Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek(...)smażyłam na małym ogniu około 10 minut. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam z nadmiaru płynu i przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, wsypałam kaszę, dodałam przyprawy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec dodałam podsmażony boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę
Kuchnia u Krysiodsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony) 350-400 g cukru pudru (w oryginale 500g) 10 jajek (w oryginale 12 jajek) 110-120 g kaszy manny 4 większe jabłka (około 800 g) 250 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia mleko do sparzenia maku Mak przesypujemy do garnka i zalewamy go gorącym mlekiem (u mnie około(...)mleka. Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Gdyby były bardzo soczyste, lekko je odciskamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką
Smaki Na TalerzuGrzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy(...)bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni. Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście(...)ewentualnych zanieczyszczeń. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką. Smacznego
Ze smakiem bez glutenupodawajcie dalej! Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Ciasto owsiane Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka
Moja smaczna kuchniazupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał(...)różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem
talerz przyjemnościpłaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii 3 jajka 4 łyżki kaszy manny olejek migdałowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 700g sera sernikowego 6 jaj 150 g masła 1 szkl.cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pomarańczowe puszka brzoskwiń Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce. Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami i masłem,dodajemy po łyżce ser,na koniec budyń
Swojskie jedzonkołyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Patelnie stawiamy na ogniu, dodajemy łyżkę masła i nieco oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje smażymy(...)łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami w zależności od upodobań. Smacznego
Kolizje Smakówwilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku rumowego lub arakowego Sposób przygotowania(...)Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową. 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec
Kuchnia domowa Anijest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy? Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich(...)sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. Rada: Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy
Kuchnia MagdaLenyzapiekanki. A może macie jakiś sprawdzony przepis na szybką i smaczną zapiekankę? Z chęcią go poznam i wypróbuję! Smacznego! A jeśli szukacie innego pomysłu na zapiekankę, polecam taką z kaszy jaglanej z warzywami Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku pochodzi z serwisu
Okiem Blondynki by McBlondipyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 4 większe marchewki Dodatkowo(...)masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut
Izabelawkuchnisera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe MASA MAKOWA : 1/2 część masy makowej z tego przepisu 2 łyżki kaszy manny(...)cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolinastępnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone(...)roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka. Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką
cool and mintyMiękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 250 g serka mascarpone 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej 2 łyżki spirytusu 1 łyżka ekstraktu migdałowego 3 tabliczki czekolady mlecznej 1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.) Czekoladę
Krokusowy Dom