podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego 3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta(...)soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez min. 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną
Apetyczna babeczkaChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem
Smaczne ZdroweKiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka i rozpływa się w ustach, pychota i samo zdrowie!. Kaszę gryczaną wysokiej jakości oferuje sklep Owocowy Raj. Składniki na babkę: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 30 dag białego sera(...)jaja świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi sól pieprz 1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić. 2. Twaróg rozetrzeć z dwoma żółtkami, ziołami, solą i pieprzem. 3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą. 4. Do przygotowanej, natłuszczonej formy wkładać kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową
Apetyczna babeczkakilogramy endorfin zaniesionych przez każdego biegacza do domu, by radością zarażać innych ;-). Nie wahajcie się zacząć! (medal na Fanpage ;*) ;-) Dzisiaj polecam Wam bardzo proste danie, zdrowe bo z dodatkiem kaszy jaglanej, rukoli, dużej ilości brokuła i posypką z posiekanych migdałów. Pyszne! SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 10 migdałów - 1/2 brokuła - garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek - ząbek czosnku(...)cytryny - olej sezamowy lub orzechowy W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, i kaszę jaglaną, sól, zalej wodę, ciągle mieszaj kaszę, jak wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję, aż kasza będzie ugotowana. Trwa to około 20 minut. Do ugotowanej kaszy Brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Migdały posiekaj. Do kaszy dołóż rukolę, wymieszaj i od razu wyłóż na talerz
SMYKWKUCHNIPrawie wszyscy wiemy o zaletach zdrowotnych kaszy jaglanej. Ale myślę,że nie wszyscy wiedzą jak ją gotować, by była sypka i by nie było w niej czuć goryczki. Ostatnio ktoś mówił iż kasza byłaby nawet ok, gdyby nie była lekko gorzkawa. Nie wiem może miałam dużo szczęścia, że natknęłam się właśnie na ten przepis przygotowywania kaszy jaglanej i nie zraził(...)pół roku, kupiłam bo zdrowa ale co z nią dalej niezbyt wiedziałam... Odkąd przygotowałam ją pierwszy raz bywa u nas dość często, moja rodzinka jest bardzo kaszowa (uwielbiamy zwykłą kaszę jęczmienną, pęczak, gryczaną białą ) a teraz także jaglaną. Może być dodatkiem do sosu ale równie smaczna jest sama. Ma cudowny, lekko orzechowy zapach. Kiedyś w drodze eksperymentu przygotowałam ją zalewając
Smaczne ZdroweSfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)kolejnych wypiekach, które pojawią się wkrótce na blogu. We włoskich przepisach na sfogliatella frolle kasza manna gotowana jest na wodzie i używa się serka ricotty. Zaadoptowałam przepis do polskich warunków. Kaszę mannę gotuję na mleku, a zamiast ricotty biorę półtłusty twaróg w kostce. Nie udało mi się dostać ekologicznych cytrusów, więc placek jest bez kandyzowanej skórki. Ale można dodać
dolcevitainmykitchenInaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz sama! Każdy mój degustator był zachwycony(...)smakiem i nawet nie świadomy, że jest ono zrobione z kaszy :) Deser robi się bardzo szybko i jest z łatwo dostępnych produktów, dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;) Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 240 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuParę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana. Ps. Resztę jaka(...)została, zjadłam z mlekiem. Pyyyycha. Składniki: 2,5 szklanki wody 1 szklanka kaszy manny sól Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy. Wsypujemy do niej powoli kaszę, jednocześnie cały czas mieszając. Dodajemy sól, mieszamy. Kaszę wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki, ja użyłam keksówki. Kaszę porządnie studzimy i kroimy w kostkę. Pamiętajcie żeby przed podaniem podgrzać ją w zupie
KardamonovyKopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem lub na słono(...)sosem i mięsem albo podsmażone z cebulką i wędzonym boczkiem. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 200g kaszy jaglanej (ważona przed gotowaniem) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko olej i sól do wody, do gotowania *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze gorące razem z ugotowaną kaszą jaglaną przepuszczamy
Blog z ApetytemWitajcie, Dzisiaj polecam zwijki z boczkiem i kaszą bulgur. Kasza bulgur na Bliskim Wschodzie jest doceniana od ponad 4000 lat. To kasza bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Więcej o jej właściwościach dowiesz się ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Składniki: 300 g szynki lub mielonego z szynki 4-6 plastrów boczku(...)wędzonego 60 g kaszy bulgur 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Pieprz mielony Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Czosnek niedźwiedzi Bazylia Majeranek Wykonanie: Jeśli mamy szynkę w kawałku to zmielić w maszynce. Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Do miski wrzucić zmieloną szynkę, ugotowaną kaszę, jajko
Przepisy Babciśmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami w pomidorowym sosie. Dziś kolejna inspiracja na letnie danie. Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą jaglaną i boczkiem. Czas przygotowania: 2 h Składniki(...)Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka młodej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 100 g wędzonego boczki 1 por 400 ml śmietany 18% 150 g masła 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 pęczek koperki 1 garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE gołąbków: Z główki kapusty usuwamy zbędne liście, myjemy i wycinamy głąb
kulinarnyJasuper. Składniki (na 2 porcje): Grillowany schab: 300 gram schabu pokrojonego w plastry cynamon, rozmaryn, sól, pieprz, wędzona papryka oliwa z oliwek do smażenia pomidorki truskawkowe Kasza bulgur z morelą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi 100 gram ugotowanej kaszy bulgur rozmaryn, tymianek, kurkuma, sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia 5-6 pomidorów suszonych(...)przyprawach i grilluję na patelni po 2-3 minut z każdej strony o ile plastry są dość cienkie. Na tej samej patelni grilluję pomidorki około 3-4 minuty. Kaszę gotuję do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek z przyprawami oraz pomidory suszone i morele. Po 2 minutach smażenia dodaje posiekane drobno orzechy i całość dokładnie
Mango PapajaGołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)już robię gołąbki to lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa
Kuchnia MagdaLenyogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie. A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu(...)najwięcej smaku zostało w bulionie. 3) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki. 4) Do szalotek dodać suchą kaszę bulgur i mieszając dalej smażyć około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać, aż odparuje (opcjonalnie). 5) Całość zalać szklanką przygotowanego gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 10 min, od czasu
Fitsweet.me