kiełbaski - 1399 przepisów (strona:64/94)

Wielkanocna zupa chrzanowa 281

zielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany , 3-4 łyżki tartego chrzanu , 1 surowe żółtko , 4 surowe białe kiełbaski , 4 jajka ugotowane na twardo ,  sól do smaku, szczypta cukru . Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony szczupak z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 144

połowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść suszonej włoszczyzny Przygotowanie: 1/ Szczupaka oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i pozbywamy się głowy. Nacinamy wzdłuż i na skórze (jak kiełbaskę na ognisko) i nacieramy całego sokiem z cytryny a następnie solą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i liściem laurowym. Na koniec obkładamy rybę śmietaną. Odstawiamy najlepiej na noc. 2/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 392

fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki:      500g mąki      1 i 1/4 szklanki ciepłej wody      45g drożdży

Amatorka kuchenna
Biała kiełbasa II 158

nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby.  Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 30 min w temperaturze 76 st.C. Surowe kiełbasy, przed parzeniem można zamrozić. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać  w lodówce

Stare Gary
Salsa z mango i chilli 128

Świeża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :) Składniki: (2 porcje) 1 mango dojrzale, ale nie przejrzałe (najlepsze będzie takie na wpół dojrzałe

Moja Delicja
Fasolka po bretońsku 176

zależy od tego jakimi mięsożercami będą konsumenci fasolki :) Ja zawsze obieram ją ze skórki, potem kroję w kosteczkę   i podsmażam na patelni. Jeśli mamy patelnię teflonową możemy podsmażyć kiełbaskę bez tłuszczu, natomiast na innych patelniach, czy rondlach lepiej dodać trochę np. margaryny, gdyż w innym przypadku kiełbasa przyklei się do dna. Następnie kroimy cebulę, którą szklimy na masełku

Smakowy Raj
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 119

specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki 400 ml śmietany kremówki Sól

Smakowy Raj
Wegetariańska jajecznica z papryką, pomidorem i przepyszną cebuliją :) 136

potrafi przyrządzić, nawet ktoś kto nie umie gotować. No, ale ta wersja tyciu różni się od standardu. Nie wiem jak Wy, ale u mnie najczęściej przyrządza się jajecznicę z kiełbaską, cebulką lub pieczarkami, dlatego zdziwiłam się, że moi mięsożerni faceci wcinali tą wegetariańską jajecznicę, bez narzekania i można powiedzieć, że aż uszy się im trząsły :) Składniki: 1 papryka 1 pomidor

Smakowy Raj
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 183

Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec zwijać mięso w roladki i jak już wszystkie będą zrolowane, to owinąć

Smakowy Raj
Jajecznica z pomidorami, cebuliją, kiełbaską i szczypiorem :) 128

oknem szaro, buro i ponuro, fajnie jest zacząć dzień od czegoś kolorowego i optymistycznego, np. od kolorowej jajecznicy :) Składniki: 1 kiełbaska np. śląska 1 duży pomidor 1 średnia cebulka 6 jajek Pęczek szczypiorku Sól i pieprz Obrane ze skórki: kiełbasę, cebulę i pomidor*, kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulą, podsmażamy, by cebula zmiękła

Smakowy Raj
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 107

Nigdy nie sądziłam, że będę gotowała grochówkę z jarzynami, bo ta którą do tej pory gotowałam, składała się z dwóch podstawowych składników, czyli grochu i kiełbaski . Jednak jak widać co kraj to obyczaj, a w tym wypadku co region :) No w każdym razie grochową z jarzynami nauczyła mnie robić moja Teściowa, którą w tym miejscu pozdrawiam :) Oczywiście propozycja jarzynek przeze

Smakowy Raj
Fusilli, czyli Świderki po kawalersku 182

dodatku można je przygotować na multum sposobów. Zazwyczaj bardziej się rozwijam z tym tematem, ale czasem bywa tak, że na szybko trzeba coś zjeść. W lodówce uśmiecha się kiełbaska i pytanie, co tu zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula

Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z niedzieli 27.stycznia z przepisami 147

pigwą :) Obiad: Rosół z makaronem i kwiecistą marchewą. Roladki wieprzowe w asyście surówki z kapusty pekińskiej, z kluseczkami. Deser: Ciasto „niebo” z kokosem + kawa zbożowa. Kolacja: Bringoli z kiełbaską Do picia rooibos, by dobrze się spało :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Śląskie kolorowe szaszłyki 146

możemy zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu, to pamiętajcie by przykryć szaszłyki folią i najlepiej schować

Smakowy Raj
Jak zrobić białą kiełbasę? 351

trochę do maszynki, kręcąc korbką wtłaczamy masę w jelita, gdy dochodzimy do końca jelita, związujemy jego końcówkę, zabezpieczając przed wypadnięciem masy. Z jednej długiej „kiełbasy” formujemy mniejsze kiełbaski, okręcamy każdą porcję kilka razy wokół osi. Czynność z nakładaniem masy w jelita powtarzamy aż do wyczerpania masy mięsnej. Kiełbasy wieszamy na drążku aby trochę podeschła. Można mrozić surową kiełbasę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania