Gulasz wołowy z papryką, podawany z kaszą jęczmienną lub gryczaną często u mnie w domu rodzinnym gościł w niedziele. Bardzo lubiłam to danie, ale wcześniej rzadko go u siebie robiłam, gdyż kojarzył mi się z daniem bardzo pracochłonnym. Nic bardziej mylnego...Czas sporządzania gulaszu wołowego nie należy do najkrótszych, ale pracy przy nim wcale nie jest dużo. Tym razem(...)Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę i gruszki wrzucamy do gulaszu i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ( u mnie - jęczmienna
Kuchnia MagdaLenyZupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone(...)kostkę. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy opłukaną kaszę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Smacznego! Kamila prowadzi także blog na którym znajdziecie wiele ciekawych fit przepisów ( klik
Radość kipiąca uśmiechem.porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie myjemy, czerwone winogrona kroimy(...)nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną
Kuchnia MagdaLenyZimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki 1 i ¼ litra bulionu warzywnego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy
Moja Mama Gotujekostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek(...)pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeSkładniki (2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 12 % 1 duże jabłko szczypta cynamonu łyżka miodu banan do dekoracji Sposób przygotowania: Kaszę dokładnie przepłakać, zimną a potem gorąca wodą. Zalać szklanką wody i delikatnie posolić. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut. Jabłko zetrzeć na tarce , połączyć ze śmietaną wymieszą z cynamonem i miodem. Wysmaruj
Menu Zdrowiapieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą(...)stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekchrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole. ~~SKŁADNIKI~~ Na ok. 10 sztuk: filety drobiowe 3 sztuki jajko 1 sztuka kasza manna 2 łyżki bułka tarta 3 łyżki sól 1/2 łyżeczki pieprz 1/2 łyżeczki cebula 1 sztuka olej do smażenia szpinak mrożony rozdrobniony brykiet Hortex 8 brykietów szczypta soli i pieprzu bułka(...)tarty ok. 50 gram ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki. Szpinak rozmrażamy. Odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy czosnek puści aromat dodajemy szpinak
Kuchnia Pauletteschciał jeść wędlin ze sklepu ! Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka ) 1 kg słoniny 8 dkg kaszy manny 1,5 g mielonego imbiru 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz mleko Sposób wykonania : W ątróbkę opłucz, pokrój na kawałki, wsyp do rondelka, zalej mlekiem, wymieszaj(...)Zmielone mięso rozdrobnij blenderem na gładką masę. Podczas rozdrabniania dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około
Przepisy i porady kulinarnewaha się od 2,5 zł do 10 zł. Już wiecie po ile macie szukać :) Ewentualnie użyjcie innego cienkiego i długiego. Składniki: - makaron soba - bulion w kostce - por - kasza gryczana niepalona - biała rzodkiew Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Osobno przygotowujemy bulion i trochę chłodzimy. W talerzu umieszczamy makaron, kładziemy na niego startą białą rzodkiew, pokrojonego pora i ugotowaną(...)następnie trochę podsmażoną kaszę gryczaną. Całość zalewamy trochę bulionem
Kryzysowa Książka KucharskaPrzepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory
kuchnia doskiKotlet mielony z kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę
chleba naszegocoś do chlebka, moi mięsożercy tylko na to czekają :) Składniki : 1/2 kg chudego surowego boczku 1/2 kg surowej szynki 3 jajka sól, pieprz czarny i ziołowy ok. 5 łyżek kaszy manny 3 ząbki czosnku 2 małe cebule zioła prowansalskie, maggi do smaku Przygotowanie : Mięsa zmielić, dodać do niego przyprawy i jajka oraz kasze mannę- wyrobić Cebule pokroić drobno
Proste Potrawywięc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe ok. 1 kg. mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg. kasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony(...)przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor
Kuchnia Paulettesczymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym chcemy. U nas były to ziemniaki oraz gotowa sałatka ze śmietaną. Wam proponuję też kaszę gryczaną. Składniki: * 500g wołowiny * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe * woda * wegeta, pieprz * 2 kostki pieczeniowe Wołowiny kroimy w średniej grubości(...)się nie wygotowała. Po 3 godzinach sos zatrzepujemy: 1 łyżka mąki roztrzepana w 1 łyżce wody. Jeśli sos nie jest ciągle wystarczająco gęsty, zatrzepujemy ponownie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem
Klasyka Gotowania