kasza - 17339 przepisów (strona:705/1156)

Deser z komosy ryżowej i nerkowców z figami 206

wody wraz ze szczyptą soli i wanilii, do gotującej się wody wrzucić przepłukaną komosę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do ostudzenia. Namoczone nerkowce odcedzić na sicie, delikatnie przepłukać, po czym przełożyć do wysokiego naczynia wraz z 2 łyżkami

Even Better Food
Makaron z sosem dyniowym i klopsikami jaglanymi 182

Zgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki

Even Better Food
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 234

minut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo np. placków ziemniaczanych. Smacznego! Zapisz

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 201

dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną

Even Better Food
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 227

średni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować

Even Better Food
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 149

Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym   Małgorzata  Kotleciki z kaszy jęczmiennej   Magdalena  Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Ciecierzyca na ostro 283

post w którym wypróbowałam jakiś nowy składnik. Tym razem padło na ciecierzycę, na pewno nie będzie to ostatni przepis z wykorzystaniem cieciorki. Danie to można podać na przykład z kaszą kuskus, ja zjadłam po prostu z kromką chleba. Coś prostego, szybkiego  i niedrogiego. Składniki: kilka pieczarek (około 7) mała cebula papryka 4 suszone pomidory puszka pomidorów w puszce puszka

Delusional Trine
Sos pieczarkowy 168

lubią bardziej rzadki, ja akurat miałam ochotę na taki ciężki, zawiesisty. Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie. W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam Drukuj Sos pieczarkowy Składniki 250 g pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1/-2/3 szkl. śmietany

Mieszam w Garnku
Gulasz wołowy 168

mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą  gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina

kulinarne odsłony pati
Ryż na mleku z truskawkami 190

Moja mama tę "ideologię" wpajała mi już w latach dzieciństwa, być może dlatego nigdy nie miałam problemu z brakiem apetytu rano. Pamiętam, że najczęściej gotowała nam na śniadanie przeróżne kasze, zazwyczaj na mleku - manna, owsianka, jaglanka to była norma. Jedną z takich śniadaniowych potraw często był ryż na sodko gotowany na mleku. Parująca miska gęstego ryżu czekała rano na stole

Obiad gotowy
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 178

włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą

Z Kuchni Do Kuchni
Jarski pasztet z zielonej soczewicy, cukinii i suszonych pomidorów 201

olejowej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 g twardego  owczego sera pecorino romano lub parmezanu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku Pieprz czarny do smaku Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonej kolendry 2 łyżki  mieszanki ziaren- dynia, sezam, len, słonecznik Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku

Wanilia i Kardamon
Sernik z kakaową kruszonką. 228

Polecam , naprawdę pyszny! Składniki na masę serową; 60 dag sera twarogowego 2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto 8 łyżek cukru cukier waniliowy pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 10 dag rozpuszczonego masła   Składniki na ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szkl. mąki gryczanej 10 dag miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

Radość kipiąca uśmiechem.
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 231

Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie

Ugotowane pozamiatane