Unikam przetworzonego jedzenia. Staram się czerpać z tego, co sezonowe, świeże i naturalne. Mięso jem bardzo sporadycznie, pracuję nad zmniejszeniem ilości nabiału w swoich posiłkach, stawiając na większe spożycie kasz, warzyw i owoców. Jem mniej, a częściej. Weekendowe śniadania sa wyjątkowe, bo nie tylko celebrujemy je rodzinnie, ale także jest wtedy czas na przygotowanie czegoś specjalnego, czegoś innego
Raj dla Podniebieniapachnącą wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego i aromatyczna skórka pomarańczowa. Magia. Łyżka kaszy manny, ubite na sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę
Raj dla Podniebieniaubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Do dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się
Kuchnia Pokoleńproszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Margarynę dokładnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały
Słodkie okruszkijednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego mielonego
Kuchnia Beatyugotowania pysznej owsianki. Bardzo dobrze się sprawdza przy nietolerancjach pokarmowych takich jak np. celiakia. Zawiera dość dużo witamin z grupy B oraz mikroelementów, szczególnie manganu. Zachęcam do próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód
wysmienitydłużej. Podajemy od razu. U mnie z listkami świeżej mięty. Do przygotowania owsianki użyłam płatków z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 lyżka * masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder
Ostra na Słodkośmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne, zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między
Mango Papajadrugą i gotowe! Przenosząc kotleta na talerz, poczekaj chwilę aby pozbyć się nadmiaru oleju. Tak przygotowany kotlet, jest soczysty, i bardzo smaczny. Możecie go podawać z wieloma dodatkami jak kasze, ziemniaki, frytki warzywne, sałatki czy sosy. U nas sos pieczarkowy i sałatka! Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIpaski. Zwiększyć ogień i dodać na patelnię. Smażyć około 10 minut przewracając kawałki mięsa co jakiś czas. Dodać śmietankę i pesto. Dusić kolejnych kilka minut. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami
zadanie-gotowaniewykładamy na nie karmelizowany rabarbar, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części. Żaroodporną formę lub tortownicę natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy w niej luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitydogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką. Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak
Proste Potrawysłodkie babeczki, które zadowolą każdego smakosza zdrowych wypieków. Użycie mąki razowej o tak wysokim typie przyczyniło się do tego, że otrzymałam pytania czy oby w tych muffinkach nie ma kaszy, gdyż struktura wgląda właśnie tak grysikowo/kaszowo 😊 Muffinki mają przyjemny maślano-waniliowy smak, a w środku skrywają, swoją drogą przepyszny zielony budyń. Budyń ten swój kolor zawdzięcza dodatku matchy, z kolei
Zdrowie na języku :Płyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 200 ml kaszy pęczak ser pleśniowy z niebieską pleśnią do podania szczypior do podania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Marchewki myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki, papryki w grubą kostkę, a cebule
Dzieje kuchennej Wiewióry