kiełbaski - 1399 przepisów (strona:67/94)

Frittata z pieczarkami i szpinakiem 150

Frittata w wersji mini. bardzo podobna do omletu wzbogacona jest różnymi dodatkami. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę można wszelkie dodatki do niej wykorzystać, zioła, paprykę, kukurydzę, kiełbaski. Frittatę również robimy w większej wersji na patelni, którą możemy zapiec w piekarniku lub w naczyniu żaroodpornym. Jest świetna na śniadanie. Więc panowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie

Basia w kuchni
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 166

połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany przez większość ludzi-kiełbasa wtedy

w mojej kuchni
Tortilla hiszpańska na szybko. 138

miękkie  wyciągamy je na talerz i zaczynamy smażyć cebulkę oraz pokrojoną kiełbasę. Rozkłócamy jajka w miseczce i przyprawiamy je solą i pieprzem.  Następnie do usmażonej cebulki z kiełbaską dodajemy ziemniaki i zalewamy jajkami przykrywamy patelnie i zmniejszamy gaz do minimum i powoli smażymy aż całe jajka się zetną.  Na koniec można posypać pikantną papryką bądź dodać posiekany

Wspólne smaki
Jajecznica z owsianą wkładką 111

się dziś z Wami podzielić sposobem na alternatywną jajecznicę. Idealna na śniadanie, pożywna, a przede wszystkim niosąca za sobą mnóstwo wartości odżywczych. Jak to możliwe? Wystarczy, że zamiast tradycyjnej kiełbaski, dodasz garść płatków owsianych.  Co dostarczysz do swojego organizmu? 1. Witamina B1, B6, magnez, żelazo - ten zestaw pozwoli na szybsze przyswajanie wiedzy, co więcej będzie walczył ze zmęczeniem

Mój Smak na Życie
Żurek tradycyjny 383

Tradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas

wyzwania kuchenne
Naleśniki z farszem z fasoli 265

odsączeniu 250g 1 puszka czerwonej fasoli  - 160 g , po odsączeniu 125 g 1 mała puszka kukurydzy na parze  - 170 g , po odsączeniu 140 g 3 kiełbaski wiedeńskie lub parówki 1 cebula garść pietruszki harissa do smaku sól, pieprz ostra papryka wg uznania 100 g sera cheddar przygotowanie Na patelnię włożyć pomidory, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz

Stare Gary
FORSZMAK LUBELSKI 395

pieprz, słodka papryka, olej  koperek Sposób przyrządzenia:   Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę smażyć cały czas mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę

pieprzny smaczek
Pieczona karkówka 161

nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak w upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało

Na słodko lub wytrawnie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 252

zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch

OstryKęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka 380

wymaga trochę pracy i pewnych narzędzi ale nie jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita naturalne i oczywiście mięso oraz przyprawy. Do przygotowania innych jak np. toruńska potrzebna będzie jeszcze wędzarnia, a tę jeśli ktoś się uprze i ma ogródek można przygotować

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 266

tylko wpadła mi w ręce książka „Mięso i inne przysmaki z ogniska, Carsten Bothe” stwierdziłam, że zwykłe kiełbaski pieczone nad ogniskiem – owszem są pyszne – ale to zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 258

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień

OstryKęs
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 316

wiosny tego roku zrobiliśmy już wiele rodzajów kiełbas – od wędzonych, przez parzone po cienkie kiełbaski na grilla. Przekonaliśmy się, że przygotowanie domowych kiełbas naprawdę nie jest trudne. Dziwię się, że wcześniej nie próbowaliśmy. Największym bodźcem było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli

OstryKęs
Fasolka po bretońsku 230

sposób, jeśli ktoś przepada za takim rarytasem :) -  słynna brytyjska fasolka (baked beans) jadana na śniadanie do bekonu, jajek, pomidorów itp. skraca czas przygotowania obiadu do kilku chwil. Dodajemy kiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej

NA MOIM TALERZU
Pizza wiejska z mozzarellą 117

ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki

IMPRESJA SMAKU