Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny
kuchnia doskichoć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika(...)łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż jesteśmy w temacie jagodowym dziś zaproponuję Wam zdrowe śniadanie: kaszę jaglaną w formie budyniu z jagodami <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldZawsze to dodatkowa porcja warzyw. Dodatkowo zawiera żywe kultury bakterii, które są niezmiernie ważne w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit. Składniki: 8 ogórków kiszonych 3 średniej wielkości marchewki pół szklanki kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek cebula sól, pieprz Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekana cebulę a następnie czosnek. Dodaj tartą na grubych oczkach marchewkę(...)Zalej wodą. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj aż ta napęcznieje. Na koniec dodaj tarte ogórki oraz wodę po ogórkach. Dopraw solą i pieprzem
wysmienitynajłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest przepyszna. Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy
Ugotujmy Cościepłe dni po prostu albo nie chce mi się jeść albo jeśli już, to sięgam po coś lekkiego. I taka właśnie jest ta potrawa. Miks warzyw z kaszą bulgur i makaronem vermicelli, jakoś tak skojarzył mi się z królującym obecnie kaszotto, czyli wariacją na temat risotta. Jak zwał, tak zwał. Potrawa jest pyszna i warta wypróbowania. Czytaj więcej
Pichceniomaniajagodami Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej (może być ciut więcej) 3/4 szkl. bardzo ciepłej wody (prawie gorącej) 5 łyżek oleju rzepakowego Nadzienie: 1 litr jagód 3 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jagody są kwaśne) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej i połowę wody. Łyżką mieszamy, by wstępnie wyrobić i ocenić ile jeszcze(...)obserwujemy ile jeszcze wody potrzeba - ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Nadzienie: Gdy ciasto odpoczywa, w misce mieszamy jagody z kaszą manną (pochłonie nadmiar soku z owoców) i opcjonalnie cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm (można je podzielić na dwie części i wałkować etapami, by się
Kolorowy Przepisownikszkl kuskusu filet z kurczaka kilka pomidorków koktajlowych 1 cebula natka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz żółty ser albo feta Kuskus zalać bulionem lub wodą lekko nad poziom kaszy i odstawić do napęcznienia na około 5-7 minut. Kurczaka i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości masła. Pomidorki przekroić na pół. Gotową kaszę rozdrobnić widelcem
Pieguskowa Kuchniafarszem. Jest to idealne danie na ciepłe letnie dni. Niewiele pracy a super efekt. Składniki: 1 mała cukinia 60 g mozzarelli 1 kiełbasa zwyczajna pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i osuszamy. Przecinamy na pół i wyjmujemy środek łyżką tak aby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięty miąższ cukinii drobno(...)kroimy i wkładamy do miseczki. Kiełbasę i mozzarellę kroimy w drobna kostkę i dokładamy do cukinii. Dodajemy kaszę jaglaną i przyprawy, mieszamy. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Farszem wypełniamy cukinie i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczenia (samo dno), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach, do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 2 krople zapachu śmietankowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać. Do ciepłego dodać kaszę mannę
kulinarnyswiatdomipasztet z cukinii. Przepyszny !!! Składniki: 3 niewielkie cukinie 1 jajko 20 dag startego sera żółtego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 parówki bułka tarta lub kasza manna sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, ząbek czosnku, zioła Sposób przyrządzenia : Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odczekać chwilę i odcisnąć wodę. Wbić(...)jajko, dodać ser, olej i przyprawy. Bułki lub kaszy manny na tak zwane oko, czyli tyle żeby konsystencja nie była za rzadka. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą keksówki. W środek ciasta włożyć parówki, dwie obok siebie. Na wierzch delikatnie posypać bułką. Piec w 180 stopniach ok. 1,5 h . Podawać do obiadu lub na kanapkę. Najlepiej
pieprzny smaczekZapraszam serdecznie na smacznie placuszki. Zostały one upieczone w piekarniku więc są dietetyczne. Polecam na ciepły obiad. Składniki: pół małej cukinii ½ szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka mąki 1 jajko 1 mały ząbek czosnku Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, jajko, obrany
słodkie i nie tylko historie kulinarnezabraknie na Ziemi owadów zapylających, do których należą pszczoły miodne. Muffinki makowo-miodowe ; blog: lejdi of the house Miodowe serniczki z patelni ; blog: lejdi of the house Malinowa budyniowa kasza manna ; blog: Apetyt na Smaka Dietetyczne pierniczki w czekoladzie ; blog: Vanilla Plan Norweska szarlotka w szkle ; blog: Apetyt na Smaka Sałatka a kurczaka z kurkami i pieczonymi szalotkami ; blog: Mops(...)nerkowcami i miętą ; blog: Inspirowane naturą Sałatka z arbuzem, awokado i krewetkami ; blog: SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska Rukola z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami i ananasem ; blog: Czerwień i błękit Kasza manna z truskawkami ; blog: Bistro Patio Ogórki z miodem - przetwory na zimę ; blog: Przepisy mojej mamy Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową ; blog: Smiling shrimp Śniadanie idealne - domowa granola
Weekendy w domu i ogrodzieProsty i szybki sposób na przygotowanie pysznego kalafiora. Spokojnie można wykorzystać kalafiora, którego gotujemy na zupę kalafiorową, tylko trzba pilnować żeby się za bardzo nie rozgotował
kuchnia doskimielone z indyka 0.5 kg. sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki tymianek suszony 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka natka pietruszki suszona 1 łyżeczka białka z 4 jaj kasza manna 2 łyżki bułka tarta do obtoczenia czosnek 1 ząbek olej do smażenia ~~METODA~~ Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, tymianek, koperek, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo do mięsa. Na koniec dodajemy kaszę mannę i ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso nabieramy na łyżkę i umieszczamy w bułce tartej, Obtaczamy bułką i formujemy okrągłe kotleciki. Każdy smażymy na złocisty kolor na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym
Kuchnia Paulettes