więc od czasu do czasu podchrupuję je sobie do porannej kawki. Mniammmm Serdecznie polecam. Inspiracja Kulinarne Szaleństwa Margarytki , z przepisu zachowałam jedynie proporcje, ponieważ mąkę pszenną zamieniałam na zmielone kasze, jajko zamieniałam na siemię lniane, masło zamieniłam na olej kokosowy, pominęłam cukier puder. Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej(...)mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie
moj przepis naKremowe, bardzo aromatyczne, pachnące lasem i słońcem kaszotto z kaszy bulgur i złocistych kurek. Danie, którego przygotowanie wzorowane jest na włoskim risotto. I jak cała kuchnia włoska proste, szybkie i z najlepszych sezonowych składników. Po przygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej(...)kaszy bulgur 150 g kurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno
Fitsweet.meKremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas kiedy Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje, a Wy możecie zrelaksować się przy książce lub zaparzyć herbatę. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami(...)umycia tylko jedna patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła
Fitsweet.meInspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga: Wino Francja Kuchnia Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 świeży ogórek garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek puszka kukurydzy(...)cytryny sól, pieprz, oregano, bazylia oliwa, masło Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy na odrobinę osolony wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA. 2. Ugotowaną kaszę wrzucamy
Kawa z mlekiemJakiś czas temu dostałam od Cenos paczkę z kaszami półekspandowanymi. Są to nowe produkty, które nie wymagają gotowania. Na pierwszy ogień poszła kasza żytnia. Przygotowałam ją jako potrawkę z pieczarkami i bekonem, która może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Polecam ją z całego serca gdyż w kilka chwil możecie przygotować pyszny, zdrowy i wartościowy posiłek(...)kaszy żytniej półekspandowanej Cenos 300 g pieczarek 150 g bekonu parzonego łyżka oleju średnia cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka naturalnej suszonej jarzynki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kaszę przesypać do garnka, dodać suszoną jarzynkę. Zalać wrzątkiem na 2 cm powyżej poziomu kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojony w kostkę bekon, cebulkę
Smakołyki Asimnie śniadanie musi być pożywne i przede wszystkim szybkie do przyrządzenia. Tym razem użyłam kaszy pół ekspandowanej, wystarczy zalać ją gorącym mlekiem i odczekać kilka minut, polecam. Składniki: 1 szklanka kaszy orkiszowej półekspandowanej Cenos 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu 1 banan Maliny Jagody Porzeczki Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy do miski, mleko zagotowujemy, gorącym mlekiem zalewamy kaszę i odstawiamy(...)minut. dodajemy miód i dokładnie mieszamy, kaszę przekładamy do miseczek lub pucharków. Banana obieramy i kroimy w plasterki, układamy z pozostałymi owocami na kaszy
Bajeczna Kuchniaplacki z białej kaszy gryczanej to moje ostatnie odkrycie. Są niezwykle proste w przygotowaniu: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede wszystkim są mega dobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym(...)jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy gryczanej: ½ szklanki białej kaszy gryczanej 1 jajko szczypta soli olej kokosowy lub masło klarowane Dodatki: kilka plastrów usmażonego bekonu jajka sadzone syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia
Food SquareKasza gryczana z brokułem i marchewką przyrządzona w ten sposób, będzie pysznym dodatkiem do wielu dań jak również jako samodzielnym posiłek. Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie do zrobienia. Ja użyłam kaszy gryczanej białej i podałam z pstrągiem z patelni. Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule(...)umyć. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelni zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz czosnek, smażyć całość przez kilka minut. Następnie wsypujemy kaszę, podlewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy brokuł, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu
magiczna kuchnia Kasimacie pomysłu na pyszną kaszę jaglaną? Spróbujcie przygotować ją z kurkumą i warzywami - możecie dodać kurczaka lub pozostać przy wersji wege, a właściwie wegańskiej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 100 g kaszy jaglanej 1 mała biała cebula 1 duży pomidor 150 g zielonego groszku mrożonego (w wersji bezmięsnej możemy podwoić jego ilość) 4-5 odsączonych suszonych pomidorów 1/2 pęczka(...)natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego opcjonalnie 200 g piersi kurczaka PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - w wersji mięsnej dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i doprawiamy solą
Moje Kuchenne RewelacjeZupa rumforska - kuchnia podkarpacka Zupa rumforska to podkarpacka zupa gotowana na wywarze z warzyw lub kości, zagęszczona łamaną kaszą i ugotowanym, przetartym przez sito grochem. Mimo tych sytych składników zupa jest lekka, a to dzięki kapuście włoskiej, marchewce, pietruszce i selerowi. Przepis, który prezentuję, pochodzi z Ziemi Rymanowskiej, ale mam wrażenie, że kryje się za nim swoista historia, związana(...)Benjaminem Rumfordem, amerykańskim naukowcem i działaczem społecznym, który w połowie XVIII wieku, podczas pobytu w Bawarii, inicjował wiele działań na rzecz ubogich. Tania i pożywna zupa na bazie kaszy i grochu, którą gotowano w ramach jego programów wspierających najbardziej potrzebujących, nazwana została zupą rumfordzką. Minęło 250 lat, a na podkarpackich stołach nadal jest dla niej miejsce. W czym tkwi zatem
Trzeci talerzSkładniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania tortownicy 4 łyżki lnu + 10 łyżek wrzątku 1/2 łyżeczka pasty z kurkumy przepis tutaj 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Przygotowanie(...)Płatki owsiane i kokos mielimy w młynku do kawy. Daktyle i rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem - do poziomu bakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej
Szkrab Je SamJuż Wam wspominałam, że swojej córce wprowadzam do spróbowania różne zdrowe jedzonka. Takiej minimalnej ilości czasami nie da się zrobić, więc przy okazji korzystają inni. Pieczone jabłko z dodatkiem kaszy jaglanej... Powstał pyszny gładki krem, z którego przygotowałam zdrowy deser. Oczywiście Natalia zjadła kilka łyżeczek, a reszta wzbogacona o białe jabłuszko była moja! Białe jabłuszko (*) to rewelacyjne połączenie jabłka(...)zjadłam w wersji solo - mus jest taaak pyyyszny! Ogólnie rzecz biorąc to prezentowany przepis nadaje się na syte śniadanie lub też zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Same jabłko z kaszą to doskonały posiłek dla niemowląt. Proporcje możecie dostosować do własnych potrzeb. Spróbujcie! 2 jabłka 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Ponadto u mnie: kilka plasterków świeżego jabłka mus jabłkowy - klik
Di gotujeKrupnik to wspaniała zupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych(...)powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków i rozklejenia kaszy – około 30-35 minut na małym ogniu, w dalszym ciągu pod przykryciem. Doprawiamy zupę
Karo in the Kitchenmąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda inna nie ma tak charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie, częstujcie się. Jeśli nie przepadacie – zróbcie z kaszy jaglanej, jęczmiennej lub orkiszowej. Czekam na Wasze pomysły :) 100 g palonej kaszy gryczanej 1 mniejsza cukinia(...)mała marchewka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczone w 4 łyżkach wody przyprawy: sól, papryka wędzona, kolendra mielona Kaszę gotujemy do miękkości. Można ją nawet delikatnie rozgotować zalewając ją troszkę większą ilością wody, gotując dłużej. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę miksujemy, nie trzeba dokładnie, ale aby większa jej część została zmiksowana na gładką masę
KucharzycaKremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas relaksu przy książce lub herbacie, a Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami, bo oto po nieśpiesznej kuchennej krzątaninie do umycia(...)tylko jedna patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła
Fitsweet.me