prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej pokochacie buraki. SKŁADNIKI 900 g buraków (3 duże) 400 g czarnej rzodkwi (4 średniej wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 270 g sera słonego półtłustego lub fety pęczek natki pietruszki kilka gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz(...)gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Po 30 minutach pieczenia warzyw dodać do nich również paprykę, skropić ją olejem i piec pozostałą ilość czasu z burakami i rzodkwią. Kaszę wsypać do garnka, dodać koncentrat bulionu, odrobinę wody i zagotować. Kaszę od czasu do czasu przemieszać, tak aby nie przywierała do dna. Jeżeli kasza wchłonie już cały płyn, a nadal
Passions hobbies lifeProsta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem. Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)oleju do smażenia szczypta soli i pieprzu przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka 2-3 łyżki konfitury figowej 1/2 cebuli lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu Kasza bulgur z awokado 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 awokado garść świeżej mięty 1 cytryna szczypta soli i pieprzu Dodatki: mix sałat maliny oliwa
Mango Papajatemu uczę się nowych połączeń, odkrywam zakryte. Eksperymentowanie w kuchni zawsze mnie pociągało, dlatego teraz z chęcią wykorzystuje znane produkty w inny niż dotychczas sposób. Było już ciasto z kaszy, klopsiki, pasztety itp. Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się(...)kolejnych. Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Przysmaki Karolkiestem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze
Food SquareKremowe, bardzo aromatyczne, pachnące lasem i słońcem kaszotto z kaszy bulgur i złocistych kurek. Danie, którego przygotowanie wzorowane jest na włoskim risotto. I jak cała kuchnia włoska proste, szybkie i z najlepszych sezonowych składników. Po przygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej(...)kaszy bulgur 150 g kurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno
Fitsweet.meZauważyłam, że bardzo mało u mnie w kuchni dań z kaszą- nie licząc zupy mlecznej, więc postanowiłam się zrehabilitować i upiekłam pyszne ciasteczka z kaszy manny. Dość długo wahałam się nad tym przepisem, ale teraz widzę, że zupełnie niepotrzebnie. Ciasteczka są super wilgotne, sprężyste i bardzo „mannowe”, może nieco za słodkie z połączeniu z masą krówkową(...)ostatnio ograniczam spożycie cukru, więc może tylko mi się tak wydaje. Oponki z kaszy manny 2 szkl kaszy manny 2 szkl jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny garść rodzynek 100 ml orzechówki lub amaretto Polewa 300 g kruchych krówek 3 łyżki mleka Kaszę wymieszać z jogurtem, dodać cukier i jajka, dokładnie
Pieguskowa KuchniaSkoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki(...)maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem
Pieguskowa KuchniaZostał mi woreczek kaszy więc trzeba było coś z niej zrobić. Tak więc powstała ekspresowa sałatka z kaszy z ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i serem typu feta. A tutaj zapraszam na sałatkę z kaszą gryczaną i bobem Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 100 g sera typu feta(...)łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić. Rzodkiewkę, ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Ser pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić kaszę, ogórki, rzodkiewkę oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać ser, polać oliwą i doprawić do smaku pieprzem, a w razie konieczności również solą. Tylko z nią uważać
magiczna kuchnia KasiSałatka z kaszy kuskus, która łączy w sobie ziarna bobu z wyrazistym serem korycińskim. Jest smaczna i sycące, dlatego świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy lub jako letni obiad. 1/3 szklanki kaszy kuskus 1/3 szklanki wrzącej wody 200 g bobu 150 g sera korycińskiego 1/2 cebuli białej słodkiej świeży szczypiorek świeży koperek sól pieprz czarny mielony oliwa(...)szczypty cukru. Gotować parę minut sprawdzając czy jest miękki. Po odsączeniu, przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Jeżeli bób jest bardzo młody nie ma potrzeby go obierać. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać
