kiełbaski - 1399 przepisów (strona:54/94)

Ciasteczka z wróżbą 136

wypadło świetnie, pogoda nam bardzo sprzyjała, jak na ostatni dzień listopada było wyjątkowo ciepło. Dzieciaki biegały jak szalone, wskakiwały w ogromną hałdę liści zgromadzonych pod szkolnym ogrodzeniem, co chwilę kiełbaski spadały im z kijków wprost do ogniska i trzeba je było ratować. Ciasteczka zrobiły furorę i dzięki temu, że upiekłam ich ponad pięćdziesiąt sztuk, każdy mógł sobie powróżyć z ciasteczka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lamb koftas - kofty jagnięce 119

łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić na patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach

Smaki Przyprawy i Kolory
Bułeczki z kabanosem i salami. 156

160g mąki pszennej chlebowej, 5g suchych drożdży, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka oleju. Ponadto: 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki), 6 plastrów sera żółtego, 6 plastrów salami, jajko o mleko do posmarowania bułek. Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Wymieszać te składniki

W kuchni u Moniki
Leczo na zimę w słoiku 132

Jeszcze troszkę przetworów.  Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską.  Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z kociołka 169

Leczo wyszło rewelacyjnie a to, że było robione na ognisku nadało mu specyficzny smak i zapach. Ilość składników zależy od własnych gustów. Składniki: 3 - 4 duże cebule 3 - 4 kiełbaski 2 zielone papryki 2 czerwone papryki 4 - 5 ząbków czosnku przecier pomidorowy papryka mielona ostra papryka mielona słodka sól pieprz olej Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę pokroić w plastry

Mama Gotuje
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 147

Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu czuć było zapach grillowanych pyszności, a kolejki do stoiska z kiełbaskami ciągnęły się „kilometrami”. Na imprezie tłumy – ale trudno się dziwić, gdyż pogoda była wymarzona i mimo upałów żar już nie lał się z nieba. Co krok widać

Ostra na Słodko
Nad Rawkę, czyly rodzinny wypad na łono natury. 138

się porobiło, ze to była pierwsza wyprawa w tym roku. Było pływanie dopóki nie opadłam z sił, pierwsza w życiu kąpiel w rzece Maksia, chwila wędkowania i ognisko z kiełbaskami. Cudownie tak oderwać się od cywilizacji. Szkoda, że miejsca, gdzie czas płynie wolniej kurczą się tak szybko. Trzeba je pielęgnować by nie znikły do końca. Ruszajcie więc pupy i odwiedzajcie

Kuchnia po mojemu
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 203

całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym, mocno przyprawionym sosie z pomidorów. Będzie świetnym daniem zarówno na śniadanie, podana z chlebem, jak na obiad- jeśli dodacie do niej boczek lub kiełbaski i podacie ją z chlebkami lafa, pitą lub po prostu ze świeżym chlebem.   To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają w lodówce

Karo in the Kitchen
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 255

Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych 1,5 szklanki coca-coli 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki ostrej musztardy 4 łyżki sosu Worchestershire

Karo in the Kitchen
Zapiekanki z pieczarkami na bagietce 501

nałożyć podsmażone pieczarki z cebulką. Na wierzch posypać stary ser żółty lub poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę. Podawać z ulubionymi sosami lub ketchupem. PS.Można dodać również jakąś dobrą kiełbaskę lub szynkę

The Sweet Damsel
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 146

się doskonałym wyborem. Później nastąpił czas na przechadzkę i zapoznanie się z foodtrackową ofertą, by móc ułożyć plan niedzielnego obżarstwa. Znanych mi dotąd stoisk nie brakowało: Bratwursty , serwujący słynne kiełbaski, Happy Little Truck ze swoją genialną włoską pizzą, Bud-K , w której można było dostać najlepsze naleśniki pod słońcem, czy Taho Cafe ze swoją świetną kawą i niemniej dobrą lemoniadą

Food Square
Śniadanie do szkoły 117

kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 207

Nadziewamy pierogsy. Możemy też dodać ugotowanego ziemniaka. Wszystko to kwestia gustu. Gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy z okrasą. Hońka proponuje podsmażony na oleju aromatyzowanym, kawałku kiełbaski i cebuli

Karczma Honorietty
Śniadanie z grilla: faszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem 198

ostrożnie przenieść paprykę w nie uruchomioną część grilla (chłodna część rusztu) i grillować metodą pośrednią kolejne 15-20 minut lub do momentu zarumienienia jajek. Tak grillowaną paprykę podawać z kiełbaską z rusztu. The post Śniadanie z grilla: faszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Żurek 176

wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar

Życie zamknięte w smaku