Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona
Stare GaryKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso
W kuchennym oknie EwyPlanujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie, na które wkrótce opublikuję dla Was przepis. Moja mama kisi kapustę z dodatkiem marchewki i kminku. Pamiętam, że dawno, dawno temu nie dodawała do kiszenia kapusty żadnego z tych składników, ale ostatnimi laty trzyma się tylko i wyłącznie wariantu z marchewką
mecooksprzygotować gołąbki z kapusty kiszonej? Trzeba kupić główkę kiszonej kapusty. To jest raczej trudne zadanie, mi się udało kupić główkę kiszonej kapusty w tureckim sklepie. Gołąbki z kiszonej kapusty przygotowywała zawsze moja babcia Tosia, sama kisiła główki kapusty, a farsz robiła zawsze z ryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były(...)nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może sprawiać trudności, jeśli chodzi o zawijanie gołąbków, jednak ręczę wam, że to łatwizna. Liście kapusty kiszonej są miękkie i elastyczne, zawijanie gołąbków idzie bardzo łatwo. A farsz dzięki któremu nasze gołąbki będą smaczne to kwestia naszego smaku. Obróbka termiczna sprawia, że gołąbki są delikatne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy
Kuchnia domowa AniJesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany
Z miłości do słodkościDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia
Monia miesza i gotujekażdy ma miejsce na wielką beczkę z kiszoną kapustą, i ja również do tych osób należę. Ale za to mam gliniany garnek(...)którym mogę ukisić jakieś 5-6 kg białej kapusty. Myślę, że każdy z Was wygospodaruje miejsce na duży słój, wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych
Apetyczna babeczkaostatni weekend razem z Tatą pastwiliśmy się w kuchni nad dziczyzną. Polędwica z dzika, po wyjęciu z piekarnika, okazała się lekko niedopieczona. W lodówce mieliśmy do wykorzystania kapustę kiszoną i zaimprowizowaliśmy. Wyszło całkiem nieźle! Mięso okazało się być kruche i soczyste. * Ciekawe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na świąteczne spotkanie z rodziną czy znajomymi. Do przygotowania dania (4-6 porcji(...)potrzebujemy: – ok 1 kg polędwicy wieprzowej (ja wykorzystałam polędwicę z dzika) – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebulę Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodać mięso pokrojone w kawałki (plastry), podsmażyć i przyprawić odrobiną pieprzu. Wrzucić kapustę, dolać pół szklanki wody i gotować do miękkości ok 40 minut
Szybko Tanio Smaczniemoje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki wrzątku * szczypta soli Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść(...)ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z kiszoną kapustą. Drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić
Magiczne Życie MartyCześć :) Idzie zima, więc zapraszam na kolejne rozgrzewające danie. Tym razem z kapustą kiszoną :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się(...)ukiszenie kapusty potrzeba 2 tygodni, ale jest sposób, żeby mieć kiszoną kapustę szybciej. Trzeba ja drobno posiekać i zakisić w litrowych słoikach. Po siedmiu dniach powinna być gotowa! Najprostszy przepis na kiszoną kapustę Nasz przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. W książkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem
Niedzielny kucharz/kwasnica-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/kwasnica-480x270.jpg"],"description":"Prawdziwa g\u00f3ralska kwa\u015bnica gotowana na wywarze z \u017ceberek. Zupa z kiszon\u0105 kapust\u0105 z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku.","keywords":["boczek","kapusta kiszona","\u017ceberka","kwa\u015bnica g\u00f3ralska","przepis na kwa\u015bnic\u0119","kwa\u015bnica na \u017ceberkach","kapusta kiszona z beczki","boczek w\u0119dzony","skwarki","ziemniaki","zupa(...)wywaru dodaj obrane, pokrojone w kostk\u0119 ziemniaki. Kiszonej kapusty nie wyciskaj z soku, je\u015bli takowy si\u0119 wydzieli, koniecznie wlej go do wywaru. Kiszon\u0105 kapust\u0119 posiekaj no\u017cem skracaj\u0105c jej nitki. Wrzu\u0107 j\u0105 do zupy i gotuj przez 30 minut, a\u017c kapusta zmi\u0119knie i nabierze krucho\u015bci. Je\u015bli podczas gotowania
ProstePesto.plJarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto
Stare Gary