Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni. Piróg(...)najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz
Codziennik KuchennyWielkanoc u progu, a na kuchennym blacie egzotyka zamiast jajek, kiełbasy i majeranku. Prężą się małe ziarenka jaglanej kaszy dopiero co wyjęte z wody. Małe, zielono- fioletowe, okrągłe owoce turlają się po blacie, czekając na swój debiut. Cóż to za kulki pomagające w leczeniu bezsenności i regulowaniu ciśnienia? Piękne, jędrne, o absolutnie wspaniałym zapachu i smaku...MARAKUJE! :D Dziś zaprezentują(...)promocja!) dlatego każde inne słodko- kwaśne owoce będą tutaj pasowały :) Mango, jagody, truskawki, maliny, wiśnie... A zatem...! Jaglany mus kokosowy z marakują na ok.4 porcje Potrzebujesz: 100g suchej kaszy jaglanej 250ml mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3-4 łyżki brązowego cukru 4 owoce marakui Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę przesyp na sitko i przepłucz zimną wodą kilka razy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPodkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie do opisania – do spróbowania! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką — szklane żaroodporne, gęsiarkę lub garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)wyparzyć 16 ładnych, dużych liści, a kapusta była już mocno zbita. NADZIENIE Suszone podgrzybki mielimy w malakserze, blenderze lub tłuczemy w moździerzu na pył – posłużą jako aromatyczna przyprawa. Kaszę orkiszową gotujemy na sypko – w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 12-15 minut (sprawdzajcie!). Po ugotowaniu kasze odcedzamy i dokładnie studzimy. Boczek drobno kroimy i wysmażamy na patelni
Karo in the KitchenKiedyś, zupełnym przypadkiem, kupiłam gotowe danie, którego głównym składnikiem była kasza bulgur. Bardzo mi zasmakowała, więc stwierdziłam, że te 5 zł wolę wydać na pudełko kaszy (5 woreczków po 100 gramów kaszy), niż wydawać 5 zł na gotowe danie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gramów kaszy bulgur ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 1/2 brokułu podzielonego na różyczki(...)kurczaka, Można podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml), on w trakcie gotowania zredukuje się Gdy całość się podgotuje (ok. 5 minut), dodajemy różyczki brokuła, i chwilę podsmażamy Następnie wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wywarem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wywar zostanie w tym czasie wchłonięty przez kaszę Podajemy posypując natką pietruszki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszne, szybkie, bezmięsne danie z grillowanymi warzywami, zdrową kaszą i serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :) SKŁADNIKI (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie(...)przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :) 1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli szukasz inspiracji na idealny lunch do pracy to jesteś w odpowiednim miejscu. Ugotowana a następnie smażona z warzywami kasza jaglana to jedno z tych dań, które najbardziej lubię zabierać do pracy. Jest smaczna, lekka a przy tym niebywale sycąca. Jest również zdrowo i niskokalorycznie, bo jak wiadomo kasza jaglana jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych(...)samo jak warzywa, które dodatkowo mają niską wartość kaloryczną. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżego szpinaku 150 gram obranej cukinii garść świeżej mięty i bazylii szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku pomidorki koktajlowe wedle uznania łyżka oleju do smażenia Na oleju smażę posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię
Mango Papajapasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić papryczkę chili Najpierw zaczęłam od starcia cukinii na tarce. Lekko ją posoliłam i odstawiłam na 5-10 minut żeby puściła sok. Ugotowałam kaszę jaglaną i odstawiłam do ostygnięcia. Jeśli używacie suchej ciecierzycy to należy ją namoczyć na noc w wodzie a na drugi dzień ugotować do miękkości. Ja użyłam już gotowej
potrawyregionalneBulgur (tur. Bulgur, arab. برغل) – rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego(...)udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko niezwykle łatwo ją przygotować, ale też warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i protein. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh (arab. تبولة,) libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną
mojewypiekiinietylkorobi się je z fantastycznego ciasta takiego jak to . To sama przyjemność. A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera. Pierogi z tym farszem to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba(...)dodać np. cebulę, olej i ziołowy pieprz, których nie ma na zdjęciu. Składniki: 400 g kaszy gryczanej prażonej 1 l mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska
Kuchnia u Krysikurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać w garach. Także tak :-) Kasza bulgur, ostatnio moja ulubiona - odkrycie roku bez kitu. Na internetach piszą, że przypomina w smaku ryż. Absolutnie się z tym nie zgadzam, z wyglądu być może odrobinę, jak dla mnie smak(...)pomiędzy jaglaną a kuskusem. Jest wyśmienita. Kolejna miłość :-) Bardzo prosto się ją gotuje, nie przywiera do garnka i nie trzeba mieszać. Ja zawsze robię 1:2 - proporcje idealne. Kasza jak to kasza ma wiele składników odżywczych i naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową
pieprzny smaczekLINK DO KONKURSU TUTAJ: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku(...)sól pieprz olej bułka tarta Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem. Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć
Mama Gotujespisany specjalnie dla Was! Kto jadł, niech powtarza. Kto nie jadł, niech żałuje i próbuje odtworzyć to, co działo się na dawnych peronach dworca Warszawa Główna. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1/2 szklanki rodzynek 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki 1 jajko 2 cebule(...)ząbków czosnku 100 g kaszy jaglanej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 4-5 brzoskwiń 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka pieprzu opcjonalnie: 1 duża łyżka cukru pudru Przepis: Kaszę gryczaną gotujecie, odparowujecie i przesypujecie do zimnej miski, żeby ostygła
GRUBY WAŁEKKasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe. A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak(...)rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę , następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza
Wanilia i Kardamonmojej kuchni. Już niedługo upragnione wakacje, wyjazd, więc takich kolorowych letnich propozycji coraz więcej na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszną i zdrową sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi. Do tego odrobina zieleni i… jest pysznie. Polecam Wam tą sałatkę! Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100 g) 1 puszka tuńczyka(...)puszki kukurydzy złocistej Bonduelle 1 łyżka posiekanego koperku + do ozdoby 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do ozdoby sól i pieprz do smaku 3/4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut (zgodnie z instrukcją producenta). Do miski przekładamy 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej). Dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego uprzednio widelcem). Całość mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone
Słodkie okruszkiPolska wersja risotto bo z kaszą jęczmienną pęczak, bardzo smaczna i zdrowa. Kasza bogata jest w błonnik, białko i witaminy z grupy B. Doskonała jako samodzielne danie, lub zamiast ryżu czy ziemniaków, jako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego(...)wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie
Dobra karma