kasza - 17339 przepisów (strona:686/1156)

Koktajl z dyni, jabłek i mango 136

Unikam przetworzonego jedzenia. Staram się czerpać z tego, co sezonowe, świeże i naturalne. Mięso jem bardzo sporadycznie, pracuję nad zmniejszeniem ilości nabiału w swoich posiłkach, stawiając na większe spożycie kasz, warzyw i owoców. Jem mniej, a częściej. Weekendowe śniadania sa wyjątkowe, bo nie tylko celebrujemy je rodzinnie, ale także jest wtedy czas na przygotowanie czegoś specjalnego, czegoś innego

Raj dla Podniebienia
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 122

pachnącą wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego i aromatyczna skórka pomarańczowa. Magia. Łyżka kaszy manny, ubite na sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę

Raj dla Podniebienia
Babka gotowana limonkowa 167

ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Do dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się

Kuchnia Pokoleń
Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem 229

proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Margarynę dokładnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały

Słodkie okruszki
Dietetyczne gołąbki 160

jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula  2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej  pieprzu czarnego mielonego

Kuchnia Beaty
Czekoladowa jaglanka, pomysł na śniadanie. 166

ugotowania pysznej owsianki. Bardzo dobrze się sprawdza przy nietolerancjach pokarmowych takich jak np. celiakia. Zawiera dość dużo witamin z grupy B oraz mikroelementów, szczególnie manganu. Zachęcam do próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód

wysmienity
Pieczona bananowa owsianka z marmoladą 185

dłużej. Podajemy od razu. U mnie z listkami świeżej mięty. Do przygotowania owsianki użyłam płatków z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 213

łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 lyżka * masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder

Ostra na Słodko
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 189

śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne, zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między

Mango Papaja
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 180

drugą i gotowe! Przenosząc kotleta na talerz, poczekaj chwilę aby pozbyć się nadmiaru oleju. Tak przygotowany kotlet, jest soczysty, i bardzo smaczny. Możecie go podawać z wieloma dodatkami jak kasze, ziemniaki, frytki warzywne, sałatki czy sosy. U nas sos pieczarkowy i sałatka! Życzę Wam smacznego

SMYKWKUCHNI
Zielona potrawka z kurczaka. 407

paski. Zwiększyć ogień i dodać na patelnię. Smażyć około 10 minut przewracając kawałki mięsa co jakiś czas. Dodać śmietankę i pesto. Dusić kolejnych kilka minut. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami

zadanie-gotowanie
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 179

wykładamy na nie karmelizowany rabarbar, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części. Żaroodporną formę lub tortownicę natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy  w niej luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z indyka z papryką i marchewką 187

dogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką.            Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak

Proste Potrawy
Razowe muffinki z budyniem :) 235

słodkie babeczki, które zadowolą każdego smakosza zdrowych wypieków. Użycie mąki razowej o tak wysokim typie przyczyniło się do tego, że otrzymałam pytania czy oby w tych muffinkach nie ma kaszy, gdyż struktura wgląda właśnie tak grysikowo/kaszowo 😊 Muffinki mają przyjemny maślano-waniliowy smak, a w środku skrywają, swoją drogą przepyszny zielony budyń. Budyń ten swój kolor zawdzięcza dodatku matchy, z kolei

Zdrowie na języku :P
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 172

łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 200 ml kaszy pęczak ser pleśniowy z niebieską pleśnią do podania szczypior do podania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Marchewki myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki, papryki w grubą kostkę, a cebule

Dzieje kuchennej Wiewióry