kasza - 17339 przepisów (strona:722/1156)

Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 276

końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron.  Smacznego

Cook&Love
Ziemniaczki pieczone z cukinią i marchewką 180

Ziemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - sól

Cook&Love
Polski przewodnik Paleo - recenzja 163

dostępnych i sezonowych, czyli takich jak lubię najbardziej. Podoba mi się podejście do nie liczenia kalorii i tylko jednego nie mogę przeboleć, a mianowicie wyeliminowania z jadłospisu zbóż i kasz wszelakiego rodzaju. Myślę, że po tą książkę powinien sięgnąć każdy, bo w świecie w którym liczy się tylko zysk, a wielkie koncerny serwują nam masę chemii we wszystkich możliwych postaciach

Cynamonowe szczęście
Szlakiem WGL II 140

niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby

królestwo garów
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami (bezglutenowa zasmażka) 156

tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami.  Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.  1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
pyszny sernik pieczony z piankami na biszkoptach... 184

Składniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 5 kropli, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 250 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 1 łyżka, biszkopty okrągłe 150 gram, pianki marshmallow 100 gram składniki temperatura pokojowa = do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, dodać aromat cytrynowy i z 5 minut na dużych obrotach ucierać do białości, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Biodrówka gotowana w sosie chrzanowym 223

wywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry. Mięso kroimy w plastry i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze około 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą (np. białą gryczaną), posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Bitki w warzywach 200

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą  (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu

Bon appetit mon amie
Koktajl z pieczonej dyni 153

razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze!  Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest wybranie najlepszego

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. 164

razie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem, dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym

Kuchnia Beaty
Szlakiem WGL 162

zieleni. Dworek Milusin zostanie poddany rewaloryzacji połączonej z odtworzeniem wnętrza i wyposażenia. W cukierni pani Beata Nessel-Łukasik z Muzeum Józefa Piłsudskiego udostępniła mi przepis na tort z kaszy manny , który przygotowywała pani Zofia Śliwińska, przyjaciółka i sąsiadka Piłsudskich.  I zapewne jadał go Marszałek Piłsudski. Dworek będzie ponownie udostępniony dla zwiedzających wraz z otwarciem nowoczesnego kompleksu muzealno – edukacyjnego Muzeum

królestwo garów
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 148

jeśli się zmieszczą.  Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
WEGAŃSKA ZUPA ZIELONA DLA DZIECKA I NIE TYLKO 151

Moje weganiątko codziennie je zupkę. Do każdej staram się dodać duuużo zieleniny. Jagoda rzadko się buntuje, a gdy widzi w zupie kaszę jaglaną lub jej ukochanego batata - to NIGDY! Dzisiejsza zupka jest właśnie ze słodkim ziemniakiem, który jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, sodu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B. O zdrowotnych właściwościach zieleniny chyba

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 209

smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie ją jeść

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA POTRAWKA WARZYWNA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CURRY 171

danie! Jest ono absolutnie idealne. Zawsze się udaje i wszystkim  smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego -  jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich

Jeść, by żyć w zdrowiu