kiełbaski - 1399 przepisów (strona:62/94)

Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 175

się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć.  A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do  Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej

Stare Gary
Grillowany pstrąg. 203

Witam serdecznie, czas grillowania trwa już w pełni, piękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą

Kuchnia Beaty
Kiełbaska 125

wyrabiamy dalej około 10 minut. Przygotowane jelita zakładamy na lejek, a masę mięsną wkładamy do maszynki. Zawiązujemy wolny koniec jelita i wprowadzamy powoli masę mięsną. Gdy uznamy, że kiełbaska jest odpowiedniej wielkości zakręcamy ją i nabijamy kolejną. Na koniec zawiązujemy jelito i nakładamy następne, aż do wykończenia masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę

NA MOIM TALERZU
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 214

kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę. Z mięsa uformować 14-18  krótkich dość grubych "kiełbasek" i nadziać je na wyjęte z wody patyczki do szaszłyków a następnie lekko spłaszczyć. Smażyć na grillu lub patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, odwracając na drugą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo do słoików - z serii "Przepisy Wielbłąda" 130

mieloną papryką.  Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :) Sposób krojenia papryki do leczo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 208

pozostałej części mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita starając się pozostawiać wolnych przestrzeni. Jeśli w kiełbaskach będą widoczne pęcherzyki powietrza przekuwamy je szpilką. Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura wody spadnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 168

rąk, po czym odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić farsz i przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować kiełbaski i zawiązać końce. Suszenie Przygotowane kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20  stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki schabowe z białą kiełbasą. 171

Składniki: 5 plastrów schabu  5 małych, cienkich białych kiełbasek  1 mała cebula 1 mały kiszony ogórek 50 g sera żółtego musztarda  sól, pieprz  Przygotowanie:  Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte

Symfonia smakowa
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 335

ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się na przystawkę lub imprezę :) Składniki

Niezły Młynek
Wegański żurek 169

pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze

Roślinna - blog wegański
Domowa biała kiełbasa wieprzowa 197

być zbyt wilgotna. Mięso wstępnie mieszamy  w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste. Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm. Kiełbasa jest gotowa do parzenia

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA CHRZANOWA 183

zupy i dokładnie rozprowadzić. Doprawić majerankiem, ksylitolem lub cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać kilka łyżeczek dobrego, ostrego chrzanu ze słoika, dla podkręcenia smaku. Gorące kiełbaski (ja podgrzewałam je w innym garnku)  pokroić w plastry i dorzucić do zupy. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypane natką pietruszki. Zupę podgrzewamy na małym palniku, uważając by się

Smaczne Zdrowe
Biała kiełbasa w sosie polskim 115

dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować).  Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz biały wielkanocny 185

warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki zakwasu na barszcz kiełbaski, najlepiej białe ugotowane na twardo jajka 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Wykonanie: obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kurczaka z białą kiełbasą 215

mąka bułka tarta Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kiełbaski podzielić na pół, by uzyskać sześć porcji, a następnie obrać ze skóry. Ułożyć na brzegu płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Można płaty mięsa posmarować

Czerwień i błękit