Mimo, że na zewnątrz bywa naprawdę ciepło, jeszcze powiewa chłodem. Dlatego zapraszam Was dzisiaj na rozgrzewającą ciecierzyce w towarzystwie pomidora i kiełbaski, a także aromatycznego tymianku. 25 dag ciecierzyca 2 laski kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebula 1 butelka passaty pomidorowej 3 łyżki pomidorowego koncentratu tymianek pieprz czubryca biała majeranek pieprz sól kumin pietruszka Ciecierzyce moczyć przez kilka
Humanistka w kuchniwrzucić cebulę i śliwki, smażyć przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolać ¼ szklanki wody, dodać przyprawy i dusić przez 30 minut pod przykryciem. Upieczone kiełbaski obłożyć cebulą ze śliwkami. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Podawać na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu • 10 dag boczku wędzonego • plaster wędzonej ogonówki • 1 kiełbaska śląska (zastąpiłam kabanosami) • 1 małą cebula • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki • sól, pieprz, majeranek • liść laurowy • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Bulion zagotować. 2. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze
W mojej kuchniporami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj
Wędrówki po kuchniPyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany SKWORCU cebula sól i pieprz do smaku Na patelni zeszklij cebulkę pokrojona w piórka , na oleju kokosowym. Pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do cebuli, podsmaż. Odstaw. Ugotuj zupę z ciecierzycy zgodnie z przepisem
Z Kuchni Do Kuchniprzepis, a raczej pomysł na jej przygotowanie i podanie. Nie wszyscy są miłośnikiem, ale ja jako wnuczka masarza, bardzo lubię. Pamiętam jak mój dziadek zawsze nam przygotowywał różne kiełbaski, kaszanki, pasztetową. To były fajne czasy. Polecam Wam również kaszankę z grilla, bo jest bardzo smaczna. Składniki 500 g kaszanki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku pieprz 2 łyżki masła klarowanego ziemniaki
O kuchni z uczuciemdrożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy, 2 małe kuleczki mozzarelli WYKONANIE
słodki bratekprzygotować dzień wcześniej a później tylko sobie odgrzać, idealne danie dla osób pracujących, które nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść
słodki bratekwiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów
zadanie-gotowaniewiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku
zadanie-gotowaniektóra teraz jest weganką, ale jakiś sentyment do tego zestawu chyba jej został, co? ;) Może weganie mają swoją wersję - kto wie? Możliwe składniki zestawu: fasolka w pomidorach tosty smażone kiełbaski smażony bekon smażona kaszanka jajko sadzone smażone pomidory smażone pieczarki jajecznica placki hash browns white pudding boxty wątróbka chleb sodowy chleb ziemniaczany
zadanie-gotowaniebyły napełnione zbyt ściśle, ale też nie za luźno, oraz by nie gromadziło się w środku powietrze ( jeśli tak się stanie, nakłuwamy te miejsca ). Napełnione mięsem jelita, formujemy w kiełbaski, skręcając je. Gotowe, parzymy w wodzie o temp. 50-70 stopni, lub mrozimy partiami. Z podanej ilości składników wyszło 4kg białej kiełbasy. Artykuł Domowa biała kiełbasa pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plgdyż znalezienie dojrzałych i słodkich pomidorów o tej porze roku jest niemożliwe. Jeśli spodoba się wam to danie, spróbujcie poeksperymentować z różnymi dodatkami do sosu: papryką, bobem, fetą i kiełbaskami (najlepiej jagnięcymi). szakszuka 1 średnia cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka chili, 80 dkg pasteryzowanych krojonych pomidorów (świeżych 1 kg), 1 liść laurowy, 4 duże jajka
Eksperyment sobotniziemniaki, okraszone wysmażoną na oleju na złoto cebulą. Tak, kłócimy się o ostatni talerz. W całości domowy żurek nie może nie być pyszny! SKŁADNIKI 200g kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli
Karo in the Kitchenprzygotowania kiełbasy swojskiej wymaga mięsa bardzo świeżego. Mięso jest mielone i doprawiane naturalnymi przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, świeżym polskim czosnkiem.... Dobrze wymieszane mięso napychane jest do naturalnych jelit. „ Gotowe” kiełbaski poddawane są procesowi wędzenia. Wędzone są na gorąco w dymie olchowym. Nie jest to wędzenie sztuczne, tak zwane malowanie dymem, ale prawdziwe naturalne wędzenie. Uwędzona kiełbasa jest następnie chłodzona
królestwo garów