Knedle dyniowe z jeżynami 205właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków(...)uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 159Musze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki. Takie knedle przygotowywała mi moja mama, więc i ja robię je dla moich dzieci. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory(...)efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Knedle ze śliwkami 221dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków , 2 szklanki mąki , 1 jajko , sól , 30 dag śliwek , 1 szklanka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedkle śliwkowo jabłkowe 169mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki 1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2. - jabłka(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem polać brązowym masłem
W królestwie smaków Beaty
Knedle z truskawkami 187Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany(...)dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki
KreatywnePiny
Knedle z truskawkami 199tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie(...)ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane sosem
Kuchnia Danusi
Knedle serowe z kaszą manną 212Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego
Tradycyjna Kuchnia
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 220czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie(...)półmisek, przykryć folią aluminiową. Pozostały w garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz
Pełny talerz
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 218ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -25 gram świeżych drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża(...)części, z każdej układamy mniejsze wałki i wrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać. Sos: -pół
BaRepas
Knedle z truskawkami 214uwielbiam, a już z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. Knedle z truskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki(...)wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle ze śliwkami 284Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki(...)kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem
kulinarnyJa
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 304ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej(...)mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.Formujemy kule.Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )Podajemy
Ostra na Słodko
Knedle z twarogiem. 148Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować
Darcia w kuchni
Knedle z morelami II 194pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem. Smacznego
bistro mama