knedle ze - 482 przepisów (strona:9/33)

Knedle z truskawkami 185

Zatęskniłam za latem i zrobiłam knedle z truskawkami. Pychotka :) Najlepsze knedle w mojej rodzinie zawsze robiła i nadal robi moja mama i chyba nigdy jej w tym nie dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej(...)następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki

kuchnia doski
KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI 212

truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również   knedle z białym serem i orzechową panierką   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)formowałam z niego małe kulki,  spłaszczyłam i powstały małe placuszki. Na środek każdego z nich układałam śliwki. Uprzednio wydrylowane i przekrojone na połówki. Ciasto zlepiłam i powstały piękne knedle o okrągłym kształcie. Wrzucałam je partiami na osolony wrzątek. Gotowałam przez około 5 - 10 minut aż wypłynęły na powierzchnię. Wyjmowałam je cedzakową łyżką. Pozostało już tylko rozpuścić masło

potrawyregionalne
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 199

białego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić(...)cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej mąką stolnicy złączeniem w dół. Do garna nalać wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut. Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle

kawawszklance
Razowe knedle dietetyczne 288

zastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące na redukcji . Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki(...)kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj

Powiedz dietom nie
Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką 240

jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały(...)sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Serowe knedle ze śliwkami 205

zostawiłam w tym roku mamie, ale bez kilku innych smakołyków nie mogłam się obejść. Do nich należą te knedle. Przygotowałam je według tego samego przepisu co prezentowane kiedyś knedle z truskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 śliwek cukier, cynamon, masło(...)pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wrzucić pojedynczo knedle. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować przez 2-4 minuty. Podawać polane rozpuszczonym masłem, posypane cukrem, cynamonem i uprażonymi wiórkami kokosowymi

My simple kitchen
Knedle ze śliwkami 249

Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już(...)ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z masełkiem i bułką bądź z cukrem

Krakowskie smaki Ani
Knedle ziemniaczane z truskawkami 259

zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy.  Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości(...)jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Masło lekko

Ala piecze i gotuje
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym 258

Zapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 153

jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam właśnie od śliwek. Już taką moją jesienną śliwkową tradycją stało się ucierane ciasto ze śliwkami i oczywiście knedle. Knedle z żadnym innym owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko(...)kulki , rozpłaszczamy je w dłoni.  Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy brzegi ciasta lepiąc kulę.  Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.  Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie

Bon appetit mon amie
Knedle z jarmużem 217

Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej(...)ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru 100-120 g serka np. Philadelphia 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych Omasta: 2 łyżki smalcu ze skwarkami   Wykonanie: zrób knedle wg  tego przepisu  jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z dynią i pomarańczą 219

garnku dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru. Knedle: Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Formujemy  kulki u mnie wyszło(...)mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO

dlaSmaQ
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 266

knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki(...)ciepłej wody 2 jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone  około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć

Maślane ciasteczko
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 349

dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się(...)ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru. Smacznego

Ostra na Słodko
KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI 163

doczekały się i są....przepyszne. Składniki na 24szt   500g twarogu półtłustego 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 24 duże truskawki jogurt grecki+cukier+truskawki zmiksowane do polania knedli Truskawki myjemy,szypułkujemy i suszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą(...)twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek i jogurtu. Przepyszne

Niespełnione zdolności kulinarne
Knedle ze śliwką 232

waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe(...)knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 241

knedle ze śliwkami  Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka(...)plaski okrągły placek.   4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier.    * Kto lubi może dodać do cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze . W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem.   5. Formujemy kulkę , sklejamy ja tak, by nie było

Kulinarnie z Polką na Kresach
Knedle dyniowe z jeżynami 205

właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków(...)uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 159

Musze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki. Takie knedle przygotowywała mi moja mama, więc i ja robię je dla moich dzieci. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory(...)efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Knedle ze śliwkami 221

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedkle śliwkowo jabłkowe 169

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki  1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko  przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem  polać brązowym masłem

W królestwie smaków Beaty
Knedle z truskawkami 187

Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany(...)dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki

KreatywnePiny
Knedle z truskawkami 199

tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem

Kuchnia Danusi
Knedle serowe z kaszą manną 212

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego

Tradycyjna Kuchnia
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 220

czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie(...)półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz

Pełny talerz
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 218

ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża(...)części, z każdej układamy mniejsze wałki i wrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół

BaRepas
Knedle z truskawkami 214

uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki(...)wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki