Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 193zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie!Skladniki na 18 knedli:1 kg ziemniakow30 dkg maki1 lyzka maki ziemniaczanej1 lyzka oleju1 jajko18 sliwekMaselko makowe:2 lyzki zmielonego maku4 lyzki masla1 lyzka cukru-uzylam brazowegoWykonanie:Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke(...)tylko do polowy.Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z mięsem 218podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić(...)farszu. Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewy
Knedle z truskawkami 439wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej(...)rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy polane śmietaną i sosem truskawkowym. Smacznego i miłej niedzieli
Ratunku obiad
Saskie knedle z boczkiem 322Pozostajac w klimacie dan z ziemniakow jak to przystalo na trwajacy Ziemniaczany tydzien, dzis prezentuje przepyszne knedle z boczkiem.Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane(...)ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka muszkatalowamaka ziemniaczana do obtoczeniaWykonanie:Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac
Przysmaki Karolki
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 276Tradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą(...)potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże (ja do wszelkich klusek biorę jak największe ziemniaki) kroimy je na ćwiartki lub w ósemki. Solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, pokrywkę
Karo in the Kitchen
Knedle z żółtym serem 211Knedle z żółtym serem SKŁADNIKI:Mąka -1,5 szklMąka ziemniaczana -4 łyżkiJajko -1 sztSer żółty startyKeczup do polania knedliZiemniaki ugotowane i ostudzone -1 kgSólPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki przecisnąć przez praskę . Do ziemniaków dodać mąki, jajko, sól, zagnieść ciasto. Uformować(...)ciasta wałeczki o średnicy 4 cm i formować krążki, spłaszczać je w dłoni i nakładać po trochu startego sera na środek ciasta, dobrze zlepiać by ser nie wypłynął. Wrzucać knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok.5 minut. Knedle gorące wyjmować na talerze i polać keczupem
Kuchnia Danusi
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 312zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu(...)momentu wypłynięcia.Sos śmietankowy: śmietanę i cukry wymieszać. Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące i polane sosem śmietankowym
Ala piecze i gotuje
Knedle ze śliwkami 229Dziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru(...)Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków.Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę.Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem
kolorowotorcikowo
Houskove knedliky - czeskie knedle 206cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.) pod ściereczką. Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki.W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.Przed podaniem kroimy w plastry(...)polewamy sosem mięsno - grzybowym. knedle gotujemy we wrzątkuczeskie knedle
Bon Appetit Małgorzaty
Knedle serowe z truskawkami 227Kiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym, a dziś na serowym. Moim skromnym zdaniem te serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15(...)Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę.3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę.4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem.Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych
Kuchnia domowa Ani
Knedle ze śliwkami na kaszy mannie- bez mąki 201straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem! Trochę czasu (pracy nie, bo robi się je bardzo łatwo) trzeba na nie poświęcić, ale warto, bo knedle są naprawdę wspaniałe, z resztą czy jest ktoś, kto nie lubi tych nadziewanych kulek?! :)Ja proponuję Wam knedle w połowie tradycyjne, czyli ziemniaczane, ale z dodatkiem kaszy manny(...)Ostudzić i przecisnąć przez praskę.Dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić ciasto.Z masy formować kulki, spłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć połówkę śliwki, następnie zlepić i uformować w kulę.Knedle wrzucać do osolonego wrzątku.Gotować 1 minutę od wypłynięcia.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Knedle z morelami 266Knedle ziemniaczane z dodatkiem bialej maki juz prezentowalam.Z truskawkami rowniez,a przepis tutaj: klik .Dzis tak samo pyszne knedle ziemniaczane,ale z morelami i maka pelnoziarnista.Jesli jednak uzyjesz bialej maki, proporcje wagowe pozostaja niezmienione. W orginale austriackie Marillenknödel maja w skladzie zamiast ziemniakow twarog.Robilam je rowniez,ale szczerze przyznam,ze z dodatkiem ziemniakow sa duzo(...)smaczniejsze i delikatniejsze.Poza tym trzeba sie wykazac niezwyklym wyczuciem przy dodawaniu maki ,zeby knedle nie byly po prostu za twarde.Sa tez trudne do formowania.Eksperymenty eksperymentami,ale ziemniaczane sa jednak najsmaczniejsze i te wlasnie polecam.Dodatek maki pelnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodal im tylko charakteru.Uwazam,iz to swietna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z truskawkami 318mieszkamy to zdecydowanie -jeśli chodzi o upodobania kulinarne – preferuje tradycyjną kuchnię Polską:) Dlatego jak tylko Dziecię przyjeżdża to zawijam rękawy i zabieram się do lepienia…;) Knedle z truskawkami – składniki:1,5 kg ziemniaków2,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 jajka0,5 kg truskawekśmietana, cukier 1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć(...)należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w lekko omączonej dłoni. 4. W dużym rondelku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Najlepiej bardzo delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do spodu. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem lub z roztopionym masłem i bułką tartą.Smacznego Post
UgotujmyTo.pl
Knedle serowe z truskawkami 250śmietany 18%cynamonsólNazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza(...)rękach równą kulkę i ułożyć ją na desce posypanej mąką. Postępować dalej tak samo, aż do wykończenia składników.W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać na wrzątek. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem
Świat Domowej Kuchni
Knedle rybne z sosem koperkowym 204tego połączenia składników. My już wiemy, tym którzy nie wiedzą polecamy zrobić, bo są bardzo smaczne i na pewno tym daniem zaskoczycie domowników :-))Składniki:Porcja na 12 knedli 2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka(...)powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy
Anioły w kuchni
Jak zrobić przepyszne knedle? 289Knedle ze śliwkamiSkładniki: 500 g ziemniaków 500 g śliwek węgierek, małych 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie(...)wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze kilka minut
Moja smaczna kuchnia
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 268mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki: 700 g ziemniaków (obranych) 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie:Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem(...)się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą
Ala piecze i gotuje
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 306grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki i zawinęłam je w ciasto, formując knedle. Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Na wrzątek wrzucałam uformowane knedle. Gotowałam 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjęłam łyżką cedzakową. Podałam polane słodką(...)śmietanką, na ciepło. SMACZNEGO! PS: jeżeli zostanie nam trochę knedli, zamróźmy je! świetnie się do tego nadają, a po odmrożeniu smakują jak świeże
W kuchni Karmel-itki