time: 45 min chilling Ready in: 50 min SKŁADNIKI | INGREDIENTS kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej | a glass of cooked millet (ca. 180g) 3 łyżki kakao | 3 tablespoons of cocoa 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego dostępnego(...)obtoczenia | mix of 2 tablespoons of cocoa + 4 tablespoons of desiccated coconut for rolling the balls in PRZYGOTOWANIE 1. Przestudzoną kaszę, olej kokosowy, daktyle, kakao i miód włóż do miski i zblenduj. 2. Odstaw do lodówki na min. 15 min. 3. Uformuj niewielkie kuleczki, które obtocz w mieszance kakowo-kokosowej (jeśli
Better Life By Auntie Juwyjdzie ok. 14 kulek): ok. 82 kcal Energy value of 1 ball (about 14 balls out of the recipe): approx. 82 kcal SKŁADNIKI | INGREDIENTS kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej | a glass of cooked millet (ca. 180g) 6 łyżek wiórkow kokosowych | 6 tablespoons of desiccated coconut 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżka ksylitotu, np Sante | 1 tablespoon xylitol wiórki kokosowe do obtoczenia | desiccated coconut for rolling the balls in PRZYGOTOWANIE 1. Przestudzoną kaszę, wiórka kokosowe, jogurt, olej kokosowy, wiśnie i miód włóż do miski i zblenduj. 2. Spróbuj i dosłódź ksylitolem do smaku. 3. Odstaw do lodówki
Better Life By Auntie Jualbo ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mielonej wieprzowiny jajko duża cebula 250 g boczku pól szklanki mleka bułka pszenna 100 g kaszy manny łyżka masła sól, pieprz, tymianek, pietruszka Przygotowanie Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę moczymy w mleku. Do miski przekładamy mięso(...)mielone, odciśniętą i rozdrobnioną widelcem bułkę, kaszę manną, boczek z cebulą. Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia, moja jest sylikonowa, więc nie było takiej potrzeby. Wierzch pasztetu wyrównujemy i układamy na nim wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarneDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g
kuchnia doskiPyszne, treściwe, bez zbędnych ale. Bierzcie, kosztujcie, smakujcie i powielajcie. Składniki 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy 2 cebule 500 g ziemniaków natka pietruszki lubczyk 200 g kaszy jęczmiennej 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą(...)łyżeczkę). Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy. Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm), gotujemy do ich miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenliści młodej kapusty kilka plastrów żółtego sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków słodka papryka w proszku majeranek zioła prowansalskie tymianek sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry i krótko podgotowujemy (dosłownie 4-5 minut(...)sposób, by zachodziły na siebie, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i majerankiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wlewamy, tym razem znacznie większą część sosu pomidorowego i oprószamy kaszą manną. Układamy drugą warstwę sera i kapusty - polewamy sosem, wsypujemy odsączoną fasolę i znów polewamy sosem - pozostałą częścią. Na wierzch układamy drugą warstwę z plastrów ziemniaków, tak, aby w połowie
Kolorowy PrzepisownikMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskiłyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek szarlotkowych (antonówka lub szara reneta ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 8 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów włoskich Pianka bezowa: 3 białka 165 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania(...)Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie w niezbyt grube plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cynamonem oraz kaszą manną. Pianka bezowa: Białka na bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej
Opowieści z piekarnikaopakowanie cukru wanilinowego - 16 g 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć i pokroić na mniej więcej 2 cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg, ale oczywiście można to zrobić ). Rabarbar(...)wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną lub kaszą manną, odłożyć. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, łyżka po łyżce, stale ubijając , aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu. Do ubitej piany dodawać
Opowieści z piekarnikaDeser smakiem przypomina trochę popularne Monte. Pyszny, słodki i zdrowy. Zapakowany w słoiczek to bardzo dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 1 dojrzały banan, łyżka miodu, 2 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki mleka, garść orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepłą blendujemy wraz z bananem, miodem
Lena Gotujedostałam dość sporo grzybów suszonych, które uwielbiam i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. I w ten właśnie sposób powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków. Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :) Składniki: * 1/2 kg żołądków drobiowych * solidna garść suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Zrób to smacznieZapraszam na lekki obiad: faszerowane bakłażany mięsem mielonym i kaszą pęczak :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpomidorach Noodle z warzywami Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kuskus z papryką, kukurydzą i cukinią w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pappardelle(...)pomidorami Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z komosy ryżowej z papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami
Moja smaczna kuchniakumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że
kuchnia doski