mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec(...)minut w 180 stopniach. inspiracja Artykuł Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotcałkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest(...)dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej
karmelowymąki orkiszowej, pełnoziarnistej, zwiększyłam ilość jajek i wiórków kokosowych, a zmniejszyłam masła, dodałam żurawinę. 24 sztuki: 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki 2 jajka 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g wiórków kokosowych 30 g żurawiny suszonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Gdy lekko
Kucharzycakokosowe do lodówki na około 8 godzin) – 1 jajko – 70g mąki (u mnie 35g mąki ryżowej i 35g mąki orkiszowej) – 1 banan (u mnie 90g po obraniu) – 2 kostki gorzkiej czekolady – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Banana i czekoladę pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać ze śmietanką rózgą kuchenną, dodać mąkę i proszek do pieczenia(...)dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki. Podawać z ulubionym syropem, miodem, lub jogurtem naturalnym. Smacznego Placki na śmietance kokosowej z bananem i gorzką czekoladą (bez laktozy, bez cukru) Placki na śmietance kokosowej z bananem i gorzką czekoladą (bez laktozy
Smaki ArmineKruche ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki migdałowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nietadietaPrzepisy na kurczaka. Piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, piersi kurczaka w panierce kokosowej. Kotlet de volaille, skrzydełka kurczaka z piekarnika z syropem klonowym, pieczone
Kulinarne Przebojepołączenia. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i skórkę z pomarańczy. Startego batata dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem i wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), po wyjęciu z piekarnika(...)tortownicę (z papierem do pieczenia), wyrównać wierzch i piec około 30 minut (po delikatnym zrumienieniu wierzchu przełączyć na pieczenie od spodu – dolna grzałka). Przestudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć upieczoną warstwą piankową. Przepis bierze udział z konkursie #OlejKonwenanse organizowanym przez #OlejWielkopolski Artykuł Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkottakie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu(...)cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki, skórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady
Smakowy Rajźródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka otrąb, dowolnych 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej ) 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego 100 g rodzynków 100 g ulubionych orzechów(...)grubsza posiekanych 2 płaskie łyżeczki cynamonu opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia
Opowieści z piekarnikasiądzie po pieczeniu i nie popęka. Formę do pieczenia o średnicy 18cm rozpinamy, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem. Ciastka owsiane i orzechy bardzo drobno kruszymy – w malakserze, blenderem lub ręcznie, wałkiem w foliowej grubej torbie lub przez papier. Okruszki i orzechy mieszamy z rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym – powinien je ze sobą(...)piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez 25 minut. Zmniejszamy po tym czasie temperaturę do 130⁰C i pieczemy sernik w tej niskiej temperaturze przez 80-90 minut. Po upływie 40 minut czasu pieczenia mieszamy gęstą, kwaśną śmietanę z przesianym cukrem pudrem. Wyjmujemy sernik na chwilę z pieca, wylewamy na wierzch śmietanę i lekko wyrównujemy. Pieczemy dalsze 40 minut
Karo in the Kitchenugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny(...)ół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie. MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 1 minutę. Ponownie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy. Wrzucamy posiekaną
cool and mintyruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki(...)wraz ze startym parmezanem. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do całej reszty, doprawiamy i porządnie mieszamy całość. Drugie naczynie żaroodporne (pierwsze zużywamy do fasolki) smarujemy olejem kokosowym, przekładamy do niego mieszankę z kaszą i pieczemy wraz z fasolką 15 minut w 200 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongszklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą(...)posłużyły jako ozdoba na choinkę, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu
Przepysznik - BLW i nie tylkotakie kuleczki znikają w zaskakująco szybkim czasie. Kuleczki są bez pieczenia i są bardzo łatwe do zrobienia. Polecane szczególnie dla tych, którzy lubią kokos, migdały i suszone mleko. Porcelana Bogucice. Składniki: 250 g masła 250 g cukru pudru 250 g mleka suszonego (pełne) 100 g wiórków kokosowych 100 g migdałów w płatkach 2 wafle tortowe (kwadratowe
Ala piecze i gotujeSernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2
Moje domowe kucharzenieNa gorące dni nie ma nic lepszego na słodki deser niż grysikowiec na biszkoptowych języczkach z pachnącymi słońcem truskawkami z kokosową nutą i
Wanilia i KardamonPRZEPIS NA FIT BROWNIE: - 3 jajka ekologiczne - 2 łyżki mąki kokosowej - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka karobu (zamiennie kakao o obniżonej zawartości tłuszczu) - 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru) - 2 szczypty soli - 1 średni bardzo dojrzały banan - 120 ml mleka roślinnego lub bez laktozy - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego Żółtka, olej, mleko i połowę rozgniecionego
SMYKWKUCHNIPrzygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy bez mieszania do momentu wchłonięcia całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy: jabłka potarte na dużych oczkach, jajka, mąkę z orzechów arachidowych i mąkę kokosową. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni
Szkrab Je Sammasła orzechowego -100 g płatków np. jaglanych -4 szt daktyli bez pestek -2 łyżki oleju kokosowego -5 łyżek wody przegotowanej chłodnej Przygotowanie;: 1. Wszystkie składniki (płatów nie zalewamy wcześniej) wrzucamy do blendera i mieszamy do dokładnego połączenia składników. 2. Przygotowujemy sobie 2 większe kawałki papieru do pieczenia. Powstałą masę wykładamy na papier, przykrywamy drugim i rozwałkujemy na placek
Zdrowie i pysznie na talerzuorzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych
Różne smaki w kuchnisypko kaszy jaglanej (w osolonej wodzie) - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 1 całe duże jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne
SMYKWKUCHNIgorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy 80 g płatków owsianych 120 g mąki kokosowej 120 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 130 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia A jak to zrobić: Czekoladę i bakalie posiekać na drobne
Kuchnia w opałachszklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy. Zalewamy wodą - czekamy min. 40 min - aż nasza masa napęcznieje. 2. Piekarnik nagrzewamy do 185st bez termoobiegu. 3. Masę układamy w formie - małej keksówce. 4. Pieczemy ok 50min. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQkilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik
greenscarfCiasto powstało dzisiaj. Potrzeba chwili. Jest szybkie i nie wymaga specjalnych uzdolnień. SKŁADNIKI 2,5 szklanki mleka 300 g. wiórek kokosowych 1 czekolada biała
W kuchennym oknie Ewyorzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych
Słodkości i nie tylko