knedle ze - 482 przepisów (strona:10/33)

Knedle z dynią i pomarańczą 219

garnku dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru. Knedle: Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Formujemy  kulki u mnie wyszło(...)mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO

dlaSmaQ
Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami 266

knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4  szklanki(...)ciepłej wody 2 jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone  około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć

Maślane ciasteczko
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 349

dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się(...)ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru. Smacznego

Ostra na Słodko
KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI 163

doczekały się i są....przepyszne. Składniki na 24szt   500g twarogu półtłustego 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 24 duże truskawki jogurt grecki+cukier+truskawki zmiksowane do polania knedli Truskawki myjemy,szypułkujemy i suszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą(...)twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek i jogurtu. Przepyszne

Niespełnione zdolności kulinarne
Knedle ze śliwką 232

waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe(...)knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 241

knedle ze śliwkami  Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka(...)plaski okrągły placek.   4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier.    * Kto lubi może dodać do cukru cynamon - knedle będą wtedy, jak na mój gust o wiele smaczniejsze . W miseczce mieszamy, wtedy, wcześniej cukier z cynamonem.   5. Formujemy kulkę , sklejamy ja tak, by nie było

Kulinarnie z Polką na Kresach
Knedle dyniowe z jeżynami 205

właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków(...)uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 159

Musze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki. Takie knedle przygotowywała mi moja mama, więc i ja robię je dla moich dzieci. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory(...)efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Knedle ze śliwkami 221

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedkle śliwkowo jabłkowe 169

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki  1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko  przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem  polać brązowym masłem

W królestwie smaków Beaty
Knedle z truskawkami 187

Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany(...)dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki

KreatywnePiny
Knedle z truskawkami 199

tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem

Kuchnia Danusi
Knedle serowe z kaszą manną 212

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego

Tradycyjna Kuchnia
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 220

czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie(...)półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz

Pełny talerz
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 218

ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża(...)części, z każdej układamy mniejsze wałki i wrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół

BaRepas
Knedle z truskawkami 214

uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki(...)wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle ze śliwkami 284

Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki(...)kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem

kulinarnyJa
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 304

ziemniaczane ” z marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej(...)mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.Formujemy kule.Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )Podajemy

Ostra na Słodko
Knedle z twarogiem. 148

Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować

Darcia w kuchni
Knedle z morelami II 194

pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Knedle z czereśniami 182

Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka(...)rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem

My simple kitchen
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 311

wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad.  Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;)  Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka(...)restauracjach spodziewałam się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle Czeskie (knedliki) 637

naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (minimalnie 30 min).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko

Konrad Gotuje