grzybowe) dodatki w składnikach. Nagrodami w konkursie są 2 zestawy produktów, które ufundowała marka Lubella . W każdej paczce jest 21 sztuk produktów ( makaronów zwykłych i pełnoziarnistych, 4 rodzaje mąki, kasze i płatki) takich jak na zdjęciu poniżej. REGULAMIN KONKURSU : 1. Konkurs organizują autorzy bloga http://straga.pl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, szczególnie do szarlotki, do deserów, czy do zwykłego ryżu, czy kaszy manny na gęsto … Na blogu jest też przepis na mus jabłkowy na zimę z niewielką ilością cukru z dodatkiem cynamonu. W tym roku oprócz musu z jabłek zrobiłam jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można go zastąpić białym octem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam też wersję : Pieczeń rzymska z prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagotowania wody.Słoiki wyjmujemy z wody,mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem. Takie buraczki to wspaniały dodatek do dań mięsnych,najbardziej uwielbiamy je z kaszą gryczaną i pysznym mięskiem gulaszowym
Niespełnione zdolności kulinarneLubicie zupy? Ja muszę się przyznać, że średnio. Jednak zawsze kiedy nadchodzi jesień, zaczyna robić się ponuro i zimno, talerz ciepłej zupy sprawia mi dużą przyjemność
Polska ZupaPrzez długi czas były więc uprawiane jako roślina ozdobna. Do momentu aż spróbowano bulw. A jak było w moim domu? Gościły na naszym stole każdego dnia, rzadko ustępując miejsca kaszom czy ryżowi. Musze przyznać, że sympatia do tego warzywa mnie nie opuściła ;) A sądząc po popularności ziemniaczanych postów nie jestem w tych uczuciach odosobniona :) Nie będę sugerować, w którą stronę
zadanie-gotowanieszpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa Z kaszą jaglaną
Tradycyjna Kuchniakomosy ryżowej szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej łyżka syropu z kwiatu kokosa łyżka kremu dulce de leche jajko 125 g twarogu mielonego (pół kostki) czekoladowe guziczki do dekoracji Kaszę przepłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z twarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni
Poranek na słodkoKasza jaglana z waniliowym jogurtem ze sproszkowanym koralowcem Sango , prażonymi płatkami kokosa, pestkami granatu i jabłkiem Sango ... co to takiego? Jest to koralowiec z japońskiej wyspy Okinawa. Zawiera sporo wapnia i magnezu, które korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki niemu możemy w łatwy sposób uzupełnić niedobór tych dwóch ważnych minerałów. Ja używam sproszkowanego koralowca firmy
Poranek na słodkojęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy Serniczki
Poranek na słodkomarka produktów bio, które jednocześnie mają bardzo przystępną cenę. W ofercie marki znajdziecie jedynie naturalne produkty: * dżemy i konfitury; * koncentraty pomidorowe i ketchupy; * napoje i soki; * płatki, kasze, ziarna (również ekspandowane) i nasiona; * ryż i otręby; * makarony i mąki; * musli i ciastka; * bakalie; * kakao; * nasiona strączkowe * cukier brązowy i sól; * oleje; * susze warzywne i owocowe; Wszystkie wytwarzane
Poranek na słodkoZdrowe (czy może "zdrowsze") pasty kanapkowe zaczynają cieszyć się coraz większym powodzeniem. W supermarketach powoli pojawiają się pasty z tofu, fety, ricotty, ciecierzycy czy kaszy jaglanej. Nic dziwnego - są idealnym zamiennikiem pasztetów i słabo jakościowych wędlin. Jednak ciężko o pasty z ekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie uwielbiałam
Poranek na słodkoJedno z dań na pewno zachowam sobie na wakacyjną podróż, żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :) Co najlepsze, każde z nich ma dołączoną łyżeczkę. * quinoa z kaszą bulgur, * batoniki w trzech wersjach smakowych: - z nasionami, orzechami i miodem - z orzechami i ciemną czekoladą - z ananasem i kokosem * trzy dania gotowe do spożycia (sos + ugotowana quinoa): - z mango
Poranek na słodko