DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch
Karo in the Kitchendelikatnie z masą. Na koniec dodajemy 4 łyżki mieszanki keksowej, znów delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy (u mnie kwadratowa 20×20 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika. Boki sernika powinny być zarumienione i odchodzić od formy
Słodkie okruszkijest teraz bardzo drogą rybą i kupuję go od czasu do czasu, bo moje dziecko za nim przepada. Resztę zje, ale musi przy tym trochę po marudzić :-). Jako dodatek kasza quinoa, mix sałat i czerwona papryka :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: około 300 g fileta z łososia około 100 g sera korycińskiego z czarnuszką 4 suszone pomidory pęczek koperku
kruche babeczkiczasie mieszamy śmietankę z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy parę łyżek gorącego sosu, mieszamy i tak powstałą zaprawę wlewamy z powrotem do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z kaszą (np. bulgur
Qchnia po prostupyszne, ale bardziej klasyczne batoniki z amarantusa . Sprawdź koniecznie i spróbuj obu wersji! Pytania i odpowiedzi: Czy amarantus można czymś zastąpić? Jasne! Każde inne ekspandowane ziarno, jak pszenica, orkisz, kasza jaglana czy ryż świetnie się sprawdzą. Czy zamiast cukru lub erytrolu mogę użyć miodu lub syropu? Hmm… możesz spróbować, ale bałbym się, że masa będzie zbyt rzadka. Jeśli koniecznie
Blendmanprzyznaje się do tego od razu! Hheehhe! Gofry mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Na blogu jest już spora ilość przepisów na gofry min. na gofry z kaszy jaglanej , bardzo delikatne i chrupiące, gofry z mąki gryczanej , czy też czekoladowe gofry na słodko. Przepis na gofry, którym dzisiaj się z Wami dzielę to bardzo prosty i podstawowy
SMYKWKUCHNISosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego
Nie tylko w kuchnidokładnie wyścielić dno i boki tortownicy o śr 28 cm. Tortownicę uprzednio należy wyścielić papierem do pieczenia. Ja wyścieliłam jedynie dno a boki lekko natłuściłam masłem i posypałam kaszą manną. Gdy ciasto zostanie wyłożone do formy szczególnie zwracamy uwagę na łączenie rantu formy z dnem. Dokładnie dociskamy by masa nam się nie wylewała. 6. Masę serową wylewamy bezpośrednio do wylepionej
vaniliowoczekoladowamango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii 1 łyżka sezamu Kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Paprykę, ogórka, mango pokroić w plasterki. Sezam podprażyć na patelni. Przestudzoną kaszę kuskus wymieszać z pokrojonymi składnikami i bazylią, posypać sezamem. Można sałatkę ułożyć warstwowo
Delicious Titbitsdziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba
Moja Książka Kucharskaodpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą). Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku. Smacznego
Moja Książka Kucharskaproszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać lukrem
Kubki smakumnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku, który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie danie podane z kaszą jaglaną, pysznie i zdrowo. Przepis z gazetki Biedronki. Polecam! Kurczak cacciatore Składniki na 4 porcje: 4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g
Smak mojej kuchniMięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam! Wołowina po burgundzku Składniki na 4 porcje: 800g mięsa wołowego
Smak mojej kuchniGulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię
Smak mojej kuchni