kiełbaski - 1399 przepisów (strona:60/94)

Biała kiełbasa w sosie polskim 151

dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować).  Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz biały wielkanocny 210

warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki zakwasu na barszcz kiełbaski, najlepiej białe ugotowane na twardo jajka 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Wykonanie: obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym 185

pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki dla 2 osób: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 cienkie białe kiełbaski (po 150-200 g) 3 gałązki tymianku 1 jajko sól i pieprz Kaszę ugotować na pół-twardo w 1 litrze wody. Odcedzić, odstawić do ostudzenia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę

Pełny talerz
Grillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce 342

Grillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte

Pełny talerz
Biały barszcz na kiełbasie 156

Tradycyjny biały barszcz w roli głównej biała, surowa kiełbaska, jajka w nim, to wspaniałe wielkanocne danie, bardzo treściwe i smaczne... Składniki: 1 kg białej kiełbasy surowej 3 litry wody 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej

kgwjanczewo
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 312

potrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego

Szybko Tanio Smacznie
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 159

ludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi, ciotkami i wujkami. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi. Oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka z kaszy gryczanej 210

Składniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno

O kuchni z uczuciem
Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia 201

2godz.w chłodne miejsce. Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone). Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno ,aby nie pękły.. Poszczególne kiełbaski oddzielamy od siebie ,obracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe

w mojej kuchni
Wielkanocna zupa chrzanowa 332

zielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany , 3-4 łyżki tartego chrzanu , 1 surowe żółtko , 4 surowe białe kiełbaski , 4 jajka ugotowane na twardo ,  sól do smaku, szczypta cukru . Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 440

fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki:      500g mąki      1 i 1/4 szklanki ciepłej wody      45g drożdży

Amatorka kuchenna
Biała kiełbasa II 216

nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby.  Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 30 min w temperaturze 76 st.C. Surowe kiełbasy, przed parzeniem można zamrozić. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać  w lodówce

Stare Gary
Salsa z mango i chilli 183

Świeża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :) Składniki: (2 porcje) 1 mango dojrzale, ale nie przejrzałe (najlepsze będzie takie na wpół dojrzałe

Moja Delicja
Fasolka po bretońsku 219

zależy od tego jakimi mięsożercami będą konsumenci fasolki :) Ja zawsze obieram ją ze skórki, potem kroję w kosteczkę   i podsmażam na patelni. Jeśli mamy patelnię teflonową możemy podsmażyć kiełbaskę bez tłuszczu, natomiast na innych patelniach, czy rondlach lepiej dodać trochę np. margaryny, gdyż w innym przypadku kiełbasa przyklei się do dna. Następnie kroimy cebulę, którą szklimy na masełku

Smakowy Raj
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 168

specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki 400 ml śmietany kremówki Sól

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania