truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)formowałam z niego małe kulki, spłaszczyłam i powstały małe placuszki. Na środek każdego z nich układałam śliwki. Uprzednio wydrylowane i przekrojone na połówki. Ciasto zlepiłam i powstały piękne knedle o okrągłym kształcie. Wrzucałam je partiami na osolony wrzątek. Gotowałam przez około 5 - 10 minut aż wypłynęły na powierzchnię. Wyjmowałam je cedzakową łyżką. Pozostało już tylko rozpuścić masło
potrawyregionalnebiałego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić(...)cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej mąką stolnicy złączeniem w dół. Do garna nalać wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut. Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle
kawawszklancezastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące na redukcji . Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki(...)kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj
Powiedz dietom niejakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały(...)sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.” Czytaj więcej
Wiem co jemzostawiłam w tym roku mamie, ale bez kilku innych smakołyków nie mogłam się obejść. Do nich należą te knedle. Przygotowałam je według tego samego przepisu co prezentowane kiedyś knedle z truskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 śliwek cukier, cynamon, masło(...)pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wrzucić pojedynczo knedle. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować przez 2-4 minuty. Podawać polane rozpuszczonym masłem, posypane cukrem, cynamonem i uprażonymi wiórkami kokosowymi
My simple kitchenNajlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już(...)ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z masełkiem i bułką bądź z cukrem
Krakowskie smaki Anizabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości(...)jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Masło lekko
Ala piecze i gotujeZapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia Kasijesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam właśnie od śliwek. Już taką moją jesienną śliwkową tradycją stało się ucierane ciasto ze śliwkami i oczywiście knedle. Knedle z żadnym innym owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko(...)kulki , rozpłaszczamy je w dłoni. Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki (ja w jej środek wsypuję dodatkowo odrobinę cukru) zawijamy brzegi ciasta lepiąc kulę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie
Bon appetit mon amieKolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej(...)ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru 100-120 g serka np. Philadelphia 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych Omasta: 2 łyżki smalcu ze skwarkami Wykonanie: zrób knedle wg tego przepisu jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnku dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru. Knedle: Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Formujemy kulki u mnie wyszło(...)mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQknedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4 szklanki(...)ciepłej wody 2 jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć
Maślane ciasteczkododatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się(...)ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru. Smacznego
Ostra na Słodkodoczekały się i są....przepyszne. Składniki na 24szt 500g twarogu półtłustego 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 24 duże truskawki jogurt grecki+cukier+truskawki zmiksowane do polania knedli Truskawki myjemy,szypułkujemy i suszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą(...)twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek i jogurtu. Przepyszne
Niespełnione zdolności kulinarnewaniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe(...)knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać
Monia miesza i gotuje