kasza - 17339 przepisów (strona:684/1156)

Zapiekanka makaronowa – Gyros 185

Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję

Wędrówki po kuchni
Bób z kaszą bulgur i soczewicą 98

Czas na bób:P Składniki 100 g bobu 100g soczewicy 100 g kaszy bulgur 3 łyżki oliwy z oliwek  4 gałązki natki pietruszki garść listków mięty dymka 1 łyżka startej skórki z cytryny sok z cytryny 2 łyżki orzeszków pinii sól pieprz     Przygotowanie   W osolonym wrzątku oddzielnie ugotowałem bulgur, bób i soczewicę, osączyłem. Bób obrałem

R'n'G Kitchen
Sernik z kajmakiem 284

temperaturze 180 stopni.  Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę.  Dodajemy stopniowo cukier.  Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik.  Pieczemy około 30 minut

Pyszności Słodkości
Olej konopny - właściwości i działanie 202

tylko na zimno. Koniecznie powinni spożywać go weganie, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, którego w diecie bez mięsa i nabiału jest mało. Może być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem można zastąpić masło. Jest smacznym składnikiem słynnego sosu pesto. Specyficznego smaku doda zupom, ale dopiero na sam koniec gotowania.  Olej konopny

My Chcemy Jeść
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 160

Łyżeczka) Kakao bez cukru (proszek 16%) – 50 g (5 x Łyżka) Mąka jaglana – 50 g (5 x Łyżka) (można użyć zblendowanej, wcześniej kilkukrotnie przepłukanej i wysuszonej kaszy jaglanej) Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 x Łyżka) Dojrzały, miękki banan – 60 g (0.5 x Sztuka) Buraki – 400 g (4 x Sztuka) Do polania ciasta: Truskawki (świeże

Powiedz dietom nie
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 335

przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota i zaczęła się lekko rumienić. Pęczak dwukrotnie płuczemy wodą a kapustę kroimy drobno i razem z kasza wrzucamy do garnka z cebulą.Solimy i podsmażamy ok 6 minut. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 193

zasadzie można ją nazwać półproduktem, ponieważ wykorzystywana jest jako baza lub dodatek do różnych dań. Współcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko i z ciekawymi dodatkami.  Już jakiś czas temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu

vaniliowoczekoladowa
Pasztet warzywny 191

oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet warzywny piekłam w  TAKIEJ-KLIK keksówce. (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 163

jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą

Gotowanie Patki
Duszony karczek z papryką 152

paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. Smacznego Artykuł Duszony karczek z papryką pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
WEGAŃSKA SOCZEWICA PO BRETOŃSKU 238

soczewica sprawdzi się doskonale jako szybki obiad czy kolacja, ale możecie ją również zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą do pracy. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba lub kaszą. Smacznego!  😋 SKŁADNIKI: 3 puszki soczewicy (użyłam pomarańczowej) 4 łyżki oleju roślinnego  1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe mleko sojowe 169

bardzo istotny składnik diety wegan i osób z nietolerancją laktozy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Na blogu znajdziesz już przepis na mleko kokosowe , mleko migdałowe oraz mleko z kaszy jaglanej . Tym razem przyszedł czas na to, co jest dla większości kwintesencją weganizmu, czyli… przepis na mleko sojowe . Dla ułatwienia sobie życia użyłem wyciskarki do soków. Jeśli jesteście

Blendman
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA 443

Pyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo z ziemniakami. Do tego  pyszna surówka  albo mizeria i jest smaczny obiadek, który z pewnością posmakuje całej rodzinie :) Do gulaszu wykorzystałam aromatyczne przyprawy  Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka

Zrób to smacznie
DIETA WEGETARIAŃSKA 182

diety, ale to też zdrowy styl życia - wyeliminowanie papierosów, alkoholu, ograniczenie kawy i herbaty, a także uprawianie sportów. Dieta wegetariańska opiera się na warzywach, owocach, nabiale, roślinach strączkowych, rybach, kaszach, makaronach. Aby była ona zdrowa, powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tj. białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Najlepiej, aby była ona dobrana indywidualnie, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe burrito 260

przepisie kupuję przez internet, nie jest to ta sama mąka co z tapioki (tapioka to skrobia z manioku, a mąka jest zrobiona z suszonego korzenia). Ma konsystencję jak kasza manna, dlatego placek nie wychodzi gładki tylko ma chropowatą strukturę. Zamierzam jeszcze popracować nad plackiem, żeby uzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest

Book of spells