Knedle ze śliwkami. 178ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto
Kuchnia Beaty
Knedle z truskawkami 239duże owoce) moje 55 sztuk było dokładnie z 1,5 kg ziemniaków, 0,7 kg mąki pszennej, z czego 200 g to była biała, a reszta pełnoziarnista przepis na knedle znajdziecie też tu i tu knedle najlepiej robić ze starych ziemniaków, mają więcej skrobi Przygotowanie: ugotowane ziemniaki utłucz za pomocą tłuczka do ziemniaków, tak aby nie było grudek(...)Uformowane kulki umieść na blacie/desce do krojenia i gotuj w dużym garnku partiami. U mnie był to garnek 5l, i na raz gotowałam 10 szt. Zagotuj wodę, i wrzucaj knedle najlepiej za pomocą łyżki. P wypłynięciu gotuj 5 minut. Ugotowanie i przestudzone podsmaż na oleju roślinnym (kokosowy rafinowany najlepiej się do tego nadaje) przez 2 minuty, po czym możesz
greenscarf
Knedle ze śliwkami 200Jednak najbardziej charakterystyczne i lubiane są chyba te ze śliwkami :) Można przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki do ciasta najlepiej jest ugotować już dzień wcześniej. Jako, że bardzo lubię cynamon, który wspaniale podkreśla smak śliwek(...)łyżeczki). Każdą część ciasta rozpłaszczamy na 0,5 cm placuszek, umieszczamy po środku śliwkę i dokładnie zalepiamy nadając knedlowi kształt kulki. Tak postępujemy do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotowujmy lekko osoloną wodę (można dodać też łyżkę oleju). Knedle wrzucamy do wody partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wyławiamy je łyżką
MyCookBook.pl
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 155Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek. Czyli dziś na słodko! Składniki na około 10 szt. knedli 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera. 30 g masła 2 jajka(...)Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Gotowałam knedle na małym ogniu. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką. Jeszcze mokre obtaczałam panierką. Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści. Dodałam
potrawyregionalne
Knedle z jabłkami w orzechowej panierce 335Klasyczne knedle z miękkimi i smacznymi jabłkami, obtoczone w orzechowej panierce. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam! KNEDLE : 700g ziemniaków gotowanych 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej NADZIENIE: 4 miękkie jabłka 2 łyżki cukru brązowego PANIERKA: 200g orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem(...)Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, zmielić orzechy i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru
https:KKuchniaMniam
Knedle z truskawkami 272mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć(...)sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby ładnie się wyrównał i wygładził. Wrzucamy na gotującą się, leciutko osoloną wodę, mieszamy delikatnie łyżką i czekamy aż knedle wypłyną. Od wypłynięcia, knedle z truskawkami powinny się gotować mniej więcej 3-4 minuty (większe trochę
Przepysznik - BLW i nie tylko
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 396chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka(...)mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć
https:KKuchniaMniam
Knedle z truskawkami z orzechami i salsą truskawkową, bez glutenu i bez jajek 210Knedle z truskawkami to danie, które należy wykonać obowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne(...)zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami by się nie posklejały, knedle są ugotowane 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię
Mango Papaja
Serowe knedle z truskawkami 220lubiłam knedli. Zwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe(...)ciasto jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się zarówno jako słodki obiad jak i deser. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 dużych truskawek 1 łyżka cukru Do podania: jogurt naturalny, śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp. Ziemniaki obrać u ugotować
My simple kitchen
Knedle ze śliwkami 241pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Wychodząc temu naprzeciw poświęcę kilka minut na opis tej potrawy. Najlepiej dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków do obiadu, a na drugi dzień przygotować knedle ze śliwkami. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków- śliwki- 15 dag mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 3 żółtka- 1 łyżeczka miękkiego masła- sól- cukier- cynamon- do wyboru masło z bułką(...)masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmowałam łyżką cedzakową. Podajemy gorące – ze śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem i cynamonem, albo
mojewypiekiinietylko
Knedle ze śliwkami węgierkami. 238się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją u nas już jest(...)natomiast, są bardzo bardzo smaczne i obowiązkowe do wykonania każdego lata choć jeden raz! :-) Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowe knedle z czereśniami 218Wracam tym razem z obiecanym przysmakiem z dzieciństwa, pysznymi domowymi knedlami z czereśniami okraszonymi słodkim masłem. Do przygotowania knedli potrzebne będą nam: około 1,5 kg ziemniaków 2 jajka pół kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej około 1 kg czereśni (sercówki) 4-5 łyżek cukru łyżka soli 3 łyżki oleju(...)poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy je na bok układamy na nich czereśnie i zawijamy je w kuleczki. Gotowe knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 min. od wypłynięcia na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła dodajemy 2-3 łyżki cukru. Ugotowane knedle polewamy słodkim masłem
Kuba Gotuje
Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle 529dłoń delikatnie oprószyć mąką- zapobiegnie to przyklejenia się ciasta do dłoni, lepiej więc będzie się formowało i kula wyjdzie idealnie krągła, * gotować natychmiast po przygotowaniu i najlepiej większymi partiami- knedle, które będą długo czekać na stolnicy staną się bardzo klejące i 'rozciapane', * gotować z dodatkiem oleju- zapobiegnie to sklejaniu się ugotowanych knedli. To byłoby na tyle porad(...)znacie jakieś inne cenne wskazówki to piszcie śmiało! :) Jestem też ciekawa z jakim dodatkiem lubicie knedle najbardziej? Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą... z małą truskawką, to około 26 szt. * surowe ziemniaki- 600 g * jajka- 1 szt. * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * truskawki- około
Kraina Miodem Płynąca
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 179Tego dania nie muszę nikomu przedstawiać. Tradycyjne knedle z truskawkami zna chyba każdy i w sezonie truskawkowym grzechem byłoby ich nie zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. Knedle te robi się naprawdę łatwo(...)ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa...Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2-2,5 szklanek mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko DODATKOWO: truskawki (około 350-400 g) cukier śmietana do polania 1 łyżka oleju WYKONANIE: Obrane i umyte ziemniaki ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilony
Knedle ze śliwkami 184porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami(...)przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Wrzucamy knedle i podsmażamy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane cukrem i cynamonem
Gotowanie moimi oczami