https:KKuchniaMniamminut możecie przygotować w domu najzwyklejszą kaszkę mannę, na widok której na buzi waszego dziecka zagości uśmiech. Polecam takie danie także dla dorosłych! To doskonałe śniadanie. 3 czubate łyżki kaszy manny pół kubka wody łyżeczka oleju pół dojrzałego mango Do garnuszka wlewamy pół szklanki wody oraz odrobinę oleju i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy 3 czubate łyżki kaszy manny(...)Cały czas mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Gdy kasza zgęstnieje wyłączamy gaz. Pokrojone w kostkę mango* dorzucamy do kaszy i mieszamy. Czekamy kilka minut, by kasza lekko wystygła, a mango puściło sok. Mieszamy i podajemy. Gotowe! Niemowlętom taką kaszkę można podać od 8 miesiąca życia. Trzeba jednak pamiętać, że kasza manna zawiera gluten, który jest alergenem. *Jak najłatwiej pokroić
Dieta bez mlekaKasza jaglana oraz fasola bardzo często goszczą na moim stole. Z racji, że one są moimi ulubionymi produktami przygotowałam przepyszną tartę! W swoim składzie zawiera wartościowe składniki, które świetnie działają na organizm. Zachęcam do wykonania! Składniki: Spód: 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 jajo 3,5 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki mąki(...)puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 jajo 1 banan 1 łyżka karobu szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Do wrzącej się wody wsypujemy kawę rozpuszczalną i wkładamy torebkę kaszy jaglanej. Po ugotowaniu kaszę studzimy. Do miski przesypujemy kaszę, dodajemy jajo, cukier trzcinowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie blendujemy, na gęstą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy. Czerwoną
Truskawkowa FiestaKASZA GRYCZANA zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Białka te są bogate w aminokwasy o wzorowym składzie, dodatkowo kasza ta ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Posiada dużo rutyny, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zawiera witaminy B1 i PP oraz(...)związki mineralne m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 200 g twarogu półtłustego 1 woreczek kaszy gryczanej garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek) świeżo mielony pieprz, sól 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej
wege i kropkaciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał w dziesiątkę! Jagielnik zyskał nie tylko oryginalny kolor, ale również bogatszy smak(...)Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): szklanka (250 ml) kaszy jaglanej 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru białego marki Polski Cukier (Krajowej Spółki Cukrowej) 3 łyżki śmietany 4 kłosy kwiatów lawendy (+ kwiaty do dekoracji) szklanka jagód (borówki czernicy) galaretka z owoców leśnych wrzątek Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia i lekkiego zżelowania. Kaszę jaglaną
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj zapraszam Was na domowy budyń z owocami przygotowany na bazie kaszy jaglanej i mleka ryżowego. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Idealnie smakuje podany mocno schłodzony :) Ponadto deser jest bez laktozy i bez cukru! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka ryżowego szczypta soli 1 mały banan(...)podania truskawki, maliny, borówki miód (lub syrop klonowy - w przypadku wegan) do smaku Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka ryżowego i posolić. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę lekko ostudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną
Ugotowaćfirmy Cenos dostałam kaszę jaglaną prażoną od razu wiedziałam, że będzie pyszne śniadanie. Kasza ma lekko orzechowy posmak, doskonale łączy się ze świeżymi owocami jak i bakaliami. Szybko się gotuje więc nie ma problemu z przygotowanie jej na śniadanie. Kaszkę można podawać na ciepło lub na zimno. 1/2 szkl kaszy jaglanej prażonej Cenos 1 szkl mleka 3 łyżki wiórków kokosowych(...)miód do smaku 15 dag truskawek 2 łyżki prażonych płatków migdałów Kaszę jaglaną przelać na sicie gorącą wodą. Przesypać do garnka, wlać mleko i dodać wiórki kokosowe. Gotować mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Na koniec dosłodzić miodem. W czasie gdy kasza będzie się gotować zrobić truskawki. Umyć, obrać i rozgnieść, ewentualnie dosłodzić miodem. Do miseczki
Smakołyki Asi