startego świeżego imbiru - sól - łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 mała wędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina pora - 2 łyżki oleju kokosowego Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż(...)małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę mieszaj aż kasza się połączy z tłuszczem i cebulką. (1,5-2 min). Teraz dolej pół szklanki posolonej wody lub bulionu. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum.Przykryj i zostaw tak na 9 minut. Po tym czasie wyłącz kaszę, zamieszaj i dodaj do niej groszek
Pasje Jolkipowiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik i postanowiłam zrobić z niej gołąbki . Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy(...)Skworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy do mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości. Mówi się, że ma ona mało skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca! Zatem do dzieła(...)Składniki: spód: szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki zielonej pietruszki 2 łyżki parmezanu łyżeczka soli masło (do wysmarowania formy) reszta: 250 g sera białego (np. capreggio) 3 jajka 180 g śmietany 18 % cukinia pomidorki koktajlowe oliwa sól pieprz ziołowy bazylia suszona czosnek granulowany Przygotowanie: Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu
Taste TherapyWyjątkowo zdrowe i apetyczne, a przy tym pięknie wyglądające danie z jednej patelni, gotowe w pół godzinki - to moja propozycja na naprawdę ciekawy posiłek dla całej Rodziny. Pożywna kasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy(...)pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:) Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia i zachwyca kolorami - czego chcieć więcej?! :) SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyodliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie takie mleko które troszkę postoi w ciepłym miejscu i zaczyna pojawiać się w nim serwatka. Później gdy je ogrzejemy można zrobić z niego biały ser. Obecnie w sklepach jest ono dostępne(...)tego wspaniałego ,,wiejskiego" smaku. Dania takie jak kasza gryczana obowiązkowo wypieczona a nie tylko ugotowana są już przeszłością. Jaka szkoda, że tak typowe potrawy dla polskiej wsi - która wiadomo, że do bogatych nie należała - są zapominane. Zapewne nasi dziadkowie i ich rodziny potrafili dzięki takiemu jedzeniu przeżyć mało urodzajne lata gdyż było to - i w sumie jest nadal - tanie
sierotka maRysia w kuchniChłodniejsze i wilgotne dni jesieni sprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają(...)zazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia. Składniki (na 5 porcji) : 10 lub więcej papryk (u mnie odmiany pomidorowej) 7 jalapeno (lub słodkie papryki) 100 ml szklanki kaszy jaglanej 200 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać
Weekendy w domu i ogrodziedawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny , choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 1,4 kg słodkich jabłek(...)szklanki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza
Czerwień i błękitKuskus z warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i lekki dodatek do obiadu. Kasza przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ostatnio staram się jeść więcej kasz – jaglanej, gryczanej czy też kuskus, ponieważ zawierają cenne witaminy, minerały jak i błonnik. Jeżeli macie ochotę na słodkie danie z użyciem kaszy to zachęcam do przygotowania kukurydzianego musu truskawkowego . Składniki(...)sztuki młodej cukinii garść mini marchewek (lub 1 duża) ½ czerwonej cebuli ¾ szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzącej wody 1 łyżka masła pieprz do smaku sól do smaku olej do dekoracji pomidorki koktajlowe posiekana zielona pietruszka półplasterki świeżej cukinii Wrzącą wodę osolić i dodać 1 łyżkę oleju. Całość przemieszać. Wsypać suchą kaszę kuskus. Delikatnie wymieszać i odstawić na co najmniej 5 minut
UgotowaćKaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym(...)miodem. pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 banan 1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza ) pół łyżki siemienia lnianego przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę włożyć do blendera
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChłodniejsze dni zbliżają się wielkimi krokami więc mam dla Was kolejną propozycję na szybki, rozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym z chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele(...)jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu surówka: 3 małe marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Kaszę wsypujemy do gotującej się wody (zawsze 2 razy więcej wody niż kaszy gryczanej) i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Do ugotowanej
Mienta bloglitr moich ukochanych, małych fioletowych owoców. Jagody... ach to chyba już ostatnie w tym sezonie. Nie mogłam się powstrzymać, by ich od razu nie wykorzystać. A że bardzo lubię kaszę mannę w przeróżnych postaciach postanowiłam zapiec ją w towarzystwie słodkiej czekolady i pysznych, świeżych jagód. Taka kolacja, to po prostu coś wspaniałego. Spróbujcie, zapraszam. Jeśli nie macie jagód możecie wykorzystać(...)inne delikatne owoce np. maliny. Składniki: 3 łyżki jagód 6 łyżek kaszy manny 1 3/4 szklanki mleka 4 kostki białej czekolady (około 17 g) 1 jajko 1 łyżeczka masła (czubata) cukier puder do posypania po wierzchu Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko. Dodajemy białą czekoladę. Mieszamy co jakiś czas, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie wsypujemy łyżka po łyżce
Słodkie okruszkiLubicie kaszę jaglaną? Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :) Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :) SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjeresztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś(...)przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach i ugotować w 500 ml wody. Gdy w garnku nie zostanie już nic wody (będziemy słyszeć charakterystyczny dźwięk towarzyszący przypalaniu się potrawy), zdjąć
Weekendy w domu i ogrodzieKasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo. Poniżej prosty przepis na kaszę jęczmienną, która wraz z boczniakami tworzy zgodną i smaczną parę. Składniki 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 250 g boczniaków 2 małe czerwone cebule 1 pęczek cienkiego szczypioru 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Zostawiamy łyżkę szczypioru, aby posypać danie przed podaniem. Czosnek siekamy lub ściermay na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni
My Chcemy Jeśćstraszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso(...)Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy
Życie zamknięte w smaku