kasza - 17339 przepisów (strona:99/1156)

Placki z białej kaszy gryczanej z bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym 166

placki z białej kaszy gryczanej to moje ostatnie odkrycie. Są niezwykle proste w przygotowaniu: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede wszystkim są mega dobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym(...)jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy gryczanej: ½ szklanki białej kaszy gryczanej 1 jajko szczypta soli olej kokosowy lub masło klarowane Dodatki: kilka plastrów usmażonego bekonu jajka sadzone syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia

Food Square
Kasza gryczana z warzywami 228

Kasza gryczana z brokułem i marchewką przyrządzona w ten sposób,  będzie pysznym dodatkiem do wielu dań jak również jako samodzielnym  posiłek.  Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie do zrobienia.  Ja użyłam kaszy gryczanej białej i podałam z pstrągiem z patelni.  Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule(...)umyć. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz czosnek, smażyć całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy kaszę, podlewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy brokuł, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Kasza jaglana z warzywami (i kurczakiem) 177

macie pomysłu na pyszną kaszę jaglaną? Spróbujcie przygotować ją z kurkumą i warzywami - możecie dodać kurczaka lub pozostać przy wersji wege, a właściwie wegańskiej :)  SKŁADNIKI (dla 2 osób) 100 g kaszy jaglanej  1 mała biała cebula 1 duży pomidor 150 g zielonego groszku mrożonego (w wersji bezmięsnej możemy podwoić jego ilość) 4-5 odsączonych suszonych pomidorów 1/2 pęczka(...)natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego opcjonalnie 200 g piersi kurczaka PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - w wersji mięsnej dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i doprawiamy solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 166

Zupa rumforska - kuchnia podkarpacka Zupa rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana(...)Benjaminem Rumfordem, amerykańskim naukowcem i działaczem społecznym, który w połowie XVIII wieku, podczas pobytu w Bawarii, inicjował wiele działań na rzecz ubogich. Tania i pożywna zupa na bazie kaszy i grochu, którą gotowano w ramach jego programów wspierających najbardziej potrzebujących, nazwana została zupą rumfordzką. Minęło 250 lat, a na podkarpackich stołach nadal jest dla niej miejsce. W czym tkwi zatem

Trzeci talerz
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 212

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania tortownicy 4 łyżki lnu + 10 łyżek wrzątku 1/2 łyżeczka pasty z kurkumy  przepis tutaj 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych  płatki migdałowe do posypania  Przygotowanie(...)Płatki owsiane i kokos mielimy w młynku do kawy. Daktyle i rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem - do poziomu bakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej

Szkrab Je Sam
Pieczone jabłko z kaszą jaglaną - dla niemowląt i dorosłych 135

Już Wam wspominałam, że swojej córce wprowadzam do spróbowania różne zdrowe jedzonka. Takiej minimalnej ilości czasami nie da się zrobić, więc przy okazji korzystają inni. Pieczone jabłko z dodatkiem kaszy jaglanej... Powstał pyszny gładki krem, z którego przygotowałam zdrowy deser. Oczywiście Natalia zjadła kilka łyżeczek, a reszta wzbogacona o białe jabłuszko była moja! Białe jabłuszko (*) to rewelacyjne połączenie jabłka(...)zjadłam w wersji solo - mus jest taaak pyyyszny! Ogólnie rzecz biorąc to prezentowany przepis nadaje się na syte śniadanie lub też zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Same jabłko z kaszą to doskonały posiłek dla niemowląt. Proporcje możecie dostosować do własnych potrzeb. Spróbujcie! 2 jabłka 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Ponadto u mnie: kilka plasterków świeżego jabłka mus jabłkowy - klik

Di gotuje
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 186

Krupnik to wspaniała zupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych(...)powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków i rozklejenia kaszy – około 30-35 minut na małym ogniu, w dalszym ciągu pod przykryciem.   Doprawiamy zupę

Karo in the Kitchen
Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i cukinii 235

mąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda inna nie ma tak charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie, częstujcie się. Jeśli nie przepadacie – zróbcie z kaszy jaglanej, jęczmiennej lub orkiszowej. Czekam na Wasze pomysły :) 100 g palonej kaszy gryczanej 1 mniejsza cukinia(...)mała marchewka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczone w 4 łyżkach wody przyprawy: sól, papryka wędzona, kolendra mielona Kaszę gotujemy do miękkości. Można ją nawet delikatnie rozgotować zalewając ją troszkę większą ilością wody, gotując dłużej. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę miksujemy, nie trzeba dokładnie, ale aby większa jej część została zmiksowana na gładką masę

Kucharzyca
Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i orzechami włoskimi 124

Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas relaksu przy książce lub herbacie, a Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami, bo oto po nieśpiesznej kuchennej krzątaninie do umycia(...)tylko jedna patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła

Fitsweet.me
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 207

Kolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.Jedyną wadą tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki,ale wystarczy ręce posypać mąką albo posmarować olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :). SKŁADNIKI Ciasto: 200g suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki mleka Farsz(...)250g mięsa mielonego cebula,czosnek 1ugotowana marchewka pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku łyżeczka oleju WYKONANIE Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Pamiętajcie że trzeba sypką kaszę parę razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto

Mała w garnku miesza
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 194

prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej pokochacie buraki. SKŁADNIKI 900 g buraków (3 duże) 400 g czarnej rzodkwi (4 średniej wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 270 g sera słonego półtłustego lub fety pęczek natki pietruszki kilka gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz(...)gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Po 30 minutach pieczenia warzyw dodać do nich również paprykę, skropić ją olejem i piec pozostałą ilość czasu z burakami i rzodkwią. Kaszę wsypać do garnka, dodać koncentrat bulionu, odrobinę wody i zagotować. Kaszę od czasu do czasu przemieszać, tak aby nie przywierała do dna. Jeżeli kasza wchłonie już cały płyn, a nadal

Passions hobbies life
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 187

Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem.  Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)oleju do smażenia  szczypta soli i pieprzu  przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka 2-3 łyżki konfitury figowej  1/2 cebuli  lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu  Kasza bulgur z awokado  1/2 szklanki kaszy bulgur  1/2 awokado  garść świeżej mięty  1 cytryna  szczypta soli i pieprzu  Dodatki: mix sałat maliny  oliwa

Mango Papaja
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 141

temu uczę się nowych połączeń, odkrywam zakryte. Eksperymentowanie w kuchni zawsze mnie pociągało, dlatego teraz z chęcią wykorzystuje znane produkty w inny niż dotychczas sposób. Było już ciasto z kaszy, klopsiki, pasztety itp. Dziś kasza stała się podstawą kopytek.  Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się(...)kolejnych.   Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Przysmaki Karolki
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 117

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze

Food Square
Kaszotto z kaszy bulgur z kurkami 172

Kremowe, bardzo aromatyczne, pachnące lasem i słońcem kaszotto z kaszy bulgur i złocistych kurek. Danie, którego przygotowanie wzorowane jest na włoskim risotto. I jak cała kuchnia włoska proste, szybkie i z najlepszych sezonowych składników. Po przygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej(...)kaszy bulgur 150 g kurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania