koprem włoskim dodać gałązki świeżych ziół. Pieczemy 15-20 min.w temperaturze 200 stopni a następnie kolejne 40-45 min. w temperaturze 180 stopni. Pokrojonego kurczaka można podawać z ziemniakami,kaszą czy nawet zjeść samego np.z surówką :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszastopni i spokojnie czekamy aż się upiecze – ok 20 minut. Pałaszujemy ze smakiem. Dobra na zimno i na ciepło. Jak zostanie jej więcej można ją zmielić z dodatkiem kaszy jaglanej, ugotowanej fasoli i przypraw – wyjdzie super pasta na chleb lub masa na … kotleciki:) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamarynowane są w odpowiednio przygotowanej glazurze a następnie grillowane na bambusowym patykach nad ogniskiem, lub w warunkach mniej ekstremalnych, upieczone w piekarniku. Można je podawać z ostrymi sosami, frytkami, kaszami lub.. ta jak ja z marchewką pieczoną w maśle orzechowym :) Składniki: 500 gram piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy "pięć smaków" (nie polskiej) 2 łyżki syropu klonowego
Mango Papajaforemek, górę posmaruj odrobiną masła i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu
Proste Potrawychleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb pszennych 57 g ugotowanego ryżu brązowego 57 g cukru trzcinowego (wzięłam tylko łyżeczkę) 19 g soli 29 g miodu
Weekendy w domu i ogrodzierozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Stare Garydługo, w kociołku nad żywym ogniem- koniecznie spróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej
Pichceniomaniazrobić z niego obiad, czyli wołowinę z pieczarkami. Tym razem wołowina nie była potraktowana tłuczkiem jak w przypadku bitek. Wołowinę w sosie możemy podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, z kaszą, oraz z makaronem. Wołowina z pieczarkami i sosem jest delikatna, krucha i bardzo smaczna. 50 dag rostbefu wołowego, do smaku sól morska, zioła prowansalskie czarny pieprz, Ok. 3 łyżki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: pierniczki glazurowane 200 gram, daktyle 200 gram, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, masło 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło dodać zmiksowane daktyle
W Mojej Kuchni Lubięprostu jemy same w ramach słodkiej „zachciewajki” Smacznego Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkiprzykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z surówką lub sałatą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuprzykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz z surówką lub sałatą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu