kasza - 17339 przepisów (strona:675/1156)

Frużelina z moreli 315

Frużelina z moreli to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Kawałki owoców zatopione w żelu to dla moich dzieci kisielek owocowy. Bardzo lubimy dodawać frużelinę z moreli do kasz na śniadanie, omletów, a niektórzy domownicy uwielbiają wyjadać ją prosto ze słoika. Przygotowanie frużeliny jest banalnie proste. Można ją również przechowywać w piwnicy kilka miesięcy. Jeśli spodobała Wam się frużelina

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajko sadzone z fasolką szparagową 271

piękne! Obiad w mgnieniu oka... Jajko dostarcza białka potrzebnego dla organizmu, a fasolka szparagowa pomijając jej zdrowotne właściwości, jako produkt neutralny jest fantastycznym uzupełnieniem dania i doskonałym zamiennikiem ziemniaków, kasz czy innych produktów węglowodanowych. Nawet wizualnie przypomina kolorem porcję ziemniaków... Składniki: jajka fasolka szparagowa masło lub inny tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ciasteczka czekoladowo waniliowe 181

Przepis jest przerobioną wersją ciasteczek z bloga  http://www.bettygotuje.pl . Masa bez dodatku kakao przed upieczeniem pachnie słodko i kojarzy się z przyjemnym zapachem kaszy manny. Aż ślinka cieknie. Serdecznie polecam. 125 g masła 1/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki + 2 łyżki 2 łyżki kakao trochę ponad pół szklanki cukru trzcinowego 2 krople aromatu waniliowego Zagnieść masę ze wszystkich składników

cukrem pudrem posypane
ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO 145

ząbek czosnku 50g orzechów włoskich 30g parmezanu ząbek czosnku 1/2 pęczka (doniczki) bazylii 1/2 małej cytryny łyżka oliwy sól, pieprz do smaku łyżka ziaren sezamu Dodatki: 100g gotowanej kaszy gryczanej niepalonej wymieszanej z 50g orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. 2 gotowane buraki starte na tarce (jako surówka). Buraki można ugotować i zetrzeć, albo

Dietolog
Tofurnik 245

Składniki na spód: 100 g ciastek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego /2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki soku z cytryny otarta skórka z cytryny szczypta soli Polewa czekoladowa

Proste Potrawy
Pulpeciki w sosie pomidorowym z orechiette 256

pozbawione. Pulpeciki w sosie Składniki: na 30 sztuk 1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo wołowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki białego pieprzu ¾ łyżki soli 6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur 2 jajka 3 ząbki pieczonego czosnku 1 biała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka natki pietruszki do posypania 250 g makaronu orechiette, waga sucha Sos pomidorowy

codojedzenia
Hiszpański jabłecznik z kruszonką 124

miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone

Pieguskowa Kuchnia
Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 132

niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem lub kaszą. *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
BABKA MAKOWA 157

pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki z kominkiem i piec przez 40-50 minut w temperaturze 175 st. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w misce nad parą i polać wystudzone ciasto. Artykuł BABKA MAKOWA pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 165

żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 2 średnie cebule liść laurowy

Pieguskowa Kuchnia
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 178

mąkę z proszkiem i kakao do białek, dodać ocet i delikatnie wymieszać łyżką, aż składniki się ze sobą połączą na puszystą masę. Przełożyć delikatnie do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Piec około 45 minut do efektu „suchego patyczka”. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Odłożyć nieco do posmarowania wierzchu i boków tortu, a resztę

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM 170

wyrośnięcia. W międzyczasie gorącą, wrzącą wodą zalać rodzynki, a gdy napęcznieją dokładnie odcedzić. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą (gdy masa będzie za rzadka dodać nieco mąki ziemniaczanej lub kaszę manną). Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, uformować z nich kule i odstawić na chwilkę żeby podrosły. Każdą kulę rozwałkować na kształt koła i zrobić trzy nacięcia dzieląc na części

Pieguskowa Kuchnia
KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI 185

proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka. Mleko kokosowe utrzeć

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ CIELĘCY 192

mięso jest prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pogotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić do smaku i zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Artykuł GULASZ CIELĘCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM 162

bardzo gęste, ale takie właśnie ma być. W mniejszej misce zmiksować ze sobą wszystkie składniki nadzienia serowego. Blaszkę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej 2/3 porcji ciasta marchewkowego. Dużą łyżką stołową zrobić wgłębienie i wyłożyć w nie masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta marchewkowego. Piec w temperaturze 170 stopni

Pieguskowa Kuchnia