bardzo aktywnym fizycznie, bowiem to znakomite źródło białka. Ponadto ta roślina strączkowa jest bogata w sód i potas. Składniki na 12 kotletów: 3 szklanki bobu, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki. Sos: 10 suszonych pomidorów eko, 3 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiuprzez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiuDostałam kilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną
Jeść, by żyć w zdrowiuorzechy na kolejną serię, bo wiem, że ta obecna zniknie w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na 10 porcji: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki nasion konopi, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 1/4 szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodzika, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiuzajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli
Jeść, by żyć w zdrowiuZaremby "Jaglany detoks" Wydawnictwa Pascal. Pierwszą część - "Jaglany Detoks" przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć! Z tej książki dowiesz się: -jak przeprowadzić detoks i co jeść po detoksie -jak uporać się
Z Kuchni Do Kuchniużywam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko . Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go. Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to, co chcemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta , dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak, ale uwielbiam dziecięce jedzenie ze słoiczka :D ),kawy, kaszy lub po prostu jem go łyżką. Może się wydać, że słodki karmel i sól, to składniki nie do połączenia, ale naprawdę się mylicie! Przecież gdy robimy ciasta zawsze dodajemy
Kuchnia Łukaszaminut kukurydzę , cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego
Viola cooks with passionwyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego nauczyłam się w poprzedniej pracy od koleżanki. Jeśli macie mięso, które powiedźmy, że było kupione kilka dni temu i z jakiś względów
Mieszam w Garnkuszklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie
Niezły Młynekpotrawy. Kropkę nad i stawiamy pieprzem cayenne, smaki pięknie się komponują. Ja podałam z kawałkami mięska, na którym gotowałam zupę i całymi ziarnami kukurydzy. Można zaserwować ją z pieczywem, kaszą, na przykład jaglaną lub makaronem. Jeśli chcecie przygotować bezmięsną wersję tej zupy, polecam podsmażyć uprzednio wszystkie warzywa na bulion, najlepiej na maśle, dzięki temu smak wywaru będzie ciekawszy
Pichceniomaniawzględu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy
Walijskie PichceniePolskie zupy są dla Miśków, makarony dla Miśki małej, a curry to moje ulubione dania. W każdym tygodniu u nas to wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry
greenscarfJeśli jemy gulasz to zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą. Dzisiaj spróbowałam przygotować z makaronem linguine bo w lodówce miałam połowę opakowania i szkoda by było, żeby się zmarnował. Efekt końcowy był zadowalający SKŁADNIKI : karkówka – 20 – 30 dkg makaron linguine – 200 gram olej do smażenia – 4 łyżki przyprawa do gulaszu – 2 płaskie łyżeczki miód – 1 łyżeczka musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka
kuchniabellissima.wordpress.com