kasza - 17339 przepisów (strona:703/1156)

Co dodajemy, a z czym się żegnamy. 93

udalo mi się  dowiedzieć. Od poczatku wykluczyłam pieczywo,  każde!  Na rzecz tego chrupkiego.  Pozbylam sie ryżu,  makaronu- te zastępuje najczęściej  kuskusem,  kaszą pęczak.  Zaczęłam  kombinować  z używaniem  soczewic,  ciecierzycy.  Nigdy nie sądziłam,  że pomidorowa z soczewicą jest na prawde dobra! Ale przepis później :)   Nie jadłam

Mamuśka wraca do formy
Mintaj w sosie pomidorowym 131

przeciąć  na pól.  Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy 30min, w połowie  czasu przykrywamy folią  aluminiową.  Podajemy z kaszą,  u mnie kuskus

Mamuśka wraca do formy
Morszczuk pieczony w folii 171

Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół  godziny. Rybę  pieczemy w 190 C przez 25 min:)  podajemy z ulubioną  kaszą

Mamuśka wraca do formy
Pulpety w sosie warzywnym 158

gotujących się warzyw. Diusimy wszystko kolejne 15 min.  Po tym czasie pulpety wyciągamy z sosu, zageszczamy go jogurtem/serkiem. Pulpety wracają do gotowego sosu:) U mnie standardowo do obiadku kasza

Mamuśka wraca do formy
Burgery z komosy ryżowej i bobu. 204

Dziś propozycja wegetariańska. Bardzo lubię takie przepisy, nieoczywiste, dla niektórych nieco zaskakujące. Jednak przeglądając w ostatnich czasach Internet coraz częściej spotykam dania, w których kasze i inne zboża grają główną rolę. U mnie podstawą tego dania jest komosa ryżowa. O jej odżywczych właściwościach pisałam już na blogu. Warto włączyć ją do swojej diety ze względu na bogate źródło białka. Szczególnie

Przysmaki Karolki
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 195

proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy

Słodkie okruszki
Pasta z bobu z białym serem 158

wypróbujcie. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia

Kulinarne przygody Gatity
Kluski twarogowe z zieleniną 151

Jeżeli znudziły się Wam ziemniaki, ryż lub kasza to zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu.  Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar

Ugotować
Placki z cukinii z sosem czosnkowym 113

dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz, majeranek - olej Sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g - 8 ząbków czosnku - sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy

Apetyczna babeczka
Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką 100

cukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą. Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane czarnuszką Podajemy solo lub z dodatkiem ulubione kaszy lub ryżu

Moja smaczna kuchnia
Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami 124

odciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny  lub  drobnej kaszki kukurydzianej  lub  tartej bułki ½  łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które

Anioły w kuchni
Pęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą 157

smażymy. Następnie dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Pęczak   rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem, a następnie wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął cały płyn. W połowie gotowania dodajemy bób. Całość delikatnie mieszamy, wyciągamy gałązki tymianku i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu

Kuchnia Bon Appetit
Roladki z podudzi indyka 124

podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka

O kuchni z uczuciem
Ulubiony obiad moich dzieci 139

kostkę cukinie oraz kukurydzę z puszki. doprawiam też wszystko do smaku. Gotuje jeszcze chwilę by cukinia nieco zmiękła, ale nadal pozostała lekko chrupiąca. Sos podaję z ryżem lub kaszą jaglaną

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania