się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami (w najbliższym(...)szklanka kaszy jaglanej lub drobnej kaszy perłowej - 1,8-2 szklanek wody wymieszanej z 2 łyżkami oleju 1 szklanka quinoa - 2 szklanki wody 1 szklanka kuskus - 2 szklanki wody 1 szklanka kaszy bulgur - 1,5 szklanki wody Tym, którzy nadal zastanawiają się czy warto wzbogacić swoją kuchnię o rice cooker odpowiem, że jest to sprzęt niezwykle przydatny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka Arabelka Prosta a zarazem smaczna sałatka z warzywami oraz kuskus. Idealna na różne uroczystości. Składniki: · ½ opakowania kaszy kuskus · Sól · 2 ogórki wężowe · 3 papryki ( żółta, czerwona, zielona) · 2 pomidory(...)łyżki oliwy z oliwek · Oliwki czarne Sposób przygotowania: 1. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą tak żeby sięgała 1 cm powyżej poziomu kaszy, solimy i odstawiamy na kilka minut. 2. Ogórki obieramy ze skórki i drobno kroimy. 3. Papryki kroimy na pół usuwamy nasiona i kroimy w kostkę
Kulinarna Chwilazakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur. Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra(...)virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Artykuł Tabbouleh z kuskusem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygdyż uwielbiam suszone pomidory i mascarpone Jednak dodałam do tego przepisu troszkę od siebie. Polecam spróbować, sos jest bardzo kremowy a suszone pomidory nadają wyrazistego smaku. Ja podałam z kaszą kuskus, ale makaron lub inna kasza sprawdzi się równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i mascarpone składniki 2 piersi z kurczaka 1 duża czerwona
Delusional TrineOrzechowa kasza kuskus*; z gruszką i nektarynką *kasza zalana "orzechową wodą" woda+masło orzechowe Ostatnimi czasami masło orzechowe znika u mnie w dziwnie nie wyjaśnionych okolicznościach i chyba niedługo znów będę musiała dokupić jakieś zapasy, chociaż idąc tym tropem niedługo chyba zbankrutuje xd Zdecydowanie częściej muszę jeść tą kaszę na słodko, co prawda mówię
More food, love and dreamsZróbcie koniecznie. Ps. Mona, D, nie dało Wam nic rzucanie tą książką po kątach, parę dni temu. Pójdzie w obroty, przy Was też. Głównie przy Was. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka parę liści bazylii 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu z białego wina 1 ząbek czosnku sól pieprz olej rzepakowy(...)miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, po tym czasie ściągamy z niej skórkę i kroimy w większą kostkę. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 minut. Z oliwy, octu, rozdrobnionego czosnku, soli i pieprzu robimy sos. Paprykę mieszamy z kuskusem i sosem, dodajemy liście bazylii
Kardamonovypomysł zrobienia tych kotletów wpadłam, gdy nie znalazłam w sklepie kaszy jaglanej (przepis na kotlety z kaszy jaglanej w innym poście na blogu). Był za to kuskus - a jeśli tak, to potrzeba również bardziej "orientalnego" przyprawienia ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus (suchej) 1 szklanka wody 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)łyżka masła sól do smaku olej do smażenia kotletów Przygotowanie: 1. Osoloną wodę zagotowujemy w garnku. 2. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kaszę. 3. Przykrywamy i odstawiamy na 5 min. 4. Po tym czasie odkrywamy garnek, mieszamy kaszę i przekładamy do dużej miski do ostygnięcia. 5. Cebulę
Prosto z Kotłasałatkę jako dodatek do różnego rodzaju mięsa. Przeczytaj przepis na Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus Składniki kuskus garść liści szpinaku granat rzodkiewka sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka kuskus ze szpinakiem i granatem – przepis Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 minut. Następnie rozdzielamy ziarenka przy pomocy widelca, aby był sypki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka(...)Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą
Moniki Smakołykiświecie sztućce. Składniki: 150 g suchej kaszy kuskus pół opakowania fety 1 mała czerwona cebula pół granatu pół zielonej papryki pół papryczki chili spora garść rukoli 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól (przepis na 2 porcje) Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut(...)czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy do miski. Dodajemy do niej umytą rukolę, pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i chili. Dosypujemy do tego nasiona granatu i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę. Polewamy wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z kuskusem, papryką i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyśredniej wielkości cukinia, · 300 g kaszy kuskus, · 1 duża biała cebula(...)sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw. Farsz: Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce
Moniki Smakołykipestek, 3 łyżki ziaren słonecznika, 10 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: ½ szklanki kaszy kuskus, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, chipsy jabłkowe. Przygotowanie: Rolada: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy za pomocą blendera. Na patelnię (jeszcze ciepłą) przekładamy kuskus i mieszamy
Moniki Smakołykijest idealna. Fakt, że przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy kuskus – 2 szklanki świeżo zagotowanej wody – oliwę z oliwek – 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej mięty(...)łyżki drobno posiekanej pietruszki – sól, pieprz, płatki chilli – sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn po czym ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić. Zioła posiekać. Do chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła. Wlać sok z cytryny
Szybko Tanio SmacznieKuskus z lazurem i winogronamiSkładniki: 1/3 opakowania kaszy kuskus kilka jasnych i ciemnych winogron gruby plaster sera lazur pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodajemy pieprz. Mieszamy. Winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, dodajemy do kaszy. Ser kruszymy i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy
Moja smaczna kuchnia