kiełbaski - 1399 przepisów (strona:69/94)

Leczo na koniec lata 134

papryki + 1 żółta * 50 dag kiełbasy cienkiej * 1-2 średnie cebulki * 2 średnie dojrzałe pomidory * sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,  * można dać kostkę bulionową Sposób wykonania Kiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać do kiełbasy cebulkę i też lekko podsmażyć. Dolać

Mix smaku
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 118

miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero po dodaniu sera cheddar. Nigdy już nie zastąpię go innym!!! P.S. Możecie dodać swoją ulubioną kiełbaskę, nie musi być to koniecznie chorizo albo peperroni. Gorąco polecam też posypanie wierzchu kukurydzą z puszki- wbrew pozorom pasuje idealnie! Składniki (dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio głodnych): 1 jajko

Gotowanie to kochanie
Kiełbasa suszona dojrzewająca 133

wodzie przez 2 godziny. Przy użyciu końcówki lejka napełniamy jelita masą mięsną. Ponieważ ja jeszcze nie mam wprawy w wyrobach domowych wędlin, po napełnieniu części jelita wiązałam mocną nicią kiełbaski, dlatego mają różną długość. Gotowe kiełbasy wieszamy w ciepłym (temp. 20-22° C) i suchym miejscu na 2 dni. Następnie przenosimy w chłodne, przewiewne miejsce

mojewypiekiinietylko
Żurek na serwatce 134

Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule - 2 główki czosnku (średnie) - 1 opakowanie cebulki prażonej - natka pietruszki (może być suszona) - majeranek - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru - sól, pieprz do smaku   Serwatkę wlałam

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 161

nadziewania, lekko natłuszczamy olejem, nakładamy jelita i przystępujemy do końcowego etapu robienia kiełbasy. Nadziewając lekko przytrzymujemy jelita, aby nie dostawało się z masą mięsną powietrze i „zakręcamy” jelita formując kiełbaski. Gotowe wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji mojej pierwszej kiełbasy. Pętka sparzyłam wrzątkiem przez 25 minut, a następnie obsmażyłam na rumiano na natłuszczonej

mojewypiekiinietylko
Sylwestrowe propozycje 7166

Tutaj znajdziesz przepis na tapas  Tapas III     Łosoś z serem    Wrapowe ślimaczki   Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery   Kiełbaski twist   Zapiekanki   Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego

Smaki Edyty
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1453

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon

Moja smaczna kuchnia
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 177

bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 128

mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii Ogród w Bałczyku Półwysep Kaliakra wschód Słońca

Bon Appetit Małgorzaty
Jajecznica z chorizo i grzybami 144

moje niedzielne śniadanie. Nie ma nic wspanialszego na śniadanie niż jajecznica z jajek od wiejskich kurek i świeże grzyby. Pikanterii dodała kiełbaska chorizo oraz świeże zioła. Składniki na 1 porcję: 3 jajka 6-8 grzybków pół pęta kiełbasy chorizo tymianek kolendra szczypior sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry chorizo, po chwili dodajemy grzyby (wcześniej ugotowane

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 173

Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 151

Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;)  Składniki na 4 szaszłyki: ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach) pół świeżego ananasa ok. 12 pomidorków koktajlowych świeża natka pietruszki sok z płowy cytryny  2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego

Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 129

wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem. ruskie z ketchupem

Bon Appetit Małgorzaty
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 140

Przepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 6-8 białych kiełbasek 6-8 cebul 2 czerwone papryki 4 kiszone ogórki olej sól, pieprz ostra mielona papryka do smaku Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Paprykę pokroić

Kuchnia domowa Ani
Kiełbasa z cebulą 147

sentymentalne śniadanie z czasów dzieciństwa. Przygotowuję takie danie bardzo rzadko, ostatnio mój mąż sobie o nim przypomniał i zrobiłam na weekendowe śniadanie. Pyszne i sycące - polecam! Składniki: 2-3 kiełbaski śląskie (lub dowolne inne) 2-3 nieduże cebule olej woda szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w plasterki. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, rumienimy kiełbasę

Kuchnia domowa Ani