Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkasza bulgur zagościła już u mnie na stałe. Jest rewelacyjna jako dodatek do gulaszów, mięs a także jako składnik różnych sałatek. Przygotowuje się ją prosto i szybko tak jak kaszę kuskus. Tym razem zrobiłam z nią sałatkę z karczkiem kruchym firmy Hańderek Taką sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy, szkoły, na piknik lub na wycieczkę. Składniki
Ala piecze i gotujeobiad i postanowiłam go wykorzystać. niestety okazało się, ze nie mam tuńczyka, którego chciałam dodać wiec dziś wycieczka do sklepu po m.in. tuńczyka, a wieczorem bardzo szybka sałatka. Składniki: kasza kuskus, tuńczyk w sosie własnym (można tez dać w oleju), oliwa z oliwek (o ile dajemy tuńczyka w zalewie), świeży ogórek, papryka, pieprz, sól. Przygotowanie: Kuskusa zalewamy gorącą osoloną wodą
Państwo Wojtczuk gotująsię ziołami, które mają dużo smaku i aromatu ale ja również używam Olejów Świata , które mają pyszne smaki nadające prostym daniom nieziemski zapach. Składanki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pierś kurczaka 1 brokuł ok 500 g 1 serek typu włoskiego ok 6 chlustów oleju arachidowego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz
Niezły Młynekwersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano przed pracą. Nie zajmie to Wam więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - 10 pomidorków czerwonych daktylowych - zioła toskańskie - świeże liście bazylii - sól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp
SMYKWKUCHNItabletki, masło 1 łyżeczka, sól - szczypta, sok z wiśni - ile potrzeba, banan 1 dojrzały wodę zagotować z mlekiem, masłem, solą gdy zacznie się gotowac wsypać kaszkę mannę mieszając, wsypać kaszę kuskus i gotować z 2 minuty mieszając wsypać tabletki stewii i mieszać do rozpuszczenia przelać kaszki do miski, na wierzch pokroić plasterki dojrzałego banana, polać sokiem wiśniowym, zostawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięodgrzać. Dobrze smakują również na zimno, dzięki czemu możecie je zapakować do pracy lub szkoły, będziecie mieć fajne drugie śniadanie ;) Polecam! :) Z przepisu powstało 6 muffinów. Składniki: pół szklanki kaszy kuskus 4 jajka pół małej czerwonej cebuli 100g żółtego sera 150g szynki sól, pieprz szczypiorek/koperek Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich starty na tarce
Czerwona Porzeczkazimno. Sezon grillowy nadal trwa, więc jako dodatek do mięsiwa również będzie się nadawała. Składniki: 1 nieduża cebula ok 150 g brokuła (1/2 małego brokuła) nieduża cukinia 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól i pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, cukinię w paski lub prążki a brokuła(...)warzyw dodajemy kuskus (jeśli nie ma wystarczającej ilości wody - podlewamy dodatkową wrzącą wodą) - dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pomidorami Tester gotowy do swojej pracy - polecam dla maluchów - nawet jeśli nie zjedzą cukinii czy brokuła (chociaż Miśka zjada - jak na razie ;) ) to aromat warzyw będzie w kaszy :) Smacznego
Gotowanie z pasjąpieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy kuskus – pieczone marchewki, seler bulwiasty, pietruszka lub pasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem. Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa grillowane bez tłuszczu, gotowane na parze
Karo in the KitchenPomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki:na 2 porcjekasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu)cukinia mała2 marchewki1 ząbek czosnku250 g łososia1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, podlewamy sokiem z cytryny, dodajemy przygotowaną kaszę, i wcześniej przygotowanego
SMYKWKUCHNIpoweru o 00:22 (właśnie wybiła). Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej... Składniki: 200g kaszy kuskus 1 mały zielony ogórek 1 szkl. fasolki szparagowej 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 papryka sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 7 łyżek oliwy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieniekorzystnie nawet na organizmy osób nie uczulonych na ten składnik. Gluten jest więc po prostu trucizną dla nas. Z diety należy więc wykluczyć pszenicę, płatki czy batoniki zbożowe, kuskus, kaszę jęczmienną, chleb. Tak, nawet ten bezglutenowy bochenek nie jest polecany. Jeśli dziwi was dlaczego, spójrzcie na listę składników;) Osobiście nie jem chleba od jakiś 4 lat, i wcale
Wegańska kuchnia orientalnatowarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam
wesoła kuchniapołączenia kilku składników łódeczki warzywne w piekarniku dryfowały, po czym na ucztę warzywną zapraszały. Składniki: 5 małych podłużnych młodych cukinii ok. 1 kg, 125 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, olej rzepakowy bazylia Kujawski , 1 słoiczek pasty warzywnej z marchewką, dynią i curry Wawrzyniec, 180 g, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)pastą warzywną. Kuskus zalewamy gorąca wodą, ok. 1 cm nad jej powierzchnię. Kiedy wchłonie całą wodę (spęcznieje) dodajemy go do podsmażonej cukinii z pastą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowujemy sobie duże naczynie żaroodporne, albo blaszkę, którą smarujemy ją olejem. Zewnętrzną część (skórkę) cukinii smarujemy olejem, za pomocą pędzelka. Cukinię wypełniamy przygotowanym farszem z kaszy i warzyw, przekładamy
Moniki Smakołyki