już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka
Smak mojej kuchniGulasz jest lekko słodki, z dodatkiem szczypty cynamonu, który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml jasnego piwa
Smak mojej kuchniKurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam! Kurczak w kremowym sosie ziołowym Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki masła przyprawy: sól, pieprz
Smak mojej kuchnipięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry schabu 4 plastry surowej szynki wędzonej garść suszonych śliwek
Smak mojej kuchniAromatyczny, mocno grzybowy gulasz to kolejna propozycja na świąteczny stół. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina. Polecam! Gulasz grzybowy Składniki: 800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 szalotki szklanka suszonych grzybów 8 pieczarek pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina szklanka bulionu warzywnego mąka do oprószenia mięsa przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ziele
Smak mojej kuchnihartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gulasz podałam z kaszą, Smacznego
magiczna kuchnia Kasinajlepiej trzepaczką. Przelewamy do sosu, w którym gotowało się mięso. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż sos zgęstnieje. Wkładamy plastry mięsa, po chwili mięso jest gotowe. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami
Moja smaczna kuchniaDanie, które często przygotowuję na zasadzie wykorzystania resztek, gdyż nienawidzę wyrzucać jedzenia i robię to wyłącznie, gdy jest to konieczne. Makaron, kasza, ryż, mięso, tak naprawdę cokolwiek zostanie nam po posiłku, zatopione w jajka, z ulubionymi dodatkami, może stworzyć coś naprawdę niezwykłego. Tym razem jednak, przygotowywałam frittatę z premedytacją, bardzo lubię to danie bo jest pyszne i pożywne. Świetnie smakuje
Pichceniomaniaudziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny. Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem. Smacznego
Taste TherapyPrzyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem. Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy
Kolorowa kuchnia Elkikońca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach). Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie masłem. Posypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut (do tzw suchego patyczka). Wyjmujemy z formy po całkowitym przestudzeniu
Smaki Na TalerzuDzisiaj przepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować coś ciekawego
kulinarne odsłony patimnie jasne i możliwe do zrobienia. Faktycznie nie muszę jeść dwóch dań obiadowych naraz. Najpierw zupa, do której mogę dodać węglowodany np: ryż, ziemniaki, kasza lub makaron. A za 2 godziny, gdyż tyle trawią się węglowodany drugie danie: mięso i warzywa, które trawią się 3 godziny. Na śniadanie węglowodany, na drugie śniadanie białka. Wszystkie potrzebne składniki dostarczam
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezneutralizuje nadmiar zakwaszających organizm białek i węglowodanów. - Moja podświadomość podsuwała mi obrazy talerza z leczo w wykonaniu Agnieszki... " Leczo można zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy lub jako samodzielne danie. Trzeba pamiętać, że leczo z dyni jest posiłkiem węglowodanowym i nie mozna łączyć go z mięsem lub innymi białkami. Oregano z kolei jest przyprawą, która
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecebula duża 150g sera wegańskiego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia około 0,5l sosu pomidorowego Przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym Przygotowanie: Ryż ugotować. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w kostkę. Cebulę dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy jest już gotowa
Dieta Rozdzielna i Zdrowie