cukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą. Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane czarnuszką Podajemy solo lub z dodatkiem ulubione kaszy lub ryżu
Moja smaczna kuchniaodciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które
Anioły w kuchnismażymy. Następnie dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem, a następnie wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął cały płyn. W połowie gotowania dodajemy bób. Całość delikatnie mieszamy, wyciągamy gałązki tymianku i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu
Kuchnia Bon Appetitpodudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka
O kuchni z uczuciemkostkę cukinie oraz kukurydzę z puszki. doprawiam też wszystko do smaku. Gotuje jeszcze chwilę by cukinia nieco zmiękła, ale nadal pozostała lekko chrupiąca. Sos podaję z ryżem lub kaszą jaglaną
Przysmaki KarolkiJakiś czas temu widzieliście, że otrzymałam świetną paczuszkę od TARGROCH FILIPOWICE . Znalazły się w niej wszelkiego rodzaju bakalie, cieciorka, kasze, ziarna itp. Sumiennie testuję i sprawdzam i przyznam, że są rewelacyjne! A oto pierwszy wpis! Sałatka z kurczakiem i jajkiem oraz chrupiącymi dodatkami - kukurydzą, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika. Z sosem francuskim jest wyśmienita! 400 g fileta z piersi
VioletoweKucharzeniezwiązku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać
mojewypiekiinietylkoogień, dodać śmietankę i mąkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 - 8 minut. Dodać cebulę, boczek i zioła. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem, z dodatkiem zielonej sałaty
zadanie-gotowaniesuplementy i wszelkiego dobrodziejstwa , w które obecnie opływamy – gospodynie musiały sobie jakoś radzić by rodziny przetrwały zimowe miesiące w sile i zdrowiu. Zapełniano domowe spichlerze, piwnice, spiżarnie ziarnem, kaszami, warzywami, owocami, orzechami, które ze względu na trwałość mogły być magazynowane, a z pozostałych przygotowywano powidła, soki, kompoty, nalewki i kiszonki , które zajmowały ważne miejsce
Anioły w kuchniBób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka
Kulinarne przygody Gatityjuż stworzyłyśmy specjalną zakładkę "dla maluchów". Kaszka HIPP Nazwa: Kaszka mleczna z herbatnikami Firma: Hipp Skład: Mleko* pełne 89%, cukier*, zmielone ciasteczka* 3% (mąka pszenna*, cukier, masło*), kasza manna* z pszenicy* durum 2,5%, skrobia ryżowa*, wyciąg z wanilii Bourbon, substancja zagęszczająca - mączka chleba świętojańskiego. *z rolnictwa ekologicznego. Masa netto: 4x100g Wartości odżywcze: 100g/ 100kcal, tłuszcz
Candy Pandasmamy tabelkę w której na bieżąco zostają obliczone wartości odżywcze naszej mieszanki, wagę oraz cenę! Genialne rozwiązanie! My zamówiłyśmy własną tubę z musli ale możecie też komponować swoją mieszankę kasz, owoców czy orzechów a także wybierać batoniki i ciastka ;) Zdecydowanie warto tam zajrzeć. Nazwa: Musli Firma: Mixit Skład: słońce w każdym z nas [płatki kukurydziane (kukurydza, mąka, sól), płatki kokosowe
Candy Pandastorebce bo dość szybko pleśnieje, jednak najlepiej ususzyć kromki na sucharki lub podpiec na suchej patelni i zrobić grzanki :) Podsumowanie: Nie jadamy chleba zbyt często, ponieważ przyzwyczaiłyśmy się do kasz i naszych wypieków. Jednak czasem właśnie ten chleb ratuje nam życie bo taka kromka nasyci na dłuugo. Skład nie jest straszny porównując go np. z chlebem bezglutenowym sprzedawanym również
Candy Pandasnapój ryżowy) -2 łyżeczki pasty waniliowej -ksylitol -duża garść malin -3-4 łyżki tahini Dodatkowo -preparowany amarantus -maliny Komosę ugotować w 2 szklankach płynów. Do ugotowanej oraz przestygniętej kaszy dodać wanilię i ksylitol a następnie wszystko dokładnie zblendować i wlać do w miarę płaskiego pojemnika. W osobnej miseczce rozdrobnić widelcem maliny, polać nimi masę z komosy. Następnie polać zygzakami tahini
Candy Pandastrzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol zmielony na puder (w młynku do kawy) + sok z cytryny + kilka kropel soku z buraka Posypki: ekspandowana kasza jaglanaSoligrano / mak niebieski Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać
Candy Pandas