kasza - 17339 przepisów (strona:468/1156)

Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 148

też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać  kolejną perełkę w mojej kuchni, którą nabyłam niedawno -garnek niemieckiej marki Zwilling, który można kupić w internetowym sklepie  Cookin.pl. Jego klasyczny(...)koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą  ofertą sklepu  Cookin.pl    Znajdziecie tam wyjątkowe naczynia kuchenne które łączą w sobie zdrowie

Wanilia i Kardamon
Prosty gulasz wieprzowy 221

niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Krupnik na serduszkach 230

Składniki: 5 łyżki kaszy jęczmiennej 50 dag serduszek drobiowych 3 marchewki 0,5 selera 2 pietruszka listek laurowy kilka ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki 5-6 ziemniaków sól, świeżo zmielony pieprz 2 - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Serduszka płukamy, czyścimy. Zalewamy ok 1,5 l wody.Gotujemy do miękkości, czyścimy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kosteczkę(...)Wywar z serc przecedzamy, zalewamy świeżą wodą dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ponownie. Do gorącego wywaru dodajemy przygotowane warzywa oraz wsypujemy przepłukaną kasze. Gotujemy około 30-40 minut, 5 minut przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną, na koniec do zupy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Makowiec japoński 427

możecie użyć swoją  ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać i posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną

magiczna kuchnia Kasi
Sypana szarlotka bezglutenowa 153

Zapraszam na pyszne ciasto na weekend. Sypana szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu a jak smakuje....  Składniki: 1 szkl drobnej kaszy kukurydzianej 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 kg jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu 100 g zamrożonego masła tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: W dużej(...)misce mieszamy razem kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz mieszamy. Dzielimy jabłka na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy równą warstwę sypką, na niej układamy połowę jabłek z sokiem (równa warstwa). Kolejna

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 317

gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu (u mnie spadziowy) 200 g ekspandowanego amarantusa Masa makowa: 800 g masy makowej  4 łyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka sok z cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady(...)trudności nie ma żadnej. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i ubijałam do momentu rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce zmiksowałam żółtka, do których dorzuciłam masę makową, miód, kaszę mannę, sok z cytryny oraz jabłka starte na tarce o grubych oczkach, następnie odciśnięte z nadmiaru soku. Wszystko zmiksowałam krótko do połączenia się składników. Do makowej mieszanki dołożyłam pianę

Blondynka Gotuje
Kapuśniak z kaszą 130

wynalazek". Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach. Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, suszony lubczyk świeże liście(...)wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju do momentu aż olej przybierze piękny złoty kolor Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone warzywa oraz przyprawy, gotować do miękkości Już na talerzu posypać świeżą natką. Z tej ilości składników ugotowałam duży garnek zupy.  Co najmniej

Proste Potrawy
rogaliki z nadzieniem migdałowym 193

bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 białko 4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę

babka w formie
Placek jabłkowo – serowy, dietetyczny 117

kalorie idealne rozwiązanie. Polecam. Składniki: na 4 porcje 250 g jabłek kwaśnych, twardych ( waga po obraniu ) 1 jajko 20 g soku z cytryny 200 g chudego twarogu 35 g kaszy manny Otarta skórka z 1 cytryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g erytrolu ( zamiennik cukru ) Szczypta soli Wykonanie: Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Jabłka(...)lekko zmiksować ( lub bardzo drobno posiekać), tak aby były wyczuwalne kawałki. Do naczynia wykładamy pokruszony twaróg, żółtko, kaszę manną, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, erytrol i szczyptę soli. Mieszamy. Po chwili dodajemy jabłka, dalej mieszamy. Na koniec wykładamy ubite białko. Wszystko razem łączymy. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej okrągłej formie (22cm) i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku

Smaki Ewy
sernik z marcepanem na pierniczkach pieczony... 175

Składniki: pierniczki 200 gram, jajka 6 sztuk "XL", cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg półtłust zmielony 1,5 kg, budyń wanilioiwy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, marcepan w czekoladzie 150 gram forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć pierniczki (zamiast pierniczków można dodać inne ulubione ciastka) jajka, cukier, olejek(...)waniliowy mikserem utrzeć do białości i spienienia dodać zmielony na drobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około

W Mojej Kuchni Lubię
Zimowa sałatka z kaszy jaglanej zapiekanej dyni i jarmużu 176

Potrzebne składniki: 1/2 dyni Hokkaido 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 gałązki jarmużu listki z 8 brukselek 1 łyżka pasty Tahini ( przepis znajdziesz tu )  1/4 szklanki oliwy z oliwek  sok 1/2 cytryny 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki 1 plaster imbiru 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej zioła: tymianek, majeranek dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia) pieprz, sól Przygotowanie(...)Kaszę gotujemy z z plastrem imbiru i cytryny.  Dyni ę kroimy na pół i pieczemy w 18 O st .    Brukselki i jarmuż dokładnie m yjemy, z brukse lek obrywamy pierwsze listki, jarm uż kroimy na mniejsze cząstki . Listki brukselki i jarmuż wrzucamy do gotującej się wody wraz z 1/2 łyżeczk i soli,plastrem cy tryny i limonki

Łycha smaków
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 109

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około(...)sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku

Moja Książka Kucharska
Sypana Szarlotka 141

uwielbiam je pod każdą postacią! Najbardziej te twarde i lekko kwaśne. Zapraszam na ekspresową szarlotkę sypaną. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szkl mąki pszennej, typ 500 1 szkl kaszy manny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl cukru brązowego 3 łyżeczki cynamonu 150 g masła (najlepiej z zamrażarki) Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę przesiać i wymieszać(...)kaszą manną, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Spód tortownicy (średnica 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie wyłożyć połowę jabłek, kolejna część (1/3) suchych składników, pozostałe jabłka i reszta suchych składników, posypać cynamonem. Na sam wierzch zetrzeć masło. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 60 minut. Wystudzić

Trufelkowo
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym 109

warzywa zjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie. pulpety: 40 dkg cielęciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 brokuła 1 jajko 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej sól, pieprz przyprawa do mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę(...)obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł,  bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Sos: Na patelni rozpuszczam masło

wesoła kuchnia
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 263

patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego kurczaka mogą być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany(...)mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie do pierogów. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania