kasza - 17339 przepisów (strona:472/1156)

SAŁATKA SZPINAKOWA 173

żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka  z odrobiną bagietki.  Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki)  suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue(...)ogonkami ). Pomidory i ser pokroić w małe części, dodać do szpinaku razem z żurawiną i słonecznikiem. Skropić olejem i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać z przyprawami.  Podać z ugotowaną kaszą bulgur lub bagietką czosnkową

pieprzny smaczek
Ryżowe kotleciki z orzechami 123

być nawet o niebo lepsze i co najlepsze! Zajadają je wszyscy, którzy normalnie są kaszooporni. To naprawdę fascynujące, jak forma podania danego produktu potrafi sprawić, że ktoś nagle zje kaszę. Ale.. trochę się zagalopowałam, bo dziś nie o kaszy, a o ryżu. Z resztą, sprawdźcie sami. Potrzebujemy: 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko

MamaOskarka
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 179

puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję kolorową sałatkę inspirowaną tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur, używam komosy ryżowej. W jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone, błonnik i pełnowartościowe białko, które spowalnia wchłanianie glukozy we krwi. Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest jak na kaszę

Dietolog
ciasteczka bananowo-owsiane 148

łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 szklanka puree banany 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 szklanki kaszy owsianej Wykonanie Wymieszać masło, brązowy cukier, cukier, jajko, wanilii i puree banany do połączenia składników. Dodać mąkę, cynamon, sodę, goździki i skrobie ziemniaczaną ,oraz kaszę owsianą .Wszystko dokładnie wymieszać

w mojej kuchni
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 429

makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki(...)tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.  Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone

Cukiernia Pychotki
Sos pieczarkowy z cukinią 111

pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Sos pieczarkowy z cukinią Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły(...)mięsa i ziemniaków, a także do makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy z cukinią Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra łyżka musztardy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 – 1,5 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę. Na klarowanym maśle

Zasmakuj Kuchni
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2162

Pierogi ruskie Kuroniów Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z soją Pierogi drożdżowe ukraińskie Pierogi w kruchym cieście Pierogi z podrobami Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem Pierogi z kaszanką Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką Artykuł Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Burgery z batata i kaszy kuskus 135

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie burgery z batatów oraz kaszy kuskus. Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 1 batata - pół szklanki kaszy kuskus - 1 łyżkę pasty sezamowej tahini - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżkę mąki - garść posiekanej kolendry - po 1 łyżeczce kuminu, granulowanego czosnku oraz wędzonej słodkiej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - olej

Bez Cebuli
Tort makowy z pomarańczą 127

nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej  skórka starta z pomarańczy   Zagotować(...)180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy
Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 153

szkolenie pojemnik. Gdy go otworzył po sali rozszedł się cudowny aromat. Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz.  W oryginale pojawiła się komosa ja wykorzystałam kaszę bulgur. Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 200 g nieugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryzowej czy ryżu) woda do przygotowania ww 15 ml oleju kokosowego 1 pęczek dymki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec japoński 162

smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach :)   Składniki: 250 g suchego maku 5 jabłek 5 jajek 200 g cukru 150 g miękkiego masła 100 g kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie: Mak parzymy (zalewamy wrzątkiem do zakrycia), odstawiamy do wystygnięcia(...)wody.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.  Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie.  Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną

bistro mama
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 164

Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½   łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek(...)smażyłam na małym ogniu około 10 minut. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam z nadmiaru płynu i przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, wsypałam kaszę, dodałam przyprawy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec dodałam podsmażony   boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę

Kuchnia u Krysi
Makowiec Japoński 2656

odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony) 350-400 g cukru pudru (w oryginale 500g) 10 jajek (w oryginale 12 jajek) 110-120 g kaszy manny 4 większe jabłka (około 800 g) 250 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia mleko do sparzenia maku Mak przesypujemy do garnka i zalewamy go gorącym mlekiem (u mnie około(...)mleka. Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Gdyby były bardzo soczyste, lekko je odciskamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką

Smaki Na Talerzu
Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur 144

Grzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy(...)bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego!       Spara Spara Spara Spara The post Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz drobiowy z dynią i grzybami 126

Kolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni.  Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście(...)ewentualnych zanieczyszczeń.  Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania