ochoty na dużą przekąskę. Zupa Barszcz czerwony, 2 miseczki to standard. II Danie Mix sałat z sosem (olej lniany, sok z cytryny, odrobina miodu i zioła), jajko i kasza kuskus. Lekkie i pyszne danie (nie mieliśmy ochoty na długie gotowanie). Wszystko zniknęło z tego talerzyka, a nawet musiałam dołożyć jajko i kaszę. Po tym obiedzie Lilicia schrupała jeszcze pół
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: 1 puszka mieszkanki groszek z kukurydzą Jamar 120 g kaszy kuskus 3 duże pomidory kawałek pora 1 słoik marynowanych pieczarek jarzynka 2 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Kuskus posypać jarzynką i … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i pomidorami
czarrna od kuchniAgnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku! 0,5 szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzątku 5 rzodkiewek 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 2 łyżki natki pietruszki 1 ogórek szklarniowy 100 g sera korycińskiego Sól Pieprz Kaszę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut
VioletoweKucharzenieprzygotowania dosłownie w 15 minut, ponieważ nie trzeba jej gotować, wystarczy kaszę zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić. Dodam, że jest idealna na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka mleka pół szklanki rodzynek 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki berberysu suszonego miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego do smaku Wykonanie: 1. Kaszę i wiórki kokosowe wsypujemy
IzabelawkuchniTabule z truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać
Miód i pieprzośrodkowy układ nerwowy - działa antydepresyjnie poprawia samopoczucie podkręca na wyższy poziom procesy myślowe wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDziś coś z serii "odmieniony mielony" :) Składniki: 300 g chudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób(...)wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. 3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce
Kuchnia domowa Anifarszu. Kalmary faszerowane kuskus: Składniki na 2-3 porcje: 500 g odwłoków kalmarów z mackami 20/40 Farsz: drobno pokrojone macki kalmarów 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szklanka kaszy kuskus ½ papryczki habanero ½ szklanki wrzącej wody 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 grube plastry salami Sól i pieprz do smaku natka pietruszki Sos do zalania wypełnionych kalmarów: 1/2 posiekanej papryczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcje: 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g kaszy kuskus 50 sera parmezan, tartego drobno 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1 łyżeczka tymianku 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w kawałkach Kaszę mieszamy z solą i pieprzem. Zalewamy ją wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Gdy kasza nasiąknie
KucharzycaSkładniki: 150 g kaszy kuskus 1/2 szklarniowego długiego ogórka 200 g wędliny 200 g sera żółtego puszka kukury dzy konserwowej sól, pieprz 2 ły ż ki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Studzimy. Rozkruszamy widelcem. Ogórka obieramy ze skórki, dzielimy na 4 słupki i kroimy na małe kawałki. Ser i wędlinę kroimy w kostkę
kulinarnyswiatdomimasłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy(...)chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaSzukacie pomysłu na szybkie, proste i smaczne sałatki np do pracy? Jeśli tak to ta jest idealna. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę składników wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Spakować do pudełka i obiad do pracy gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus(ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam
bastalenasuszonym pomidorem, żurawiną i miętą. Wyszło bardzo smacznie i lekko :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 3 większe filety z kurczaka 250 g kaszy kuskus suszone pomidory w oleju z ziołami 1,5 szklanki żurawiny świeże listki mięty oregano bazylia słodka papryka sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie
kruche babeczkiSkładniki: 10 łyżek kaszy kuskus 150 g tuńczyka w oleju ( podałam masę ryby ) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki korniszony 1 średnia czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pęczek koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalałam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu wystudziłam. Paprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając
Darcia w kuchni