udalo mi się dowiedzieć. Od poczatku wykluczyłam pieczywo, każde! Na rzecz tego chrupkiego. Pozbylam sie ryżu, makaronu- te zastępuje najczęściej kuskusem, kaszą pęczak. Zaczęłam kombinować z używaniem soczewic, ciecierzycy. Nigdy nie sądziłam, że pomidorowa z soczewicą jest na prawde dobra! Ale przepis później :) Nie jadłam
Mamuśka wraca do formyprzeciąć na pól. Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30min, w połowie czasu przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z kaszą, u mnie kuskus
Mamuśka wraca do formyCalosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół godziny. Rybę pieczemy w 190 C przez 25 min:) podajemy z ulubioną kaszą
Mamuśka wraca do formygotujących się warzyw. Diusimy wszystko kolejne 15 min. Po tym czasie pulpety wyciągamy z sosu, zageszczamy go jogurtem/serkiem. Pulpety wracają do gotowego sosu:) U mnie standardowo do obiadku kasza
Mamuśka wraca do formyDziś propozycja wegetariańska. Bardzo lubię takie przepisy, nieoczywiste, dla niektórych nieco zaskakujące. Jednak przeglądając w ostatnich czasach Internet coraz częściej spotykam dania, w których kasze i inne zboża grają główną rolę. U mnie podstawą tego dania jest komosa ryżowa. O jej odżywczych właściwościach pisałam już na blogu. Warto włączyć ją do swojej diety ze względu na bogate źródło białka. Szczególnie
Przysmaki Karolkiproszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy
Słodkie okruszkiwypróbujcie. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia
Kulinarne przygody GatityJeżeli znudziły się Wam ziemniaki, ryż lub kasza to zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar
Ugotowaćdużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz, majeranek - olej Sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g - 8 ząbków czosnku - sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy
Apetyczna babeczkacukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą. Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane czarnuszką Podajemy solo lub z dodatkiem ulubione kaszy lub ryżu
Moja smaczna kuchniaodciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które
Anioły w kuchnismażymy. Następnie dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem, a następnie wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął cały płyn. W połowie gotowania dodajemy bób. Całość delikatnie mieszamy, wyciągamy gałązki tymianku i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu
Kuchnia Bon Appetitpodudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka
O kuchni z uczuciemkostkę cukinie oraz kukurydzę z puszki. doprawiam też wszystko do smaku. Gotuje jeszcze chwilę by cukinia nieco zmiękła, ale nadal pozostała lekko chrupiąca. Sos podaję z ryżem lub kaszą jaglaną
Przysmaki Karolki