Dzisiaj mnie naszło na coś mięsnego, ale nie byle jakiego. Padło na zupę gulaszową. Bo taka zupa, zastąpi Wam spokojnie cały obiad, szczególnie jak sypniecie do niej np. kaszy czy łazanek. U mnie, zupa jednak w wersji podstawowej a i tak świetnie sycąca i rozgrzewająca. Lubicie takie gęste zupy? Ja uwielbiam, szczególnie jesienią i zimą. Wtedy odpada mi robienie drugiego
Mieszam w Garnkupotrzebny. Część trzecia: przepisy - tutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne
kruche babeczkiZapraszam na bardzo smaczne mięsko , super sprawdza się na spotkania rodzinne , ale i nie tylko , znakomicie smakuje z kaszami różnego rodzaju , czy ziemniakami , ale to już według uznania oraz waszych upodobań , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 szt polędwiczki 1 cebula 1 duże jabłko szczypta cynamonu sól pieprz czarny 1 szalotka
Mój Smakutyć. Dieta przyszłej mamy ma być zdrowa. Jemy często, nawet co 2 godziny, żeby uniknąć mdłości. Unikamy produktów wysokiego ryzyka jak sushi, tatar czy sery pleśniowe. Jeść warto kasze, zupy i strączki, ale przepisy nie muszą być nudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki. Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła
Ugotowane pozamiatanebicia kaczek i gęsi na św. Marcina w listopadzie. Niektóre z powszechnie jedzonych na pałuckiej wsi dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało
Ugotowane pozamiatanekiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Kiedy nie było lodówek a polska dieta składała się z mało wyrazistych ziemniaków i kasz, to kiszonki dawały nam radość i doznania smakowe. “Kiszonki i fermentacje” zachęcają nas, żeby stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać
Ugotowane pozamiatanerośnie. Smak obłędny na ciepło, a w lecie idealna jako chłodnik! Jeśli chcecie możecie zamienić bazylie na szczypiorek. Ja przy osobie z WZJG zrezygnowałam ze szczypiorku. Krem wzbogaciłam ugotowaną kaszą jaglaną, po łyżce na miseczkę. Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniogniu ok. 1 godziny. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. • Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zagęścić nią gulasz. • Dodać odcedzoną fasolę. • Podawać z kaszą lub kluseczkami. My jedliśmy z galuszką
To co kochamcenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz
To co kochamdynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. • Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać natką pietruszki. • Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną
To co kochamtreściwy. Zaletą jest także to, że po tygodniu (w folii spożywczej w lodówce) jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Ma bardzo delikatny zapach kaszy gryczanej i nieziemsko chrupie. Ten prawdziwy chlebek Fit najlepiej kroi się po całkowitym przestudzeniu, idealnie na drugi dzień. No ale kto się oprze jeszcze ciepłemu? Mnie
To co kochambrokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku
To co kochaminna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni
To co kochamwrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. My jedliśmy z kaszą jaglaną
To co kochamgroszek pod sam koniec, ok. 10 minut przed końcem duszenia. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Gulasz z żołądków jedliśmy z kaszą jaglaną
To co kocham