kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:24/103)

Faszerowane kabaczki i cukinie 179

cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle  w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą , posolić(...)się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć farsz do podpieczonych kabaczków i cukinii, na wierzchu rozłożyć mozzarellę Polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 136

piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu  HELIO . Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego(...)unikatowe substancje takie jak sesamol    i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. Składniki : Około 120 g ugotowanej kaszy kuskus 250 ml przegotowanej letniej wody 2 łyżeczki soli około 470 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie   2 łyżki białego sezamu  HELIO do ciasta  1 łyżka białego i czarnego

Sama słodycz i szczypta chili
Sznycle z indyka w towarzystwie warzyw 118

send', 'pageview'); -1/2 opakowania mrożonej marchewki mini -1/2 opakowania mrożonych różyczek brokułu  -1 łyżeczka masła -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka soku z cytryny  -4 łyżki kaszy kuskus -1 łyżeczka suszonej jarzynki -1/2 główki cebuli -maggi  -pieprz -sól -olej rzepakowy -dowolne zioła do posypania mięsa Marchewkę włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić(...)grillować z jednej strony na rumiano, przekręcić na drugą stronę i skropić przyprawą  maggi oraz posypać ulubionymi ziołami. Chwilę jeszcze grillować. Wyłożyć na talerz wraz z warzywami, kaszą kuskus. Dobrze będzie dołożyć do dania wyrazisty dodatek. U mnie były to marynowane szparagi, ale równie dobrze sprawdzi się kiszony lub konserwowy ogórek

Kulinarne przemyslenia
Grilowany kurczak z sosem z rukoli 161

Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy

wesoła kuchnia
Aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem 163

wypróbowania tego przepisu!Składniki: Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki)płaska łyżka masłałyżeczka posiekanej natki pietruszkiplasterek cytrynysól1 ząbek czosnkuDodatki:Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus)brokuł gotowany (najlepiej na parze)Wykonanie:Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy(...)przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię i dowolnie skomponować dodatki.Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Kacze udka z figami 163

tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami  (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki(...)świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz  pieprzem. Zostawić

Wiem co jem
Kasza kuskus z bakaliami 109

Poproszono mnie o przygotowanie dania z Afryki, Ameryki Południowej, Azji lub Australii. Utrudnieniem był fakt, że musiało to być danie bez użycia prądu. Po chwili namysłu przypomniałam sobie o kaszy kuskus, która jest bardzo popularna w Afryce. Tak powstał ten oto deserek. Można go zjeść na śniadanie, podwieczorek, a jeśli lubicie słodkie smaki obiadowe to nada się nawet jako dodatek(...)kogo: dla dzieci (jeśli używacie miodu to nie podawajcie dania dzieciom przez 1 r.ż.) dla kaszomaniaków dla szukających pożywnego śniadania do wzięcia na wynos  Składniki: szklanka kaszy kuskus (suchej) pół szklanki rodzynek pół szklanki migdałów w słupach lub płatkach 2-3 łyżki miodu lub innego słodkiego syropu typu miód z agawy lub klonowego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej

Mania Wypiekania
Kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym z kaszą kuskus 200

Składniki: filet z kurczaka 250 ml śmietany pół brokuła sól, pieprz kasza kuskus Wykonanie: Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i podsmażyć na odrobinie oleju. Kiedy kurczak będzie usmażony dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie niewystarczająco gęsty dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Różyczki brokuła(...)wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować do miękkości. Brokuła łączymy z sosem. Tak gotowy sos podajemy z kaszą kuskus  przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Można także podawać z ryżem lub makaronem

Olga Piecze i Gotuje
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 195

Składniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku(...)rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego!     Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Cieciorkowe leczo z kaszą kuskus 143

cukinia 1 papryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić cukinie i oprószyć solą- by się spociła. W tym czasie kroimy warzywa w kostkę.  Cebulkę zeszklić na oliwie. Opłukać cukinię i również(...)czasie dodać cieciorkę a po chwili krojone pomidory. Przyprawić solą, przyprawą latynoską oraz kolendra, kminkiem i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję garść liści mięty. Zdrowo i smacznie

MarciochaKucharzy
Zielony kapturek 172

Składniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja(...)wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą

Karczma Honorietty
GULASZ WOŁOWY Z SOCZEWICĄ 119

lyzeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 2 ziarna jałowca 300 g warzyw mieszanki chińskiej 1 szklanka tartej marchewki 500 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy Dodatkowo 1 szklanka kaszy kuskus PRZYGOTOWANIE:  Mięso na gulasz bardzo drobno kroję, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do garnka o grubym dnie wlewam olej, dodaję przyprawy, mieszam i dodaję mięso. Smażę(...)godziny. Dodaję przecier pomidorowy. Następnie dodaję startą marchewkę, warzywa chińskie oraz wypłukaną soczewicę. Dodaję do garnka. Gotuję jeszcze na małym ogniu ok 20 min. Posypuję natką pietruszki. Podaję z kaszą kuskus

Gotowanie Patki
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 139

smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej Mąka ziemniaczana 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego Kasza kuskus PRZYGOTOWANIE:  Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę i marchewkę. Smażę(...)ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję. Do gotującej wody dodaję klopsiki. Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min.    Podaję z kaszą kuskus lub inną

Gotowanie Patki
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 176

marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę.  Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie(...)oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu aż całość będzie gęsta. Na koniec dodaję drobno pokrojoną  natkę pietruszki.  Przygotowuje kaszę kuskus jak w instrukcji na opakowaniu. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Fasolka z warzywami, idealna do kaszy... 128

czosnku, przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i szczypta bazylii, lub inne zioła do smaku 2 łyżki masła lub oliwy 1 słoik lub puszka fasoli białej kasza kuskus, lub jaglana (oryginalnie) do podania Cebule obierz, pokój w kostkę i usmaż  na złoto na oleju. W międzyczasie obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli(...)bardzo kwaśne, wsyp około 1/3 łyżeczki cukru. Posól do smaku. Zagotuj, przykryj, przykręć gaz i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzona fasolkę. Zagotuj. Kaszę kuskus nakładaj na talerze i polewaj sosem

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania