propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi się w gorące dni. Ja, jako wielka fanka kasz, uwielbiam takie urozmaicenia i bardzo często wykonuję takie posiłki. Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną odsyłam do artykułu LINK . Ma to wbrew pozorom duże znaczenie, bo złe przyrządzenie potrafi zmienić diametralnie(...)smak kaszy i zamiast lekkiego orzechowego smaku uzyskamy gorzki, a tego chcemy uniknąć. Wartość odżywcza 1 porcji: 503 kcal B 23 g W 48 g T 24 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: ▸140 g kaszy jaglanej ▸4 jajka ugotowane na twardo ▸1 jajo ▸szczypiorek, przyprawy ▸2 łyżki tłuszczu do smażenia Przygotowanie
Zdrowie i pysznie na talerzujest czym, co jadam z przyjemnością). Nareszcie udało mi się uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, więc dzielę się przepisem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 200 g ricotty 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki brązowego cukru (ilość zależna od upodobań smakowych) cukier waniliowy (15 g) ok. 1 kg truskawek(...)ewentualnie: czubata łyżeczka żelatyny i łyżka wrzątku Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać 800 ml wody i zagotować. Odkryć, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu. Do kaszy dodać kakao. Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na ok. 30 minut. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Kaszę zmiksować z ricottą
Weekendy w domu i ogrodzieSzybki i prosty obiad z botwiną i kaszą bulgur w roli głównej. Obiad jest syty i zdrowy. Kaszę podaję z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur i dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz
wesoła kuchniaPyszne śniadanie na bazie kaszy jaglanej to coś co na pewno polubią osoby, które gustują w śniadaniach na bazie jaglanki i owoców Składniki /2 porcje: – szklanka mleka roślinnego lub krowiego – 1/4 szklanka wody – 1/3 szklanki kaszy jaglanej – kilka truskawek świeżych lub mrożonych – 1 figi – syrop daktylowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać na sicie w ciepłej(...)wodzie, aby pozbyć się goryczki. 1/2 szklankę mleka mieszamy z 1/4 szklanki wody i zalewamy kaszę jaglaną w rondelku. Kaszę gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się płynu. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka i miksujemy na gładki mus. Wykładamy do misek. Dodajemy po kilka truskawek. Figi oraz banana dzielimy na pół i rozkładamy
I LOVE LIFECzasem w każdym z nas odzywa się dziecko. Dziś spotkało to mnie i w rezultacie przygotowałam zabawną przekąskę na bazie tuńczyka i kaszy jaglanej. A do niej kilka wiosennych dodatków. Pomysł pewnie wykorzystam ponownie na Dzień Dziecka. Składniki : Pasta 100 ml kaszy jaglanej 120 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) dymka olej lniany długi ogórek sól pieprz Dodatki(...)kolorowy pieprz w ziarnach rzodkiewka Sos drobno pokrojona połówka dymki 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego łyżka słodkiego sosu chili łyżka octu ryżowego 4 łyżki oleju lnianego Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z palnika
Weekendy w domu i ogrodzietego ciasta podeszłam zupełnie spontanicznie. Wiedziałam, że na pewno musi być na bazie kaszy jaglanej , a reszta wyszła w trakcie się jej gotowania. Dopomogły mi produkty z Innej Bajki , z których udziałem wyszedł dość oryginalny spód, bo z jagodami goji , a ich cukier kokosowy osłodził masę jaglaną. Ciacho przygotowałam w mniej więcej 30 minut. Wyszło smaczne, kremowe, z dość mocno(...)kleistą masą, za sprawą kaszy. Jest bezglutenowe i wegańskie . Spód: 50 g jagód goji (Inna Bajka) 50 g suszonej morwy (Inna Bajka) 50 g masła orzechowego 20 g tahini 1 łyżka kakao surowego (Inna Bajka) 1 łyżeczka proszku maca (Inna Bajka) Masa jaglana: 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka roślinnego 100 g cukru kokosowego (Inna
Zdrowie na języku :PZaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze, zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam na codzienny obiad(...)ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko. Składniki na 5 porcji: ½ kg mielonego mięsa z indyka 15-20 dag kaszy kuskus 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar 2 jajka 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Jarzynka lub sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka pokruszonych drobno solonych
Wanilia i Kardamonoknem coraz cieplej, więc zaczyna się sezon na sałatki. Lubię to! Ostatnio zaczęłam do nich dodawać różnego rodzaje kasze. Tym razem jest to pęczak, ale może być każda inna, taka, którą najbardziej lubicie. Sałatka z pęczakiem i fetą, to także idealny pomysł na lunchbox. Codziennie szykuję sobie lunch do pracy, i taka sałatka idealnie się sprawdza. Jeśli macie ochotę(...)możecie ją także zjeść na ciepło. Na blogu znajdziecie również inne smakowite propozycje z kaszą w roli głównej: Sałatka z kaszą orkiszową Kuskus z bazylią Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka
Kulinarne przygody GatityLekkie i wartościowe danie, w sam raz na ciepłą kolację lub szybki lunch. Dzięki dodatkowi mięsa i kaszy zapewnia sytość przez dłuższy czas, nie powodując przy tym uczucia ciężkości. Jego przygotowanie możecie rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę oraz zamarynować mięso. W dniu podania wystarczy ugotować brokuły i kolejno podsmażyć wszystkie składniki. Jeśli nie chcecie(...)możecie użyć polędwicy wołowej, polecam zastąpić ją filetem z kurczaka. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (1 woreczek) 1 łyżeczka masła 200 g polędwicy wołowej 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1/2 brokułu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego
cool and mintyZdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno(...)zmielony czarny pieprz DRESSING 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć i będzie gorąca, ale nie przypalona. Często mieszamy. Dodajemy łyżeczkę masła i smażymy
cool and mintyBezmięsne kotlety robiłam z różnych składników - od kasz po warzywa. Muszę jednak przyznać, że najbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence. Tym razem w głównej roli wystąpi biała(...)kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą . Doskonale pasować tu będzie także pikantny sos pomidorowy. Składniki 16 sztuk: Na kotlety: 400g białej fasoli ( u mnie fasola jaś z Radix
Fabryka pomysłówOpis pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami: Pieczone kulki mięsne z indyka z kuskusem i warzywami – bo fit dieta wcale nie musi być nudna. Mięso mielone, kasza i dodatki to ciekawe połączanie smaków, które do tej pory mogło być Wam nieznane. Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus. Składniki(...)mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy kuskus Natka pietruszki Sól, pieprz 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 cukinia 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 pęczek szczypiorku Sposób przygotowania: Kaszę kuskus wsypujemy do kubka, zawalamy osolonym wrzątkiem, tak aby zakrywał kaszę powyżej 1 cm. Pozostawiamy na kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski dodajemy mięso mielone, ostudzoną kaszę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekremowe kokosowe kulki, a środku ukryty chrupiący migdał. Nie może być inaczej - to rafaello (celowo napisałam przez jedno F). Z tą jednak różnica, że moje rafaello przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, więc każda słodka kaloria jest bardziej zdrowa, niż w tradycyjnych pralinkach. Składniki (na 20-24sztuki): 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 szklanka wiórków(...)agawy (lub 2 łyżki cukru) 20-24 blanszowane migdały wiórki kokosowe do obtoczenia kulek (ok 2/3 szklanki) Mleko kokosowe wymieszać, żeby uzyskało jednolitą konsystencję, przelać do rondelka, zagotować. Kaszę opłukać i przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, przykryć, gotować na małym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dosłodzić do smaku syropem lub cukrem, gotować bez przykrycia, często mieszając, żeby kasza
Obiad gotowys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 20 dag pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz do smaku - olej do podsmażania Kaszę gotujemy na sypko czyli w tym przypadku na pół szklanki kaszy użyłam 1/5 szklanki(...)wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ładnie napęcznieje. W tym czasie podsmażamy na oleju drobno posiekane pieczarki i cebulę. Dodajemy do napęczniałej kaszy ( musi wchłonąć prawie całą wodę ), solimy, pieprzymy lub dodajemy dowolną mieszankę jarzynki, delikatnie mieszamy. Przykrywamy garnek i odstawiamy w ciepłe miejsce, a najlepiej okręcamy kocem i dajemy kaszy jeszcze pęcznieć i nabierać aromatu
Kulinarne przemysleniaEkspresowy i przepyszny obiad - kasza kuskus z aromatyczną polędwiczką, cukinią oraz cebulą, z dodatkiem czosnku i oleju z papryczką chili. Danie przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem(...)ostrą mieloną paprykę. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15 minut, także jest to świetne rozwiązanie kiedy nie macie ochoty stać przy garnkach zbyt długo 😋 SKŁADNIKI: 250 g kaszy kuskus 0,5 łyżeczki masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około
Słodko-Słony Świat Ilony