący
Candy Pandasrozpuści. Wsypać drobne wiórki kokosowe. Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego(...)Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dania bez glutenu , Dla dzieci , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada
https:KKuchniaMniamsądzicie, że wiecie wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami! Zobacz przepis Krem z pieczonej papryki z mlekiem kokosowym Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Zobacz przepis Masoor dal – zupa z soczewicy(...)pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Słodycz pieczonej papryki i kwaskowatość sosu pomidorowego – to doskonałe małżeństwo przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa
Niedzielny kucharzNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna Pyzalubiących zdrowe żywienie dla szukających przepisów bez laktozy dla fanów bakalii Składniki: 2 kopiate szklanki płatków owsianych 4 łyżki brązowego cukru 2 jajka 150g margaryny bezlaktozowej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki sezamu łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel olejku cytrynowego/pomarańczowego Wykonanie: Płatki owsiane, sezam, żurawinę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w misce. Margarynę roztopić(...)owsianych. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Z podanych składników otrzymamy ok. 20 sztuk ciasteczek. Jeśli użyjemy zwykłej margaryny lub masła wtedy otrzymamy zwykłe ciasteczka - przestaną być bezlaktozowe. Przepis jest wykonany na podstawie książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz
Mania Wypiekaniaszkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie 2-3 jabłka szara reneta (ok. 550 g) 2 łyżki masła [ dałam olej kokosowy] 2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić brązowym) [ dałam zwykły cukier] szczypta cynamonu ok. 80 g orzechów włoskich Lukier(...)przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut). Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe
Moje domowe kucharzenielodówce) Polewa daktylowa: 300 g daktyli bez pestek 4 łyżki masła orzechowego Olej kokosowy rozpuść z miodem na wolnym ogniu. W misce wymieszaj mąkę z komosy ryżowej, płatki owsiane, kakao, cynamon i sól. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi, tak aby powstało zwarte ciasto. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz
365 dni dookoła kuchniwiórków kokosowych 100g cukru kokosowego (**) 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez
Di gotujesobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego jalapeno (można użyć zwykłej chili) 1 łyżeczka czarnego sezamu sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut
Kardamonovytylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych 100 g herbatników Masa jabłkowa
Kuchnia MagdaLenywłoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki mąki - 4 łyżeczki ksylitolu - 3 garście żurawiny suszonej W/w składniki wymieszaj, masa jest dość gęsta i kleista, w dłoniach formuj kulki, spłaszczaj i układaj na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20- 25 minut w temp
SMYKWKUCHNIdolewamy mleko, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na mniejszym ogniu (ja smażę na oleju kokosowym). Jeden placuszek, to jedna łyżka masy. Przed każdą porcją masę na placuszki należy przemieszać. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez. Smacznego
Słodkie okruszkiproszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka
FitKotrozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut. Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE
potrawyregionalnedosłała duplikat :D Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3.2% 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Z 1/2l mleka
Kuchnia w czekoladzietekstur - od delikatnego kremu po cudowną chrupkość bezy. Choć u nas głównie było to klasyczne połączenie smaków - czekolada czy orzechy, to dziś chcemy zaproponować Wam troszkę inną wariację smaków ;) Do ubitych białek dodaliśmy wiórki kokosowe i chyba nie musimy Wam mówić jak piękny zapach unosił się w mieszkaniu kiedy piekliśmy blaty na tort! Kokosowe niebo! Tort ze sporą ilością
Plate of Joywaniliowy, brązowy oraz zwykły, żółtka, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Zmiksowałam i odstawiłam na kilka minut, żeby płatki i wiórki zmiękły. Następnie dodałam proszek do pieczenia i zaczęłam dodawać mąkę w celu uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Gdyby nie to, że 2 dni wcześniej dla małżonka rozrzedzałam kleik wodą (żeby bez kitu się obyło) z pewnością poszłoby mniej
Kuchnia po mojemuPrzygotowanie: Mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól i masło połączyć ze sobą najlepiej za pomocą noża aby powstały grudki. Borówki amerykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz około 30 min w 200 C- 220C. Owoce pod kruszonką można podawać np. z lodami, ale ja jadłam bez niczego i również bardzo mi smakowały
Amatorka kuchenna