kroimy w piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny, po tym czasie odkrywamy na kilka minut do zrumienienia. Taką piękną, niezwykle dziewczęcą
Z Majeczką w kuchnipuszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy
Basia w kuchnidodajemy troszkę wody podczas wyrabiania. Nabijamy ciasno osłonki jakie mamy wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godz.Następnie parzymy Parzenie woda 75-80 stopni i parzymy do momentu gdy kiełbaska w środku będzie miała 68-70 stopni.Mierzymy termometrem z sondą.Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie przez około 2-3 min.Wkładamy do lodówki na 6-8 godz.Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.decha składała się z sera, oraz kiełbas- wołowej hetmana z orzechem włoskim oraz kiełbasy królewskiej wędzonej suszonej. Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście "A skąd masz taką ciekawą kiełbaskę? Bo dobra ! " Moją deskę posypałam dodatkowo siekanymi migdałami i położyłam pomidorki koktajlowe z czarnym sezamem. Chleb pieczony był w domu, dzien wcześniej- według dwóch przepisów- podałam obydwa chleby - CHLEB ZIOŁOWY
Z Kuchni Do KuchniJednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu dietetyk na 1 tydzień drugiego miesiąca. Ważne w tym daniu jest to, by dokładnie wytopić maksymalnie obie kiełbaski, by jak najmniej tłuszczu się do niego dostało. Obiad był pyszny, a córka się nim delektowała przez 2 dni. Dla pozostałych osób to tez może być pomysł na ekspresowy obiad
Bernika - moj kulinarny pamietnikzakwasu na żurek, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojoną kiełbaskę w kostkę lub półplasterki. Dodajemy ziele, listki laurowe oraz ząbki czosnku. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek
Aga w kuchniparzyć wykonujemy: Wędzenie -4 godz myślę że wystarczy w temp.55-60 przedtem oczywiście osuszanie w wędzarni Parzenie -woda 75-80 stopni czas 1 godz 40 min ze względu,że kiełbaska ma w składzie słoninę i nie chciałem by była twarda dla opcji tylko parzonej natomiast dla wędzonej myślę,że 1 godz parzenia wystarczy lub termometr z sondą i parzymy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki. Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem. Kiełbaski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200°C i dopiekamy aby wszystko się przyrumieniło. Można podawać z pieczywem, chrzanem
Qchnia po prostumieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić. Osuszanie -35-45 stopni 45 min Wędzenie Drewno sucha olcha bez kory 50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu. Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. Danie smażyłam w ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany. Jest prosta
Moje Małe Czarowaniekawałek. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki i owijamy folią aluminiową. Gotujemy ok. 30 minut w parowarze. Piętro wyżej wysypujemy marchewki, które też gotujemy na parze. Kaszę jaglaną przesypujemy
Aga w kuchnikolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso podzielić na dwie części. Ładniejsze i "beztłuszczowe" kawałki odkładamy do jednego pojemnika, tak by stanowiły 1/3 całej partii mięsa do kiełbaski. Resztę również kroimy na mniejsze porcje. Do 1/3, czyli naszego mięsa klasy I, dosypujemy 8 g peklosoli. Do 2/3, czyli mięsa klasy II dosypujemy 12 g peklosoli. Dokładnie mieszamy, tak by wszystkie
Karczma Honoriettynagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać! Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny
Smaczna Pyzaoraz dajemy do niej 1 łyżkę margaryny. Na rozgrzany tłuszcz, wykładamy nasze plasterki ziemniaków, pomiędzy nie dajemy przekrojona na pół cebulę oraz liście laurowe, możemy także wkroić nasza ulubiona kiełbaskę, ja tym razem nie dałam. Całość podsmażamy delikatnie, a następnie przykrywamy przykrywką i lekko dusimy. Pamiętając o tym a by co chwile je przemieszać ( jeśli chcemy bardziej przypieczone to podkręcamy
Gotowanie...to proste !