kasza - 17339 przepisów (strona:468/1156)

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 114

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około(...)sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku

Moja Książka Kucharska
Sypana Szarlotka 147

uwielbiam je pod każdą postacią! Najbardziej te twarde i lekko kwaśne. Zapraszam na ekspresową szarlotkę sypaną. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szkl mąki pszennej, typ 500 1 szkl kaszy manny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl cukru brązowego 3 łyżeczki cynamonu 150 g masła (najlepiej z zamrażarki) Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę przesiać i wymieszać(...)kaszą manną, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Spód tortownicy (średnica 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie wyłożyć połowę jabłek, kolejna część (1/3) suchych składników, pozostałe jabłka i reszta suchych składników, posypać cynamonem. Na sam wierzch zetrzeć masło. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 60 minut. Wystudzić

Trufelkowo
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym 115

warzywa zjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie. pulpety: 40 dkg cielęciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 brokuła 1 jajko 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej sól, pieprz przyprawa do mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę(...)obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł,  bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Sos: Na patelni rozpuszczam masło

wesoła kuchnia
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 268

patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego kurczaka mogą być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany(...)mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie do pierogów. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 195

się z cytrusowym kurczakiem i słodkimi Hasselbackami. Przepis na kurczaka z ziemniakami Hasselback . Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Niewiele jest lepiej dobranych par niż kasza i grzyby leśne, zwłaszcza prawdziwki. Dzięki nim zwykły pęczak albo kasza gryczana nabieraja wyjątkowego aromatu. Zdrowia, koloru i smaku naszemu pęczotto dodały pieczona słodka marchewka i zblanszowany, zielony szpinak. Pęczotto

Niedzielny kucharz
TOFURNIK 191

cytryny skórka z 1 cytryny duży budyń waniliowy 4-5 łyżek cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone(...)upiecze, nie wyjmujemy go tylko studzimy w wyłączonym piekarniku.  Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 212

uwierzcie, to najlepsza rekomendacja Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z kaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także(...)Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie. 7 Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami. Artykuł Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Mielone z soczewicą i pieczarkami 164

soczewicy zielonej 15 dkg pieczarek 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki sera żółtego startego 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 papryczka chili bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka majeranku olej sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek 1 cebula(...)obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu. sos: Cebulę pokrojoną

wesoła kuchnia
Gulasz z indyka z porem i papryką 207

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania delikatnego, aromatycznego gulaszu z indyka wraz z dodatkiem cebuli, pora oraz papryki. Prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Poniższy gulasz podałam z mieszanką kasz z dodatkiem czerwonego ryżu. Dodatkowo przed podaniem, całość posypałam posiekaną natką pietruszki.  Składniki na 6 porcji: 1 kg udźca z indyka 1 duży por (biała część) 1 duża, czerwona papryka(...)koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową!) i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie sos zagęścić (np. mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody). Gulasz podawać z kaszą lub ryżem

Ugotować
sernik na biszkoptach pieczony... 156

Składniki:  jajka 7 sztuk, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, biszkopty okrągłe 200 gram opakowanie, czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, wiórki kokosowe - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = żółtka, cukier, sok z cytryny w robocie utrzeć do białości z 4 minuty(...)najwyższych obrotach dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną i połączyć składniki na średnich obrotach dodać na sztywno ubitą pianę, łyżką delikatnie wmieszać w sernik, pianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej forma z papierem do pieczenia 30x15 cm, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, z trzy razy puknąć formę o blat stołu aby odpowietrzyć masę pozostałe

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec warstwowy z jabłkiem 517

szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC: 200 g maku niebieskiego 2 szklanki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki kaszy manny 50 g masła 1 jabłko 3 białka szczypta soli Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia(...)mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać

https:KKuchniaMniam
Jak poradzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? 127

warunkiem, że są wartościowe. To może być: koktajl owocowy, kulki z orzechów i daktyli, krem czekoladowy z awokado i banana, domowe ciasto bazujące na fasoli, jaglany budyń. ciasto z kaszy jaglanej z owocami jaglane raffaello pierniczki z ciecierzycy Rzadziej natomiast (np. 1 raz w tygodniu)  sięgaj po produkty o mniejszej zawartości witamin i składników mineralnych (czyli w dużym(...)uproszczeniu domowe słodycze bez owoców, warzyw, orzechów, kasz). CO MOŻE POMÓC W RZUCANIU SŁODYCZY? Poza wspomnianymi krokami, możesz jeszcze zastosować środki pomocnicze: ogranicz słone potrawy – po zjedzeniu słonego produktu mózg zazwyczaj domaga się czegoś słodkiego, dla równowagi pij herbatę z morwy białej – pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Mniejsze wahania = mniejszy apetyt na słodkie (w uproszczeniu) spróbuj śniadań

Powiedz dietom nie
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 199

mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (brak na zdjęciu) 100 daktyli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Wykonanie: Najpierw przygotowałam mak Mleko zagotowałam i wsypałam do niego(...)Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam sztywną pianę z białek. Pokroiłam daktyle. Do masy dodałam daktyle, starte jabłka i mak. Masy zrobiło się bardzo dużo, więc przełożyłam ją do dużej miski

Kuchnia u Krysi
Sałatka ze stekiem i kuskusem 173

oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero(...)usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe

Dieta bez mleka
Amarantusanka z bananem i jagodami 192

ziarenkami. Słowem wstępu – amarantus to roślina uprawna sprzedawana głównie w trzech postaciach – mąki, poppingu (nadaje się do posypywania owsianek itd) oraz surowych ziaren, które gotujemy podobnie jak kaszę czy ryż. Coś, co go wyróżnia to przede wszystkim wysoka zawartość białka, żelaza, wapnia i magnezu – na tle innych podobnych produktów (ryż, kasze) robi imponujące wrażenie. Amarantus

Powiedz dietom nie