ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, pieczarki odsączamy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać z pieczywem, do ryżu, kaszy, dań rybnych, ziemniaków. *proporcje możemy zmieniać wg własnego uznania
Domowy Smak Jedzeniaposzczególnych przepisach. Co z tej książki trafi na mój stół śniadaniowy? Na pewno wypróbuję słodkie wersje twarożka śniadaniowego np. z truskawkami lub jabłkiem i kminkiem, mus ze skiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri. Ze śniadań na słodko smakowicie wygląda risotto z frużeliną
Ugotowane pozamiataneJeszcze jedna propozycja dla tych co mają kłopoty z tolerancją glutenu. Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym. Składniki na kotlety: 40-50 dag płatów rybnych 1 duże jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, sok z cytryny cebula i 4 ząbki czosnku tłuszcz
Proste PotrawyMarii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego,służąc
Z Kuchni Do Kuchniłopatki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej do smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany
W królestwie smaków Beatyboczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił
Kuchnia od dwojgagram, margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", sok z limetki 2 łyżki, skórka z limonki 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki, galaretka wiśniowa 2 opakowania w garnku najlepiej teflonowym stopić margarynę, wsypać cukier, skórkę z limonki, wlać sok z limonki, dodać ser z wiaderka wsypać budyń
W Mojej Kuchni LubięSałatka, gdzie kasza kuskus została zastąpiona startym kalafiorem. Jeśli nie lubicie surowego kalafiora, to można go zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Do tej sałatki można dodać posiekane liście mięty. Smakuje tak jak wygląda. Jest pyszna! Składniki: – 1/2 kalafiora – po 1/2 papryki w trzech kolorach
To co kochamNasz nowy Aromat pachnie i smakuje wiosną. Tą utęsknioną, wyczekiwaną. Kuszącą lekkimi śniadaniami, pysznymi koktajlami i sałatkami. Wiosna w Aromacie wita czytelników ciekawymi pomysłami na szpinak i kaszę jaglaną, wielkanocnymi wypiekami i daniami dla dzieci. Razem wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata z jajkiem i nauczymy się dobierać kieliszki do wina. Zapraszam do czytania! (klik w zdjęcie
Obiad gotowypieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut. 4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką
vaniliowoczekoladowapasta z soczewicy powstała ostatnio gdy piekłam chleb z nasion, orzechów i kasz . I powiem szczerze idealnie do niego pasowała. Oprócz soczewicy w środku tej pasty są pieczone marchewki ( które upiekłam dzień wcześniej razem z chlebem), włoskie orzechy, natka pietruszki oraz curry i pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta
Cooking for EmilyKaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy
Milion Smakówdrobiowe to bardzo fajny pomysł na obiad bądź kolację osób dbających o swoją dietę. Połączenie dzisiejsze jest jednym z moich ulubionych. Gulasz ten świetnie smakuje zarówno z ryżem, kasza czy makaronem. Drobiowy gulasz z brokułem Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 150-200 g brokułów przyprawa do gyrosa oliwa około 200-250 ml wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdejmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Potem już można jeść. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkikostkę cebulkę i dodajemy ją do polędwiczek. Serki stopniowo przekładamy do sosu, mieszając do rozpuszczenia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 30 minut). Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Moje-pitraszenie