już kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo(...)cienką warstwą zobaczymy nasiona. Paski posypujemy vegetą i odstawiamy. Pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Kaszę kuskus na chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę
Smaki EwyBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)Składniki: 500 g bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej
Moniki Smakołykipożywny posiłek z leciutką kaszą, to jak dla mnie idealny, banalnie szybki i prosty, a przy tym całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę kuskus :) Składniki:60 dag piersi z indyka,80 dag cukinii (3 średnie cukinie),3 średnie cebule,2 marchewki,2 białe papryki lub 1 czerwona,2 szklanki wody lub bulionu,sól, pieprz(...)kasza kuskus,4 łyżki oliwy,Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy na oliwie na rumiano. Następnie dodajemy indyka, solimy i także smażymy na rumiano. Następnie zalewamy całość szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię, marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki (ja robię to obierkiem do ziemniaków) oraz paprykę
Delicious TitbitsSmaczny kurczak w z młodą cukinią w sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1 młoda cukinia 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy(...)zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Podajemy z mięsem
VioletoweKucharzenietych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie! Składniki 300g świeżego tuńczyka 5 łyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą(...)oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu. Posolić lekko po przestudzeniu. Do salaterki przełożyć rukolę, następnie kuskus, dodać kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy
Raj dla PodniebieniaSałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym – cały miesiąc zajęło mi wymyślenie tej sałatki :) A wszystko zaczęło się od pomysłu mojego Męża, który zażyczył sobie sałatkę z jajkiem na miękko ;) i… za Chiny ludowe nie docierało do niego, że The post Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemarokańsku jest cudowne, zapachy unoszą się po kuchni. Jeść? Dla mnie osobiście za bardzo aromatyczne. Najbliższym sałatka jednak smakowała bardzo, więc to wszystko to kwestia gustu :)Składniki:1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty Skworcu1 laska cynamonu ok. 5 cm2 łyżeczki ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego Skworcu2 łyżki oliwy z oliwek Cirio (użyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini)1 mała(...)rodzynek Black Jumbo Skworcu3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę1/2 ogórka pokrojonego w kostkę4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL3 łyżki posiekanych liści kolendrysólpieprzWykonanie:Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na dużym ogniu, aż nabiorą aromatu
Blondynka GotujeSycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwona soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą Składniki: 150 g kaszy kuskus 130 g czerwonej soczewicy 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych) 1 cebula 1/3 szklanki posiekanych liści mięty starta skórka z limonki lub cytryny 100 g sera feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm powyżej kaszy
Moja Galeria SmakuKasza kuskus jest jednym z najszybszych i najprostszych składników do przygotowania obiadu, kolacji czy też tak modnego w dzisiejszych czasach lunchu. Jest produktem łączącym w sobie cechy makaronu i kaszy otrzymywanych z pszenicy twardej czyli durum. Dla wielu ulubiona z rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam(...)gotowania :-) Składniki: 250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko
pieprzny smaczekfrytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych jest pomocą w trakcie rozmaitych diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem(...)ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki
Kitchens Alphabetpyszne letnie danie przygotujecie w jedyne 10 minut, więc z powodzeniem nada się na obiad podczas zabieganego dnia, lub jako weekendowy dodatek do dań z grilla. 200 g kaszy kuskus Risana 3 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki bazylii (same listki) 8 moreli łyżka oleju z pestek winogron(...)gałązki rozmarynu camembert z pieprzem Kaszę przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (o 1 cm ponad poziom kaszy). Odstawiamy na 5 minut, a w tym czasie rozgrzewamy natłuczoną olejem z pestek winogron, patelnię grillową. Umyte morele przekrawamy i wraz z rozmarynem grillujemy do miękkości. Zioła siekamy i wraz z oliwą dodajemy do kaszy kuskus. Mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy
Mienta blogprzypadku. Polecam też wykorzystać kuskus według innych naszych propozycji: kuskus z warzywami Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Sałatka z kuskusem – składniki: 200 g kuskus ½ sałaty rzymskiej ½ czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mały ogórek 1 awokado(...)czerwona cebula szczypiorek kilka dużych rzodkiewek sok z cytryny sól i pieprz Sposób przygotowania sałatki z kuskusem. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kuskus to nie jest kasza tylko rodzaj makaronu, nie wymaga gotowania, kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą, rosołem lub bulionem ok. 1 cm nad kuskusem, przykrywamy i odczekujemy ok. 10 minut, aż zmięknie i napęcznieje, wystarczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodmiany i odpoczynku od świątecznych przepisów, zapraszam Was na lekkie, wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus. Przygotowuje się je znacznie szybciej niż z kaszy jaglanej, bo kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy zalać wrzątkiem. Na szybki piątkowy obiad jak znalazł :D Składniki: pół szklanki kaszy kuskus (ok 100g suchej kaszy) pół cebuli 1/4 czerwonej papryki łyżka posiekanej natki pietruszki 4-5 sztuk
Czerwona Porzeczkapracy. Trzy główne składniki, a efekt wow. Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki masła - dwie łyżki oleju pistacjowego (opcjonalnie- można zastąpić innym ulubionym, lub po prostu oliwą z oliwek) - sól morska - grubomielony(...)kilka minut. Pomidorki przekrajamy na połówki, dodajemy do szparagów, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne kilka minut aż pomidorki zmiękną i zaczna się marszczyć. Na patelnie wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na bok na ok 3-4 minuty. Gdy kasza odrobinę spęcznieje i wchłonie część wody dodajemy dwie łyżki oleju pistacjowego, lub innego
Cook&LovePapryka to bardzo wdzięczne warzywo. Można nią podkreślać smak dań, zapiekać, dusić, marynować, kisić oraz faszerować. Dziś postawiłam na faszerowaną i to wcale nie mięsem, tylko kaszą kuskus i warzywami. Do faszerowania wybrałam odmianę papryki białej, która charakteryzuje się delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. SKŁADNIKI: 4 papryki garść surowej kaszy(...)kuskus 3-4 łyżki passaty pomidorowej kumin ostra papryka cynamon chilli sól szalotka marchew cukinia kilka czarnych oliwek ząbek czosnku mozzarella odrobina tłuszczu DO PODANIA: Sos czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne.Marchew, cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelnię dodajemy warzywa oraz kaszę
Kopystką po garach