kasza - 17339 przepisów (strona:472/1156)

Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 170

Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½   łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek(...)smażyłam na małym ogniu około 10 minut. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam z nadmiaru płynu i przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, wsypałam kaszę, dodałam przyprawy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec dodałam podsmażony   boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę

Kuchnia u Krysi
Makowiec Japoński 2677

odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony) 350-400 g cukru pudru (w oryginale 500g) 10 jajek (w oryginale 12 jajek) 110-120 g kaszy manny 4 większe jabłka (około 800 g) 250 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia mleko do sparzenia maku Mak przesypujemy do garnka i zalewamy go gorącym mlekiem (u mnie około(...)mleka. Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Gdyby były bardzo soczyste, lekko je odciskamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką

Smaki Na Talerzu
Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur 150

Grzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy(...)bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego!       Spara Spara Spara Spara The post Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz drobiowy z dynią i grzybami 131

Kolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni.  Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście(...)ewentualnych zanieczyszczeń.  Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Przepisy na zdrowsze słodycze 169

podawajcie dalej! Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Ciasto owsiane Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka

Moja smaczna kuchnia
Zupa warzywna z kaszą jaglaną 155

zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał(...)różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem

talerz przyjemności
Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką 665

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii  3 jajka 4 łyżki kaszy manny olejek migdałowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 700g sera sernikowego 6 jaj 150 g masła 1 szkl.cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pomarańczowe  puszka brzoskwiń Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy  na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce. Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami i masłem,dodajemy po łyżce ser,na koniec budyń

Swojskie jedzonko
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 158

łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Patelnie stawiamy na ogniu, dodajemy łyżkę masła i nieco oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje smażymy(...)łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami w zależności od upodobań. Smacznego

Kolizje Smaków
Makowiec japoński 224

wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku rumowego lub arakowego Sposób przygotowania(...)Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową. 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec

Kuchnia domowa Ani
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 182

jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy?   Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich(...)sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. Rada: Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku 180

zapiekanki. A może macie jakiś sprawdzony przepis na szybką i smaczną zapiekankę? Z chęcią go poznam i wypróbuję! Smacznego! A jeśli szukacie innego pomysłu na zapiekankę, polecam taką z kaszy jaglanej z warzywami Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku pochodzi z serwisu

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem. 108

pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 4 większe marchewki Dodatkowo(...)masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut

Izabelawkuchni
SERNIK Z MAKIEM I GLAZURĄ POMARAŃCZOWĄ + FILMIK 197

sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe MASA MAKOWA :   1/2 część masy makowej z tego przepisu  2 łyżki kaszy manny(...)cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
ZRAZY WOŁOWE 141

następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.  Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami .  SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone(...)roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka.  Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką

cool and minty
Czekoladowe trufle z mascarpone 154

Miękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 250 g serka mascarpone 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej 2 łyżki spirytusu 1 łyżka ekstraktu migdałowego 3 tabliczki czekolady mlecznej 1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.) Czekoladę

Krokusowy Dom