wiadomo, że tego typu jedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście w sezonie korzystajcie ze świeżych warzyw. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 300 g piersi z indyka 300 g mrożonych brokułów 1 mała czerwona cebula garść kiełków z rzodkiewki pół łyżeczki rozmarynu szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej chili 1 łyżeczka jasnego(...)porcje) Indyka kroimy w sporą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę, chili, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. P o tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem i przesypujemy do miski. Indyka smażymy na złoty kolor, brokuły gotujemy al dente
Kardamonovykoziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kuskus z papryką, kukurydzą i cukinią w pomidorach Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami(...)pomidorami Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z komosy ryżowej z papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami
Moja smaczna kuchniazrobiłam gulasz z cieciorki i papryki, rewelacyjne danie wegańskie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę mało czasu, a jest bardzo smaczna i sycąca. Ja bardzo lubię gulasz z cieciorki z kaszą kuskus, ale można go podawać również np. z ryżem albo kaszą jaglaną. Składniki: 300g cieciorki 2 papryki (w różnych kolorach) 400g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy lub oleju
kuchnia doskirównież sałatka expresowa! Zrobicie ją w kilka chwil! Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana puszka tuńczyka w sosie własnym GRAAL 1 x Salatino- tuńczyk z grzybami mun i kaszą kuskus GRAAL olej kokosowy bazylia świeże listki Jeśli masz ugotowaną kaszę jaglaną to super, jeśli nie, to ugotuj ją trochę wcześniej i wystudz. Podpraż kaszę na patelni z dodatkiem
Z Kuchni Do KuchniKakaowa kasza kuskus z ricottą, bananem i miodem Za rzadko jem tą kaszę na słodko, zdecydowanie Jest czas, jest czas .. i nagle "o matko, to już ta godzina
More food, love and dreamskwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić
królestwo garówDyniowy kuskus; z tahini i gorzką czekolada; figami i gruszką Drogo za tą dynię dałam, bo niby jakaś eko, bio czy co tam, ale stwierdziłam
More food, love and dreamsPyszna zupka.. porcja rosołowa kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniewitamin, m.in. dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. A w połączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry. Składniki:150g kaszy kuskus, łyżka masła, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/4 szkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 ugotowane marchewki, czerwona cebula, 1 dymka, 1/2 pęczka(...)natki pietruszki, garść płatków migdałowych, garść suszonej żurawiny.Przygotowanie Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry
Z miłości do słodkościskład kasz. Bogactwo cennych dla naszego zdrowia związków i minerałów czyni kasze wartościowym składnikiem diety. Coś dla osób z celiakią oraz diabetyków Warto pamiętać, że niektóre z kasz, jako produkt bezglutenowy, mogą być bezpiecznie włączane do menu przez osoby chorujące na celiakię. Do takich kasz zaliczamy między innymi: kaszę kukurydzianą, gryczaną, owsianą, jaglaną oraz quinoa. Kasze to także atrakcyjna alternatywa(...)zawarte w kaszach węglowodany są uwalniane stopniowo, dzięki czemu nie odnotujemy szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlaczego kasza jest zdrowa? Jednym z najważniejszych składników kasz jest błonnik. Jego znaczenie w naszej diecie trudno przecenić. Największą zawartością błonnika może pochwalić się kasza pęczak oraz kasza gryczana. Znajdziemy go jednak także w innych odmianach kasz, które również warto włączać do naszej
e-PrzepisyKulinarnetych, którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-)) Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy! SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp(...)posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek, posiekaną cukinię, pokrojone pomidory i pestki dyni. Całość smażymy około 6-8 minuty. Dodajemy suchy kuskus, zalewamy wodą, tak aby wody było 2 -3 milimetry nad kaszą, przykrywamy pokrywką. Wyłączamy gaz. Czekamy około 7 minut. Całość mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i ziołami. Nadziewamy cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety
SMYKWKUCHNIBARDZO SMACZNA I ZDROWA SAŁATKA,CAŁKIEM INNA NIŻ ZWYKLE ROBIĘ,PRZEPIS WEDŁUG EWY WACHOWICZ,NAPRAWDĘ FAJNA-WARTA WYPRÓBOWANIA SKŁADNIKI: 250 G KASZY KUSKUS SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW 1 OSTRA PAPRYCZKA 1 SŁODKA PAPRYCZKA ŚWIEŻY OGÓREK SEREK FETA ŚWIEŻA BAZYLIA I NATKA PIETRUSZKI SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: KASZKĘ KUSKUS ZALEWAMY WRZĄTKIEM (WODY MA BYĆ OK 1 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY) PRZYKRYWAMY
Swojskie jedzonkoDzisiaj coś dla wielbicieli aromatycznych mięs na słodko. Przygotowałem bardzo aromatycznego kurczaka z dodatkiem owoców i podałem go z kaszą kuskus. Zajęło mi to bardzo niewiele czasu, a efekt był wyśmienity. Przy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram rodzynek
Wyprawy kulinarneSkładniki 1/2 opakowanie kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cieciorką
czarrna od kuchnipapryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało(...)tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić. Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki. Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami z ogonkami. Posmarować każdą paprykę oliwą
królestwo garówSkładniki:1/2 szklanki kuskusa1/3 średniego ogórka szklarniowego1 papryka konserwowa150g kukurydzy2 plastry sera żółtego1 łyżka majonezu1 łyżeczka sosu sojowegoSól, pieprzPrzepis:Kaszę kuskus przesypujemy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Ogórka, ser i paprykę kroimy na drobna kostkę. Po ostygnięciu, kaszę mieszamy i dodajemy warzywa razem z serem, dodajemy majonezu, sosu sojowego
Emcia Pichciawokado. W towarzystwie wiosennych bratków. 1 garść roszponki 5 liści sałaty strzępiastej 1/2 awokado 4 rzodkiewki 5 dkg sera dojrzewającego papryczka chili 5 dkg salami pepperoni 1/4 szklanki kaszy kuskus 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych bratki pieprz czerwony 1 łyżka soku z cytryny sos francuski natka pietruszki rzeżucha Kaszę zalewam gorącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania. Salami kroję
wesoła kuchnia