kiełbaski - 1399 przepisów (strona:49/94)

Bigos na pierwszy dzień Świąt 198

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg  kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona

Różowa kuchnia
Jajecznica 134

cebula koszt ok. 0,50 zł. Przygotowanie:  Na maśle z odrobiną soli podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula sie zeszkli dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Na sam koniec dodaję rozkłócone jajka i gotowe. Podsumowanie: Więc podsumowując koszt

Tanio smacznie i prosto
Kiełbasa chłopska 179

mój „lejek” jest na grubszy kaliber jelit). Tym razem nie udało mi się kupić jelit takiej grubości, jak do naszej tradycyjnej kiełbasy. W Irlandii najpopularniejsze są cienkie kiełbaski i właśnie do takich miałam jelita. Gotowe kiełbasy możemy powiązać, pozakręcać lub pozostawić w całości. Wieszamy je na kiju – drążku do osadzenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. No i u mnie

mojewypiekiinietylko
Wstążki makaronowe z chorizo w sosie pomidorowym 204

Jeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post nie jest

Ana Mari's world
Parówki w puchatym cieście z mozzarellą 132

miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać. (Ciasto powinno być dosyć gęste i nie powinno mocno spływać z kiełbasek.) Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) owinąć plasterkiem sera, dokładnie obtoczyć w mące i zanurzać w cieście. Smażyć w głębokim oleju (z obu stron) na złoty kolor. Osuszyć

Di gotuje
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 337

czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane 103

Placki ziemniaczane. U nas w Poznaniu mówimy na nie plędze. Proste, szybkie, sycące. Mogą być wytrawne, z cebulką, sosem myśliwskim, cygańskim, pomidorowym, albo z kiełbaski (taki lubimy najbardziej). Albo na słodko, z gęstą śmietaną i cukrem (to dla mnie smak dzieciństwa). Warto dla nich popracować nad bicepsami przy tarciu ziemniaków :) Składniki: na ok. 16 placków

Pociąg Do Kuchni
Sałatka ziemniaczana 143

Tradycyjna sałatka ziemniaczana z przepisu mojej babci. Prosta w przygotowaniu, idealnie nada się jako dodatek na urodzinach czy innych imprezach do mięs, kiełbasek itp. Ja jadłam ostatnio z pieczonymi udkami z kurczaka :-) Pyszności. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 6 jajek 1 duży słoik ogórków w zalewie octowej 1 średni korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 puszka kukurydzy 4 średnie marchewki

Passions hobbies life
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 301

Pożywna zapiekanka z ziemniaków i cienkiej kiełbaski. Ziemniaki można wcześniej podgotować wtedy czas pieczenia będzie krótszy, u mnie wersja z surowych. składniki: 1 kg ziemniaków 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 2 duże cebule masło do natłuszczenia formy 1 kubek śmietany 18 % (400 g) 1 jajko sól ziołowa do smaku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkotołowej

Monia miesza i gotuje
Czerstwiaczki – szybka kolacja 184

koszyczka wkładamy zrumienioną-usmażoną, cebulkę ( może być gorąca nie przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone

Ogrodnik w podróży
TARTA ZE SZPINAKIEM FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 116

łyża ziół prowansalskich sól farsz: 450 g szpinaku 2 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % 1 opakowanie sera typu feta 6 suszonych pomidorów 2 pomidorki cherry kilka plasterków kiełbaski chorizo lub salami 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 łyża masła 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej  sól pieprz  Zacznij od rozmrożenia szpinaku, najlepiej na patelni, aby wyparowała

KuchcikoweLove
Pizza wiejska z serowym brzegiem 152

często ale jak mam już na nią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży

Smakołyki Asi
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 173

patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe patisony - ziele angielskie - pieprz czarny w kulkach - gorczyca - liście laurowe - koper Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0,9 litra ) - 4 szklanki wody - pół szklanki

Kuchnia z widokiem na ogród
Jarmark Bożonarodzeniowy w Bristolu 146

Grzane wino, kiełbaski, gofry, ozdoby choinkowe i mnóstwo domowych wypieków – to mogliśmy spotkać na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bristolu. W samym sercu miasta mamy choinkę (tak wyszło, że nawet jej zdjęcia nie zrobiłam) następnie drewniane domki i specjalnie wyznaczone miejsca, gdyby ktoś chciał sobie zrobić szybki postój i napić się grzanego wina. We Wrocławiu co roku mijałam się z Jarmarkiem

Pink Envelope
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 176

dymie ( ciepłym ale nie gorącym , około 45 C ) , przez 6 godzin. Po wyjęciu z wędzarni wieszamy w chłodnym, przewiewnym. pomieszczeniu na około 10 dni , do podsuszenia . Po tym czasie kiełbaska jest gotowa na kanapki . Odstępstwa od czasu i temperatury wędzenia nie są przestępstwem , ważne , żeby temperatura nie była bardzo wysoka , bo kiełbasa się przypali lub popęka , ani zbyt niska

Ogrodnik w podróży