cukinii z ziemniakami i fasolą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Soczewica w pomidorach Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą(...)oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Placuszki bananowe bez mąki i jajek Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Focaccia z czarnymi oliwkami i oregano Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniasmakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/2 dużej cukinii 1/3 puszki z kukurydzy 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów w całości z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czarnuszki(...)puszki. Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warzywa podajemy na kaszy kuskus. Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem, Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień. Można zamrozić
Moja smaczna kuchniaPapryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem. Składniki: 2 czerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ząbek czosnku 1 młody por świeży koperek sól, pieprz, chili olej z pestek winogron Przygotowanie: Połowę szklanki kaszy kuskus zalewamy bardzo gorącą wodę (wody(...)powyżej kaszy), zostawiamy do napęcznienia. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy około 1/2 pora i czosnek. Przedkładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, resztę pokrojonego pora, koperek, kuskus wcześniej przygotowany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierniku 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis na te kotleciki powstał podczas sprzątania lodówki, kiedy to okazało się, że leżakuje sobie niewykorzystana, gotowa do jedzenia kasza kuskus. Nie żeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną(...)cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy i zielenina. Składniki: – 1,5 szklanki kaszy kuskus ( już gotowej do jedzenia) – 2 jajka – 1 mała cebula – 4 duże pieczarki – sól, pieprz do smaku – 1 płaska łyżeczka majeranku – olej
To co kochamprzyrządzeniu, aromatyczna sałatka z kuskusem! Ja już wiem jak smakuje! Wam sugeruję przekonać się o tym "na własnym podniebieniu"! Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 mała puszka kukurydzy 2 pomidory 1 ogórek wężowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 5 łyżek soku(...)cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy tak jak zwykle. Proporcje kaszy do wrzątku 1:1. ! szklanka kaszy, 1 szklanka wrzątku. Zalewamy mieszamy, pod przykryciem zostawiamy aż wchłonie wodę. Pomidory kroimy w kostkę, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ogórki i papryki pokrojone w kostkę dodajemy do kaszy wraz z pomidorami, osączoną z zalewy kukurydzą oraz posiekaną natką
R'n'G KitchenKasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami(...)Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty
Moja smaczna kuchniasię. Jednocześnie jest to kolejny przepis, który idealnie sprawdzi się podczas posiłku na świeżym powietrzu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie 42 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Sałatka z kaszą kuskus i warzywami Przygotuj miski (w tym jedną odporną na działanie wysokie temperatury), talerzyk lub pokrywkę pasującą do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury, wagę kuchenną, sitka, nóż i deskę(...)krojenia, łyżkę, widelec, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 100 g kaszy kuskus, 10 czarnych oliwek, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik papryki konserwowej, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 cebulę, 5 plastrów szynki, 2 ogórki konserwowe, 1 puszkę mieszanki meksykańskiej, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Oliwki, kukurydzę, groszek, paprykę, mieszankę meksykańską przełóż na sitka, aby odsączyć warzywa
blog.moje-pasje.infośniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku. Składniki (4 porcje) 100 g kaszy kuskus garść orzechów nerkowca garść suszonych daktyli garść suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka tahini Kaszę kuskus umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad(...)pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Kuskusianka smaczna jest także następnego dnia, kiedy orzechy nerkowca zmięknął. O właściwościach tej kaszy można przeczytać w przepisie na kuskus z warzywami
My Chcemy Jeśćkuskus dodać ulubione warzywa i mamy świetny dodatek do obiadu. Sałatkę można jeść również samą. W smaku przypomina sałatkę makaronową. Do zdjęć użyłam deski Spod Hebelka . Składniki: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek extra virgin Primo Gusto Przygotowanie: Kaszę kuskus zalać osolonym
Ala piecze i gotujewynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać(...)łyżeczki papryki w proszku (użylam ostrej, aby sałatka była bardziej wyrazista, jeżeli jednak preferujecie bardziej delikatne smaki użyjcie słodkiej papryki), 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę, sól i pieprz. Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem - nieco ponad poziom kaszy. Przykryć talerzem i zostawić na około 5 minut. W międzyczasie pokroić buraki i fetę w niewielką kostkę
Codzienne GotowanieDziś coś pysznego i słodkiego - dla całej rodziny. Na śniadanie, na obiad lub podwieczorek. Kasza kuskus z truskawkami. Taką kaszkę możemy podawać już rocznemu dziecku, a jeśli pominiemy miód w przepisie to już nawet od 10 miesiąca życia. Podane w przepisie proporcje są dla dziecka. Danie jest bardzo proste do przygotowania. Kasza kuskus z truskawkami i miodem.Składniki(...)porcję:2 łyżki suchego kuskusu;4 duże truskawki,1/2 łyżeczki miodu;Kaszę zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był około 1 cm nad poziomem kaszki. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie kaszkę mieszamy widelcem. Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Truskawki kroimy na drobne kawałki. Do kaszki dodajemy truskawki i miód i mieszamy.Smacznegoalbo jak mawia moja Babcia
MiksturownikLekko pikantna z nutą orientu, sałatka z kaszy kuskus z warzywami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus, 10 sztuk pomidorków truskawkowych, ogórek gruntowy, 1/2 ostrej żółtej papryczki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 i 1/3 szklanki wody, szczypta soli, płaska łyżeczka curry Przygotowanie: Kaszę mieszamy z solą i curry, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy aż wciągnie całą wodę. Pomidory kroimy
Lena Gotujesałatce zastąpiłam serkiem homogenizowanym, który doskonale zastępuje jego smak. Przepis znam od kilku lat i systematycznie go powtarzam. Można dodać do niej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem
Szefowa kuchniSkładniki: szklanka kaszy kuskus, 18 dag kabanosów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, puszka kukurydzy. Sos: 4 łyżki keczupu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. Keczup i majonez
Pobite gary Barbarypracy :) Dzisiaj korzystałam z gotowców, są proste i szybkie do przygotowania :) - banana (zjedzony w drodze), - mango - chleb razowy, - pastę "sojakrem" - lekko zwiędniętą ale za to swoją paprykę - kaszę kuskus, - puszkę mieszanki meksykańskiej Porcję kaszy kuskus zalałam wrzątkiem i dodałam warzywa z puszki, przyprawiłam. Syty lunch gotowy :) Niestety nie doczekał się zdjęcia. Smacznego
Co na wege obiad?