jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej, woda, sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy na noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą
Jeść, by żyć w zdrowiugorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na pudding. Udekorować owocami -Smacznego Tapioka .... Tapioka otrzymywana z bulw manioku jadalnego- nazywana potocznie kaszą z manioku. Pochodzi z Ameryki południowej. Najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce. Podstawa diety tamtych rejonów. Nie zawiera glutenu i cholesterolu . Hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Jako(...)placków lub wytwarza się z niej alkohol o nazwie masato.... Maniok jest tak popularny w tamtych rejonach jak w Polsce nasz ziemniak. Tapioka w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych, zawiera śladowe ilości białka i sporą ilość węglowodanów- niemalże 90 % Ma postać różnego rozmiaru kulek lub mączki. Podczas gotowania pęcznieje i staje sie przeźroczysta. Znalazła olbrzymie zastosowanie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Jabłka obieramy, wycinany gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Powinno być go około pół szklanki. Do garnka wlewamy(...)mieszamy aby jabłka się nie przypaliły. Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy aż dokładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę aby mus przestygł. Wsypujemy surową kaszę manną, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Na wolnych obrotach miksera całość miksujemy. Ciasto
VioletoweKucharzeniekońcu lekkiemu duszeniu nabiera niepowtarzalnego smaku. Jest bardo soczyste i mięciutkie wprost rozpływa się w ustach. A powstały sos doskonale nadaje się do podania np. z kluseczkami czy ulubioną kaszą jak dziś u mnie. Zapraszam :) Składniki - małe polędwiczki z kurczaka ( u mnie 8 sztuk ) - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka(...)sosu, dodałam prażona cebulkę i całość zagotowałam, do gotującego się sosu włożyłam polędwiczki, doprawiłam do smaku i na wolniutkim ogniu jeszcze chwilkę ok. 5 minut poddusiłam. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z buraczków z jabłkiem . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródLubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym
kuchnia doskiApetina „Pesto i rukola” 200 g śmietany kremówki 30% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: kasza orkiszowa Przygotowanie: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół (większe na 3 części). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę. Smażyć
Oryginalny smakbiałej kapusty, których smak podkreślają winne jabłka. Idealne dla dzieci- moja córka je uwielbia ! Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag jabłek 10 dag masła 20 dag kaszy manny 1 jajko 300 ml mleka odrobina soli i pieprzu ziołowego do smaku masło do smażenia (najlepiej klarowane) bułka tarta do panierki Wykonanie: Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać mlekiem(...)dodać masło i starte jabłka. Dusić powoli na małym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie dodawać po odrobinie kaszę mannę stale mieszając i gotować jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać rozbełtane jajko, starannie wymieszać, po czym ostudzić. Z przygotowanej masy formować na dłoni małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle
Tradycyjna Kuchniarazu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu . Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Jest idealny do sałatek na ciepło i na zimno . Niby te same składniki, a jakże inna sałatka na obiad. Wszystko zależy od fantazji ale i od tego co lubimy. Czasami warto spróbować(...)słony smak. Halloumi można więc polubić od razu, z czasem przyzwyczaić się do niego lub po pierwszym podejściu po prostu wywalić do kosza. Sałatka z halloumi Składniki: 80 g kaszy bulgur 100 g sałaty, mieszanej 100 g winogron 1 mała paczka halloumi, ok. 130 g 30 g orzechów pekan 1 czerwona cebula, mała 2 czubate łyżki suszonego berberysu, czerwonego
codojedzeniaktórych ja użyłam? Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła 1/2 szkl(...)dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu, aż polewa zgęstnieje. Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając dodajemy po łyżce sera, kaszę mannę, oraz budyniowy proszek. Następnie dodajemy skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlewamy olej i miksujemy krótko do połączenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę
Walijskie PichcenieTażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje
Kuchenne WariacjeSkładniki: morele suszone 20 dag, jajka 10 sztuka "L", cukier 1 szklanka, twaróg 1 kg/wiaderko, serek twarogowy śmietankowy 50 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, olejek pomarańczowy 4 krople, olej rzepakowy 4 łyżki, biszkopty okrągłe 200 gram, lukier biały - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram składniki temperatura pokojowa = suszone miękkie morele rozdrobnić w rozdrabniaczu, jeśli(...)twarde to wymoczyć je w letniej wodzie 30 minut żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na dużych obrotach do masy dodać twaróg z wiaderka, twaróg śmietankowy, budynie, kaszę manną, olej, olejek pomarańczowy i połączyć składniki dodać zmiksowane morele i mikserem połączyć składniki, białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i teraz tylko łyżką delikatnie połączyć składniki duża forma była
W Mojej Kuchni Lubiępopularny baton, ale jest od niego o wiele zdrowszy. Ten pyszny deser od Veganbandy poleciła mi Karolina. Składniki: 1 szklanka suszonych daktyli 1,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych ½ szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka roślinnego kilka łyżek miód lub dowolny syrop, np. daktylowy, z agawy 1 tabliczka gorzkiej czekolady Podgrzej daktyle przez kilka minut z dodatkiem 2-3 łyżek(...)wody, żeby zmiękły. Zblenduj daktyle razem z 1 szklanką orzeszków i wyłóż nimi małą formę. Ugotuj kaszę i zblenduj, połóż ją na pierwszą warstwę. Posyp pozostałymi, zmielonymi orzeszkami (0,5 szklanki), polej syropem lub miodem. Na koniec polej polewą czekoladową (czekoladę roztop w kilku łyżkach mleka roślinnego lub wodzie). Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Film
Qlinarnie i QlinarniePyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem kaszy manny. SKŁADNIKI 1/3 szkl. kaszy manny , ½ kostki masła, 1/3 szkl. brązowego cukru, 100 g mąki tortowej , 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka kakao Polewa: 30 g mlecznej czekolady, 30 g gorzkiej czekolady WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka
słodki bratekłyżeczki proszku do pieczenia 1 cały cukier wanilinowy szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany (może być gęsta) 4-5 dużych jabłek cynamon (dowolna ilość) bułka tarta lub kasza manna Wykonanie: Obrać jabłka i podzielić na ósemki, a potem na plasterki (jabłka można także zetrzeć na tarce). Nastawić piekarnik na około 190-200 stopni C. Jedno jajko rozbić(...)sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga) Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na formę. Jeśli brakuje na bokach to po prostu podoklejać. Następnie posmarować troszkę białkiem- zapobiegnie to przesiąknięciu soku
Justa próbuje gotowaćWaszych domach podaje się podobne lub takie samo danie i jak je nazywacie :) Składniki (na 2 osoby) 14 ziemniaków wielkości pięści 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek kaszy manny jedno jajko 1 duża cebula sól pieprz Wykonanie: 11 sztuk ziemniaków zetrzeć na tarku o najdrobniejszym oczku, a 3 sztuki ugotować w osolonej wodzie (jeśli macie ziemniaki z dnia poprzedniego(...)razu widać, że zrobiło ich się zdecydowanie mniej.. W dużym garnku nastawiamy wodę do ugotowania naszych knedli. Do odsączonych surowych ziemniaków dodajemy poduszone ugotowane ziemniaki. Mieszamy. Dodajemy jajo, kaszę mannę oraz mąkę pszenną, sól, pieprz.Ponownie mieszamy. Z powstałej masy formujemy nasze knedle w łezki za pomocą ręki i łyżki (zdjęcia poniżej). Możemy ułożyć je na talerzu, powinny się trzymać
Justa próbuje gotować