wody wraz ze szczyptą soli i wanilii, do gotującej się wody wrzucić przepłukaną komosę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do ostudzenia. Namoczone nerkowce odcedzić na sicie, delikatnie przepłukać, po czym przełożyć do wysokiego naczynia wraz z 2 łyżkami
Even Better FoodZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki
Even Better Foodminut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo np. placków ziemniaczanych. Smacznego! Zapisz
Even Better Fooddobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodśredni upieczony burak /najlepiej jednorazowo upiec większą ilość buraków, część można wykorzystać do przygotowania np. pysznych babeczek 4 – 5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować
Even Better FoodMagdalena Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku Marta Łosoś na serowym szpinaku Dorota Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym Małgorzata Kotleciki z kaszy jęczmiennej Magdalena Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Martypost w którym wypróbowałam jakiś nowy składnik. Tym razem padło na ciecierzycę, na pewno nie będzie to ostatni przepis z wykorzystaniem cieciorki. Danie to można podać na przykład z kaszą kuskus, ja zjadłam po prostu z kromką chleba. Coś prostego, szybkiego i niedrogiego. Składniki: kilka pieczarek (około 7) mała cebula papryka 4 suszone pomidory puszka pomidorów w puszce puszka
Delusional Trinelubią bardziej rzadki, ja akurat miałam ochotę na taki ciężki, zawiesisty. Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie. W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam Drukuj Sos pieczarkowy Składniki 250 g pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1/-2/3 szkl. śmietany
Mieszam w Garnkumięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina
kulinarne odsłony patiMoja mama tę "ideologię" wpajała mi już w latach dzieciństwa, być może dlatego nigdy nie miałam problemu z brakiem apetytu rano. Pamiętam, że najczęściej gotowała nam na śniadanie przeróżne kasze, zazwyczaj na mleku - manna, owsianka, jaglanka to była norma. Jedną z takich śniadaniowych potraw często był ryż na sodko gotowany na mleku. Parująca miska gęstego ryżu czekała rano na stole
Obiad gotowywłoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą
Z Kuchni Do Kuchniolejowej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 g twardego owczego sera pecorino romano lub parmezanu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku Pieprz czarny do smaku Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonej kolendry 2 łyżki mieszanki ziaren- dynia, sezam, len, słonecznik Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku
Wanilia i KardamonPolecam , naprawdę pyszny! Składniki na masę serową; 60 dag sera twarogowego 2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto 8 łyżek cukru cukier waniliowy pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 10 dag rozpuszczonego masła Składniki na ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szkl. mąki gryczanej 10 dag miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao
Radość kipiąca uśmiechem.Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie
Ugotowane pozamiatane