kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:8/357)

Fuczki. Placki z kiszonej kapusty. 116

Kocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylko usłyszałam o regionalnej potrawie prosto z Beskid, którą są fuczki, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jako, że podstawowym składnikiem(...)jest tutaj kiszona kapusta, to warto wybrać taką z zaufanego źródła, smaczną, jędrną i nie za kwaśną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty: 400 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 1 pełna szklanka mleka – ok. 250 ml 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok. 200g 2 średnie cebule – ok. 150g sól

Kulinarne Przeboje
Surówka z kiszonej kapusty 79

niskokaloryczna, bo 100 g surówki z kiszonej kapusty dostarcza jedynie 17 Kcal. Z ciekawostek możemy dodać, że corocznie we wrześniu w miejscowości Charsznica odbywają się Dni Kapusty. Kto wie, czy i nasza kapusta użyta do surówki nie pochodziła z tamtejszych upraw i nie brała udziału w tym święcie. Składniki na surówkę z kiszonej kapusty 300 g kiszonej kapusty 1 marchewka(...)cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę przepłukać pod zimną wodą, odcisnąć i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Do miski włożyć kapustę, startą marchewkę, cebulę oraz pietruszkę. Dodać oliwę, musztardę, cukier, dokładnie wszystko wymieszać. Surówkę z kiszonej kapusty doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Schab duszony w kapuście kiszonej 169

Schab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.   Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g(...)kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę

Księga-Smaku
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem 61

Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki. Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko(...)coś. Może kiedyś. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 jabłko 2 plastry ananasa pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy do tego obraną, umytą marchewkę startą

Kardamonovy
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 82

ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły mi bardzo kremowe, mięciutkie wewnątrz z chrupiącą skórką na zewnątrz. Po prostu idealne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą(...)Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą Składniki na kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą. 60 dkg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 30 dkg białej kapusty kiszonej (odciśniętej) 2 jajka mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kminku 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

MeCooks
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 102

już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)mówił to w czasie, kiedy do Polski nie dotarł na święta mityczny w tamtych czasach statek z Kuby cytrusami. Zdrowie zdrowiem, ale jednak trudno do herbaty wkroić kawałek kiszonej kapusty. Z tequilą być może dałaby radę:) Najprostszy przepis na kiszoną kapustę Ale do rzeczy. Dzisiaj przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. W książkach kucharskich

Niedzielny kucharz
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ 104

Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą Przepis na klasyczną surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą do obiadu. Pyszna  surówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, doprawiona cukrem, odrobiną chili i kiełkami. Surówka fantastycznie pasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów(...)zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie. Czasem wystarczy kilkanaście minut i  pyszny obiad dla całej rodziny mamy gotowy. Surówka z kiszonej kapusty z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym to idealny pomysł na szybki, tani i pyszny obiad. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy

Moja Książka Kucharska
Kwaśnica 165

Sycąca, rozgrzewająca, o dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych(...)żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy

Jacob Tastes
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY z porem i jabłkiem do obiadu 125

Smaczna surówka z kiszonej kapusty i pora do obiadu. Przepis na szybką surówkę obiadową z kiszonej kapusty. Zdrowa, smaczna i prosta surówka z kiszonej kapusty , pora  i jabłka obiadowa. Surówka z dodatkiem chrzanu i odrobiny cukru. Najlepsza surówka do schabowego , mielonych albo do smażonej ryby. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty do obiadu - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy(...)przygotowanie krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na surówkę z kiszonej kapusty i pora: 500g kiszonej kapusty biała część pora 1 duże jabłko 1 łyżeczka chrzanu tartego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru ewentualnie sól i pieprz do smaku Przepis na surówkę z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną osączyć z zalewy i lekko wycisnąć

Moja Książka Kucharska
Surówka w kiszonej kapusty 186

Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. Jakie witaminy ma kapusta kiszona? Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie(...)mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jakie właściwości zdrowotne ma kapusta kiszona? Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność . Rzymski lekarz Markus Katon wiele mówił o właściwościach zdrowotnych i leczniczych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem 98

Surówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem. Ta surówka z kiszonej kapusty to prosty, smaczny i pełen witamin dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a potrzeba do niej tylko kilka składników podstawowych i przypraw Polecam też 20 przepisów na pyszne surówki. Składniki na Surówkę z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem : 400-500 g kiszonej kapusty(...)blanszowane wcześniej) 1 jabłko 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru sól morska i biały pieprz 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu Surówka z kiszonej kapusty z brokułem do obiadu. Jeśli w kapuście kiszonej jest za mało marchewki to dodatkowo dodajemy startą 1 marchewkę. Kapustę kiszoną z marchewką lekko odciskamy z soku, różyczki brokułu kroimy na małe kawałki, dodajemy starte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z kiszoną kapustą 71

Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego. Składniki 6 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 15 dkg. kiszonej kapusty 2 cebule 1 czerwona papryka 1 słodkie jabłko Składniki na zalewę Sok z 4 cytryn Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku(...)słoiku, zalewamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Śledzie z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Karp duszony w kapuście kiszonej 159

Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie(...)aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł ;) tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego

Pociąg Do Kuchni
Kiszona biała kapusta 85

Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi. Słoików nie zapełniamy pod korek, gaz wytwarzający się w kiszonkach podnosi kapustę. Wtedy bierzemy nóż albo szpikulec i przebijamy warstwy kapusty, żeby odgazować i docisnąć kapustę do dna. Będzie wyciekać płyn, więc postawcie słoiczki na podstawce. Płyn uzupełniamy, żeby kapusta była przykryta. Uzupełniamy ostudzoną solanką(...)cztery różne kompozycje i mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 146

Najlepsze do kiszenia są główki kapusty zbite, jednorodne, bez widocznych uszkodzeń i z liśćmi zewnętrznymi. Słoików nie zapełniamy pod korek, gaz wytwarzający się w kiszonkach podnosi kapustę. Wtedy bierzemy nóż albo szpikulec i przebijamy warstwy kapusty, żeby odgazować i docisnąć kapustę do dna. Będzie wyciekać płyn, więc postawcie słoiczki na podstawce. Płyn uzupełniamy, żeby kapusta była przykryta. Uzupełniamy ostudzoną solanką(...)cztery różne kompozycje i mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania